Surf’n’turf på nytårsmenuen

MADGLÆDE | ÆDEDOLKEN, ANDERS LANG

Anders ’Ædedolken’ Lang har lavet et appetitvækkende og festligt forslag til menuen nytårsaften. Læg forret og hovedret sammen og lav en lækker flottenheimer surf’n’turf eller reef’n’beef

OBS! Læs alle opskrifter igennem inden du starter, så du får overblik over alle processer og til sidst kan samle dem til en færdig menu.

Til 4 personer 

Estragonsmør

Ingredienser:

  • 1 pakke lurpak
  • 1⁄2 tsk groft salt
  • 2 spsk tørret estragon

Fremgangsmåde:

Bland 200 g smør, 1⁄2 tsk groft salt og 2 spsk. tørret estragon, rul det til en pølse, pak det i film og læg det på køl, gerne dagen i forvejen

Estragonmayo

Ingredienser:

  • 200 g mayonnaise
  • 2 spsk estragon
  • Lidt salt og peber

Fremgangsmåde:

Bland 200 g mayonnaise, 2 spsk estragon og lidt salt og peber

Confiterede tomater

Kan laves mange dage før og holder en evighed i køleskabet.

Ingredienser:

  • 1 bakke små tomater
  • 4 fed hvidløg
  • Friske urter eksempelvis timian, salvie, rosmarin eller estragon
  • Solsikke eller anden neutral olie

Fremgangsmåde:

Tomater og urter renses. 
Hvidløgene (med skal), gives et dask med håndfladen eller bunden af en gryde. Lad gerne skallen sidde på. Skold et sylteglas,
kom alle herlighederne heri og dæk med olie. Fyld ikke glasset helt op. 
Stil glasset i ovnen ved cirka 90-100 grader i 3-4 timer. 
Sæt låget på, når glasset kommer ud af ovnen.

Sprøde kartoffelbåde

Ingredienser:

  • 4-5 store bagekartofler
  • 1 spsk bagepulver
  • Salt
  • Neutral olie ex. solsikke

Fremgangsmåde:

Skræl kartoflerne og skær dem i både. Kog kartoflerne med bagepulver og salt til de er møre i kanten. De skal ikke gennemkoges. Kartoflerne drænes og kommes tilbage i gryden.

Bland olie, salt og peber i en skål. Hæld blandingen ned til kartoflerne og vend dem rundt, indtil de ser klistrede og ikke særlig appetitlige ud.

Kom dem på en bageplade med bagepapir. Fordel dem, så de ikke rører alt for meget ved hinanden.

Bag kartoflerne i ovnen ved 200 grader i 45-60 minutter til de er sprøde og lækre. Vend dem et par gange undervejs.

Mango/avocadosalat

Ingredienser:

  • 1 mango
  • 3 avocado
  • 2 forårsløg
  • 1 snackpeber
  • 1 bakke ærteskud

Marinade:

  • Limesaft og revet limeskal, salt og peber

Fremgangsmåde:

Skær mango og avocado ud i tern og vend dem i marinade. 
Skær forårsløg og snackpeber i bittesmå tern.
Anret det hele på en bund af ærteskud.

Hummer

Ingredienser:

  • 2 levende hummere
  • Estragonsmør
  • Estragonmayo
  • 1 citron til at pynte med

Fremgangsmåde:

Start med at aflive hummerne. Kog dem derefter i 2-3 minutter i spilkogende vand. Tag hummerne op og flæk dem på midten. Fjern tarm og andre urenheder. 
Fordel et par klatter estragonsmør på kødet i hummeren. Grill hummeren ved 220-240 gr. i små 8-10 minutter.

Flapmeat

Flapmeat er en sjælden, men yderst lækker, udskæring, som ikke findes i køledisken. Men spørg efter den hos slagteren eller kig på dyrbar.dk

Ingredienser:

  • 1-1,4 kg flapmeat
  • salt

Fremgangsmåde:

Tag kødet ud en time, før det skal grilles. Puds kødet. Inden kødet grilles, drysses det med salt. Grill kødet ved høj temperatur 4-5 minutter på hver side.

Tag kødet af grillen og lad det trække 15 minutter (her grilles hummerne).

Grill kødet igen 2 minutter på hver side. Tag kødet af grillen og lad det trække 5 minutter inden det skæres ud. Husk at skære på tværs af kødfibrene.

GODT NYTÅR!