Teateranmeldelse: Utroskab, galskab og morskab i genial forening

Tekst Betine Brix | Foto Presse

Teatret Slotsgården “George Dandin” 2020

George Dandin
Opført første gang år 1668 i Paris

Opført lørdag 1. august 2020 kl. 19.30 på KUNSTENS amfiteater af Teatret Slotsgården i samarbejde med Aalborg Teater. Spiller fra 1.-4. august.

George Dandin er en af Molières sjoveste farcer, fuld af intriger, bedrag og menneskelig skæbne. I denne fortolkning er den godt og grundigt krydret med særdeles nutidige replikker og humor.

Den rige George Dandin er lige blevet gift med den helt unge og adelige Angelique. Efter kort tid finder han ud af at hans elskede hustru har en beundrer, som hun mødes hemmeligt med bag hans ryg. George prøver at opklare mysteriet og få sandheden frem, men forvilder sig stadig længere og længere ud i løgne, fornægtelse og udspekulerede sandheder. George Dandin forsøger at overbevise sine svigerforældre om deres datters affære og utroskab, men opnår kun at blive til grin igen og igen.

Molière er for mange verdens største komedieforfatter. I hans komedier findes der ofte en inddirekte kritik af samfundet, der bliver fremført på en særdeles komisk og underholdende måde. Denne forestilling er ingen undtagelse. Fra første sætning er publikum inddraget – og det sker på fineste vis. Marianne, en publikummer, bliver brugt flere gange gennem forestillingen til at komme med gode råd til George i kampen mod hustruens utroskab.

At inddrage publikum i en forestilling er altid en chance at tage, men i denne opsætning understøtter det forestillingen perfekt og det komiske aspekt højnes yderligere.

Gennem hele den halvanden time lange forestilling skøjter vi rundt i den enkle scenografi mellem rutsjebane, fantastisk flotte og farverige kostumer og enkle rekvisitter. Alt er nøje afstemt i forhold til den lille plads og de syv skuespillere.

Jeg må erkende at jeg blev blæst bagover af Teatret Slotsgårdens farverige, humoristiske og gennemførte fortælling – det vilde tempo og den geniale opsætning af George Dandin. Mine forventninger var høje og de blev i allerhøjeste grad indfriet. Jeg vidste, at det ville blive en anderledes og skæv teateroplevelse i KUNSTENS smukke amfiteater – omgivelserne, udbrud i skønsang flere gange i forestillingen, højlydt grin og kommentarer fra publikum løftede oplevelsen af en teaterforestilling til et højere plan. Man kedede sig ikke et sekund, men oplevede konstant et hæsblæsende tempo.

Tak for det.

Teatret Slotsgårdens fortolkning i en direkte og tidssvarende tone er skøn. Og selv om Molière skrev stykket for over tre hundrede år siden er det stadig højaktuelt. Utroskab og jalousi går aldrig af mode og slet ikke når det serveres på denne fortryllende og humoristiske facon.

Herfra gives der seks kæmpestore stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Jeg vil glæde mig til at opleve Teatret Slotsgårdens opsætning næste år i amfiteateret i KUNSTENS smukke baghave.

Teatret Slotsgården “George Dandin” 2020

Forfatter: Molière

Instruktør: Jacob Moth-Poulsen & Johan Sarauw

Koncept/Scenografi: Johan Sarauw og Jacob Moth-Poulsen

Kostumer: Olivia Hetman

Medvirkende:
Kasper Dalsgaard
Freja Klint
Thomas Nielsen
Jonas Kriegbaum
Rebecca Rønde Kiilerich
Morten Klode
Amanda Bøgestrøm

Produktion: Josefine Højberg Bitsch

Kunstnerisk Leder: Jacob Moth-Poulsen