Til hverdag og fest, men mest hverdag

Tekst & Foto Cecilie Vestergaard Wennerlin

For noget tid siden (mens jeg sad i en tåge af dårlig nattesøvn, en halv brystbetændelse og et ”sgu” på læben) gik det op for mig, at der er små ting, man selv kan gøre for at skabe festlighed, hvor det ellers ikke naturligt forekommer. Altså, så man selv gror en smuk palme af festlig stemning, hvor der ellers kun er gold ørken.

Jeg føler egentlig, at jeg gemmer på lidt af en guldgrube, så derfor vil jeg gerne dele ud af dem til jer:

(Selv tak)

1. Til bilturen, du troede, du kendte

Denne er listens nummer 1, fordi den er min personlige favorit. Den kan bruges i alle mulige sammenhænge, og det vigtigste er bare, at du kører i bil ad en rute, du har taget til bevidstløshed.

Det, du så gør, er at sætte dig bag rattet og forberede dig på den kedelige tur. Spænd sikkerhedsselen og læg an til at starte bilen.

MEN, stik mod enhver vane og logik finder du nu GPS’en frem og taster destinationen ind. Og nu bliver det pludselig meget mere interessant, for enten viser GPS’en dig en helt ny rute, eller også kører du stadig ad den gamle rute, men guidet af en GPS-stemme, selvom det egentlig ikke behøves.

Og det er jo lidt sjovt.

2. Frokosten, der overrasker

Denne kan faktisk også bruges til andre måltider. Bare der er rugbrød eller anden skiveskåret brød involveret.

Ganske enkelt:

Sæt dig til bords som du plejer. Smør brødet og læg det valgte pålæg på.

(Ud fra min erfaring fungerer det bedst, hvis det ikke er for højt belagt, og hvis der f.eks. ikke er ristede løg eller rødkål involveret.)

Nu ville du i enhver anden situation spise din mad på den almindelige facon med pålægget opad, men lige netop her kommer surprise momentet ind.

Vend maden om, så brødet er øverst (hold godt fast i pålægget) og høst morskaben over, hvor sjovt og spændende det er at bide af, når brødet rammer overmunden frem for kamstegen, som det jo ellers plejer at være.

En helt anden oplevelse er det.

3. Sætninger, der bare giver og giver

Denne her fungerer især godt til jul, fordi den er lidt hyggelig og kræver noget sødt ( eller salt, men her i huset kører vi den ind med sødt).

Jeg er sikker på, at de fleste børnefamilier kender de perioder, hvor visse sætninger gennemsyrer mange af døgnets timer. Hjemme hos os, er det for øjeblikket ”Jeg vil gerne have leverpostej på knækbrød” hvert samt ”Lillebror må ikke stå der!” et par gange hver halve time.

Der er jo på sin vis intet galt med karakteren af dem, men når man har hørt dem 40 gange, når klokken nærmer sig 16.30, kan man godt have brug for en peptalk.

Derfor har jeg personligt indført følgende:

For hver 3. Leverpostej-sætning giver det 1 stk. sukkerovertrukket chokolade. Det kan f.eks. være M&M’s eller (hvis man gerne vil gøre det mere i tråd med julen) Dronningemandler.

For hver 5. Lillebror-sætning giver det 1 stk. Haribo slik. Og som vi nærmer os december, skiftes det naturligvis ud med lakridskonfekt eller nogle af de gode stykker fra Bridge Mix.

Udbyttet udregnes om aftenen efter putning, og tallene tages på slump, fordi det selvfølgelig ikke kan forventes, at man i løbet af dagen har tid eller overskud til at notere det ned.

Jeg er faktisk meget glad for det her punkt, fordi det også kan overføres på f.eks. kærester eller ægtefæller.

CH havde f.eks. en overgang, hvor sætningen ”Gider du ikke godt køre Honda’en længere frem, når du parkerer i indkørslen?”, blev sagt til mig mindst én gang om dagen. Der kunne man jo snildt have smidt en Pinocciokugle på den, så den ikke var så formålsløs.

God fornøjelse!