To danskere i finalen i verdens største konkurrence for unge Wagnersangere

PRESSEMEDDELELSE: Aalborg Symfoniorkester ǀ Musikkens Hus

Onsdag aften var der semifinale i den store internationale Wagnersangerkonkurrence, The Lauritz Melchior International Singing Competition, i Musikkens Hus i Aalborg. Blandt ni semifinalister fra bl.a. England, Sydkorea, og USA valgte den international jury fire finalister – heraf helt ekstraordinært to fra Danmark.

 

Den ene er sopranen Signe Hedvig, og den anden tenoren Anders Kampmann. Sidstnævnte er – kan man sige – med på et wildcard. Han var oprindeligt ikke blandt de 16 sangere, der blev udvalgt til kvartfinalen, men to dage før konkurrencen skulle finde sted, sprang en tysk sopran fra, og så blev der plads til den danske tenor. I sidste uge gik han videre fra kvartfinalen til semifinalen, og sent onsdag aften kunne han så sætte et nyt kryds i kalenderen, for på lørdag, 13. april, står han i finalen i Koncertsalen i Musikkens Hus i Aalborg.

 

Med i finalen er også den norske sopran Hedvig Haugerud og den britiske tenor Gareth Dafydd Morris.

 

Det er femte gang, The Lauritz Melchior International Singing Competition forkæler publikum med nogle af tidens bedste stemmer, og siden konkurrencen blev afholdt første gang i 2010, har den markeret sig som en eftertragtet platform for de unge talenter, der slipper gennem nåleøjet. Sangerne kommer fra hele verden og allerede med masser af erfaring og talent. I år har der været rekordmange ansøgere – 168 ansøgere fra ikke færre end 36 lande.

 

Præmier

Udover store pengepræmier, førsteprisen er på 20.000 Euro – doneret af Spar Nord Fonden, kan vinderen også se frem til at modtage invitationerne til auditions i 14 af verdens største operahus – og ikke mindst at være solist ved en koncert med Aalborg Symfoniorkester.

Andenpræmien lyder på 12.000 Euro doneret af Pier 5 Hotel, mens 3. og 4. pladsen honoreres med henholdsvis 6.000 og 3.000 Euro.  Dertil kommer en publikumspris samt en orkesterpris på 1.000 Euro.

 

Juryen

Til at bedømme deltagerne i Aalborg har arrangørerne sammensat en jury af internationale kapaciteter inden for operaverdenen. Juryen tæller en af verdens største Wagnersangere, mezzosopranen Waltraud Meier, Tobias Hasan, der er operadirektør for Berliner Staatsoper Unter den Linden, Stephen Langridge, der er kunstnerisk chef for Glyndebourne Festival Opera, Lilli Paasikivi-Ilves, der er Intendantin ved Bregenzer Festspiele, Elisabeth Linton, chef for Den Kongelige Opera, bas-barytonen Albert Dohmen, der har sunget alle de store Wagnerpartier samt juryformand Per Erik Veng, der bl.a. er tidligere chef for DR RadioSymfoniorkestret.

 

Historien bag

Det er femte gang, Aalborg Symfoniorkester er arrangør og vært for den internationale sangkonkurrence. Konkurrencen blev stiftet af den danske Wagner-tenor Poul Elming og fandt første gang sted i 2010, og helt efter hensigten har The Lauritz Melchior International Singing Competition udviklet sig til at være en prestigefyldt konkurrence, der giver genlyd i internationale Wagnerkredse.

 

Konkurrencen, der også fandt sted i 2014, 2017 og 2020, er opkaldt efter én af verdens største Wagner-tenorer, danske Lauritz Melchior, og udover at hædre ham har konkurrencen også til formål at finde og profilere de bedste, nye Wagner-sangere af i dag på verdensplan samt at sætte Aalborg og Region Nordjylland på det musikalske verdenskort.

 

Repertoiret er krævende, og med et dommerpanel af internationale kapaciteter, er kvaliteten i top, så kun de mest ambitiøse og bedste kan være med. Alle tidligere vindere har efterfølgende etableret sig med internationale karrierer. De tidligere vindere er Allison Denise Oakes (UK), Tina-Maija Koskela (FIN), Cornelia Beskow (S) samt Margrethe Fredheim (N).