Sommersalat med spidskål, brombær og blommer

Tekst og Foto Josefine Chappell

Denne skønne sommersalat med friske, danske brombær og blommer er perfekt til at skyde sommermånederne i gang. Den er lækker, syrlig, sommersød, frisk og mættende. Desuden pryder den bordet med sin spændende lilla farve og er en god afveksling til de gængse grønne salater. Salaten kan spises som ét måltid eller som tilbehør. Den er også god inspiration til en vegetarisk ret, hvor kødet ikke føles manglende, da quinoa og bønner udgør den proteinrige, fyldestgørende del. Så frygt ikke – den smager nemlig fantastisk, kræver ikke mange ingredienser og er hurtig at blande sammen.

Salatens lilla farve er desuden ikke tilfældig. Studier viser nemlig at stærke farver i frugt og grønt er med til at øge din sundhed, da disse indeholder mange forskellige sammensætninger af b.la vitaminer, mineraler, antioxidanter og flavenoider. Jo kraftigere en farve, jo flere forskellige sundhedsstoffer gemmer der sig. Særligt lilla frugt og grønt er rige på disse flavenoider – en gruppe naturstoffer med positiv sundhedsmæssig effekt. De er blandt andet med til at forhindre åreforkalkning og har også vist sig nyttige til at forbygge visse kræftformer. Så der er al mulig grund til at spise frugt og grønt med skrigende farver. Her en inspiration til at implementere den smukke lilla farve – men vælg også andre kraftige farver for at få flere forskellige vitaminer og mineraler gennem kroppen.

Salatens ingredienser har stor sundhedsværdi – og hvis du tænker hvorfor lige disse frugter og grøntsager er så sunde, så læs lidt om deres gode effekter i kroppen her;

Rød spidskål: Indeholder et højt indhold af C-vitamin og er en god kilde til antioxidanter og kalcium. Desuden som andre kåltyper indeholder de stoffet sulphorafan, der forebygger kræft.

Rødbede: Sænker kolesterol i blodet og er rig på kalcium, A- og C-vitamin, jern og fibre. De indeholder store mængder værdifuldt nitrat, som kan sænke blodtrykket og øge ens fysiske præstationsevne, fordi det udvider blodkarrene. Nitraterne gør det dermed lettere for kroppen at transportere ilt over i musklerne, så de kan yde mere.

Blomme: Rig på antioxidanter, som er med til at beskytte kroppen mod celleforandringer.

Brombær: Indeholder fibre, C-, B- og K-vitamin samt folinsyre.

Quinoa: Den populære, såkaldte superfood er kommet for at blive. Quinoafrøet er nemlig fyldt med sunde stoffer, der styrker din krop og forebygger sygdom. Med sit høje proteinindhold, fremragende aminosyreprofil indeholdende alle essentielle aminosyrer, sine mange kostfibre og sin sunde fedtsyreprofil er det lille frø nemlig lidt af en sundhedssværvægter. Fedtsyrerne i quinoa er omega-3-fedtsyrer, der booster blodets indhold af det gode HDL-kolesterol. Kostfibre er desuden med til at sænke mængden af dårligt kolesterol i blodet. Quinoa er naturligt fri for gluten, hvilket er godt nyt for de mange glutensensitive, der bliver oppustet og får problemer med fordøjelsen.

Sorte bønner: Rig på protein.

Ingredienser

Til 2 personer som hovedmåltid / til 4 personer som tilbehør

  • 1 lilla spidskål
  • 2 rødbeder
  • 125 g brombær
  • 2 blommer
  • 100 g feta
  • 1 dl quinoa
  • 1 dåse sorte bønner
  • 1 håndfuld græskarkerner
  • Syltede rødløg

Dressing:

  • 2 spsk citronsaft
  • 2 tsk akacie honning
  • 1 tsk eddike
  • 1 spsk olivenolie

Tip:

Du kan nemt sylte dine egne rødløg – det er nemt og smager fantastisk i både salater, på rugbrødsmadder og meget andet.

Fremgangsmåde

Kog quinoa efter anvisningen på emballagen og stil til afkøling.

Snit spidskål fint. Riv rødbede på rivejern. Skær blommerne og feta ud i mindre stykker. Bland salaten med quinoa og sorte bønner og top den med brombær, feta, græskarkerner og syltede rødløg. Bland dressingen og hæld over salaten.

Næringsindhold

Hele salaten:

Energi 6687 kJ

Fedt 61,6 g

Mættede fedtsyrer 18,1 g

Monoumættede fedtsyrer 28,2 g

Polyumættede fedtsyrer 7,65 g

Kulhydrat 153 g

Sukkerarter 73,8 g

Kostfibre 58,9 g

Protein 70,3 g

Salt, NaCl 4,38 g