Trafiktræning hen over sommeren klæder børnene på til skolestart i august

Tekst PM (Rådet for sikker trafik) | Foto Rådet for sikker trafik

Træn trafik med dit barn i sommerferien, anbefaler Rådet for Sikker Trafik. Det vil gøre børnene mere sikre, når de til august skal begynde i skole og ud i den ofte hektiske morgentrafik.

Sommerferien er en oplagt mulighed til at gå og cykle ture med sine børn og lære børnene, hvordan de skal opføre sig i trafikken. Samtidig kan man som forældre også få en vigtig viden om, hvor klar ens søn eller datter er til bevæge sig ud i trafikken på egen hånd, når skolerne begynder igen til august.

For når det er sommer, er der mindre trafik på vejene, og forældrene har ofte bedre tid til at lære fra sig. Og den kombination er vigtig, hvis børnene for alvor skal lære, hvad de skal holde øje med i trafikken, og hvordan de skal opføre sig.

– Når vi går eller cykler med børnene i trafikken, så forstår de meget bedre, hvad de skal være opmærksomme på. Samtidig kan man som forældre også lige lure, hvor parat ens barn er til at begive sig ud på egen hånd i trafikken. Det er vigtig viden, når vi som forældre skal vurdere, om vores børn er parate til at tage turen alene til skole, siger Rosa Nissen, der er projektleder på Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens skolestartskampagne, der løber af stablen på skolevejene i august.

I forbindelse med kampagnen i august, hvor 96 kommuner er med, vil der blive sat kampagneskilte op på mange skoleveje. Skiltene opfordrer bilister og andre trafikanter til at vise ekstra hensyn til de mange børn på skolevejene. Politiet vil også være til stede ved mange skoler med kontrol.

Hvornår kan dit barn cykle alene?

Mange forældre kan være i tvivl om, hvornår ens barn er klar til at gå eller cykle alene til og fra skole. Hvis utrygheden ved at sende børnene alene af sted får overtaget, så kan det betyde, at forældre kører deres børn i skole. Men det lærer børnene ikke meget af.

– Man lærer ikke at begå sig sikkert i trafikken, hvis man sidder på bagsædet af en bil. Mange forældre kører deres børn i den bedste mening, men hvis vi virkelig vil hjælpe børnene, så skal de ud at gå eller cykle i trafikken. Så slipper vi også for det værste morgenkaos med masser af biler rundt om skolerne, siger Rosa Nissen fra Rådet for Sikker Trafik.

For at hjælpe forældrene med at komme ud i trafikken og træne trafik med deres børn, har Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og Nordea-fonden samlet gode råd og trafikøvelser til forældrene med børn i alle aldre på hjemmesiden www.sikkertrafik.dk/forældre Og både de yngste samt teenagerne har brug for forældrenes opmærksomhed.

– De yngste har brug for at lære, hvor og hvordan de skal se sig for, mens de ældre børn har brug for en påmindelse om, at når de cykler i trafikken, så skal de droppe mobilen og Snapchat. Så uanset hvor gamle børnene er, så spiller forældrene en kæmpe rolle i forhold til at gøre børnene til sikre trafikanter, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Træn skolevejen til fods

  • Vælg en sikker rute. Det er den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er mindst trafik.
  • Gå ruten mange gange sammen og aftal enkle regler for, hvad barnet skal gøre de forskellige steder.
  • Gentag reglerne, I har øvet før: Stop ved kantstenen, se dig for til begge sider, tjek at bilerne stopper, før du går over for grønt.
  • Lær dit barn at lægge mobiltelefonen væk, når I går i trafikken. Og vær selv et godt eksempel.

Træn skolevejen på cykel

  • Vælg en sikker cykelrute, hvor I skal krydse vejen færrest gange og hvor der er cykelsti.
  • Lad dit barn køre inderst eller forrest – så kan du holde øje med det.
  • Sig til i god tid, før I skal dreje.
  • Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe.
  • Stop og se jer godt for, før I krydser en vej. Husk, dit barn har brug for længere tid end dig til at sætte i gang. Nogle steder skal I måske trække over.
  • Husk cykelhjelmen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv gør det.