Teateranmeldelse: Hamlet hos AKKC

Tekst Christina Svendsen | Foto Presse

Den 5. oktober havde Aalborg Kongres & Kultur Center besøg af Det Kongelige Teater, der i øjeblikket er på turné med deres opsætning af Shakespeares klassiker, Hamlet

Shakespeare bliver ved med at være en velkendt herre i de forskellige teatres repertoirer, så derfor har man da også kunne se Hamlet i flere forskellige fortolkninger de sidste par år.

Denne gang er det en opsætning af Det Kongelige Teater, der nu er på turné rundt i landet. Det er et stærkt hold, der står bag med blandt andet Morten Kirkskov i instruktørstolen og Esben Smed i rollen som Hamlet.

Det er ikke første gang, at Esben Smed spiller rollen som Hamlet i Aalborg. I 2016 spillede han nemlig med i en meget anderledes opsætning, PLEASE, CONTINUE (HAMLET), på Teater Nordkraft, hvor Hamlet er for retten.

Denne aften var vi dog vidne til en klassisk Shakespeare-opsætning. Scenografien er simpel, men utrolig virkningsfuld. Aalborghallen er en stor sal og en stor scene, som ikke alle ville kunne fylde ud, men der går ikke længe, før man er fuldt opslugt af stykket.

Rollen som Hamlet står som det ultimative for mange mandlige skuespillere. Når man ser denne opsætning, så giver det rigtig meget mening. Esben Smed tager alle de udfordringer, som rollen tilbyder og spiller med et kæmpe overskud. Han er kort sagt en kæmpe fornøjelse i rollen og forstår at ramme både de komiske og de dramatiske elementer med lige stor kraft.

I det hele taget, så er det en opsætning, der gaber over meget, men lykkedes helt utrolig godt. Den rammer alle tangenter helt rent, hvilket ikke er helt enkelt i dette stykke. Når Hamlet får besøg af farens genfærd, så føler man til fulde hans sjælesorg og fortvivlelse. Når han bryder den fjerde væg og tager kontakt med publikum, da han låner sufflørens manuskript i en legende konflikt med den aldrende Polonius, så er hele publikum med i spøgen. Så man følger Hamlet fra dyb fortvivlelse til ungdommens leg og frækhed.

Rosenkrans og Gyldenstjerne, der er fremragende spillet af Laus Høyby og Mads Rømer Brolin-Tani, er det fantastiske makkerpar, der er hyret af kongen til at muntre den triste Prins Hamlet op. De bliver på alle måder stykkets sjove indslag og det fungerer rigtig godt. De er købte hofnarrer og derfor en smule fjollede i alt deres festlighed. Jeg kom helt til at holde af dem og fik derfor også en smule ondt af dem, da de bliver ofre for Hamlets vrede, selvom det er selvforskyldt.

Polonius, der bliver spillet af Stine Schrøder Jensen, er også værd at nævne. Hun har en skøn komedisk timing, der aldrig bliver fjollet, selv når hun spiller op i mod de mere dramatiske elementer i stykket.

Kort sagt, så er det her klassisk Shakespeare, når det er bedst. Det er en virkelig stærk opsætning, hvor de moderne elementer spiller godt sammen med det tidsløse stykke. Man er godt underholdt hele vejen igennem og de 2 timer og 45 minutter flyver afsted.