Sig go’ morgen med Morgenkøterne hver dag

tekst KRISTIAN ANDERSEN | foto MARIA ELLERMANN

Kirstine Richter og Johnni Gade gør det hver eneste hverdag. De vækker Nordjylland, og de gør det med personlighed og humor – både over og under bæltestedet. De er Morgenkøterne fra morgenfladen på Radio ANR, der rammer Aalborg – og hele Nordjylland. Men hvordan er det egentlig at være radiovært? Hvad skal de når morgenfladen er slut klokken 10 og hvad synes de egentlig selv er god radio? Mød Morgenkøterne – hele Nordjyllands friske morgenværter, der ikke er bange for at udfordre og overraske dig

Du kender det helt sikkert: Vækkeruret ringer – altid for tidligt. Altid før du har sovet helt ud. Altid før du egentlig gerne vil op. Længe før hjernen rigtigt virker. Du vralter rundt og får samlet dig om at gå mod badeværelset, før resten af familien. Men der går længe, før du rigtigt vågner.

Kaffe hjælper! Kaffe gør dig måske vågen – men ikke frisk og glad, vel?

Det gør Morgenkøterne! Det gør Kirstine Richter og Johnni Gade. Morsomme, flabede, overraskende – og bare friskere end alle andre, når du skruer op for ANR.

Start dagen med et smil på læben – og sig go’ morgen til Morgenkøterne hver dag….

De kan spillet, de kan snakken, de udfordrer dig – og de ville også gøre sig godt på tv. De kan virkelig levere et show.

Modsætninger i harmoni

24-årige Kirstine Richter charmerer med et stort smil, langt lyst hår og klare blå øjne. Men tag ikke fejl af hvem der gemmer sig inde bag – en pige fra Læsø med ben i næsen, der ikke er bange for at udlevere sig selv, når Nordjylland skal vækkes med et grin. Faktisk er hun glad for at arbejde på et medie, hvor hendes udseende ikke er i fokus. Hun er et modent og beslutsomt menneske, der ved, hvad hun kan. Er skarp og pågående, men på samme tid harmonisk og afdæmpet, og så besidder hun en overordentlig stor portion selvironi.

Hendes modsætning sidder overfor hver morgen. Johnni Gade. Han er drengerøven. Mandschauvinistisk – sådan lidt da. Taler før han tænker. Taler i det hele taget. Flabet. Fandenivoldsk. Rapper. Gamer. Og du skal ikke være i tvivl om, at han er fra HJØRRING. Ja, Hjørring sgu da! Home town hero, hvis du sku’ spørge fra nogen… Og så elsker han at få folk til at grine. Specielt Kirstine, når de sender radio. For når hun griner – griner lytterne med.

To år er der gået, siden makkerparret blev sat sammen i Morgenkøterne. Og de er gået hurtigt. Meget hurtigt. For det har været to fede år, bekræfter de begge.

Vågner med lytterne

– Vi står op med vores lyttere. Mange skriver eller ringer ind, før de har fået kaffe og været i bad. De føler, at vi er en del af deres morgen og deres rutiner. De kender os, fordi vi deler så mange personlige ting med dem, og vi er på et eller andet plan tætte venner med vores lyttere, selvom vi ikke har mødt dem. Det er en virkelig fed del af jobbet, fortæller Kirstine.

Johnni oplever præcis det samme.

– Vi er nordjyder – med nordjyderne. Der er ingen grænser mellem dem og os. De ringer til os og taler om deres liv og deler deres tanker med os – præcis som vi deler ud af vores. Det er virkelig fedt.

Venner der underholder

– Forskellen er bare, at når du er radiovært, så er du en vært – og én der skal underholde. Så vi overdriver naturligvis også nogle gange. Det er en del af jobbet som entertainer, forklarer de begge.

– Vores program er jo satire, så nogle gange må man tage en hat på, som man ikke nødvendigvis har på, når man ikke er i radioen… Det kan være, at vi snakker om miljøforurening, og det er noget vi begge er imod. Men for at vi ikke bare står og klapper hinanden på ryggen, og er enige om alt, så er der én af os, der er nødt til at tage den modsatte holdning, og det er ofte mig, der tager den lort, griner Johnni.

-Ja, det skal jo heller ikke være utroværdigt! Ingen ville tro på, at jeg synes, det var okay at smide en kakao-karton på jorden, byder Kirstine ind, mens hun kigger over på Johnni.

Og sådan går det tit, at der bliver sagt nogle ”over grænsen” ting i radioen – men det er en lille pris at betale, for det fungerer.

– Hvis vi har et emne, hvor vi skal have forskellige holdninger, så snakker vi altid om, hvem der tager hvilken holdning, inden vi tænder mikrofonerne. Men det er ikke sådan, at vi på forhånd har aftalt hvad der skal siges, fortæller Johnni.

– Nej, så når vi argumenterer og reagerer på hinandens udtalelser, så er det ægte – og det er det, der skaber hele dynamikken. Nogle gange overrasker vi os selv og hinanden, og kører ud af en helt anden tangent end vi havde regnet med, og det gør det levende og sjovt at lytte til, håber jeg, griner Kirstine.

Men det er ikke alle lyttere, der kan afkode, at det der bliver sagt, bare er satire. Nogle gange oplever de to værter, at blive mødt af lyttere på gaden, som konfronterer dem, med én af deres lidt kontroversielle holdninger. Mest Johnni.

Ro på, det er bare satire

For den flabede Johnni møder af og til nordjyder, som vil diskutere, hvad han har sagt i en joke i Morgenkøterne.

– Ha, ha! Det sker af og til. Jeg mødte på et tidspunkt én, der lige ville kommentere på noget, jeg havde sagt i en joke. Jeg kan ikke huske hvad det var. Men der var lige nogle ting, han ikke var enig i og ikke kunne forstå, at jeg mente. Han troede simpelthen, at det han havde hørt, var min helt personlige og ærlige holdning. Og det er det jo bare ikke altid. Det er et show. Vi skal være lidt over grænsen – udfordre og overraske vores lyttere, så de netop vågner og tænker ”WHAT, det sagde de bare ik’ det der” og forhåbentlig griner samtidig.

Kirstine oplever også af og til, at folk i hendes omgangskreds har hørt noget, de gerne lige vil spørge ind til.

– Nogle gange er jeg nødt til at forklare mine veninder, at det jo bare er for sjov. Jeg kan godt blive forundret over, at de rent faktisk tror, at jeg mener ALT det, jeg siger. Men det værste var den gang hvor jeg virkelig følte, jeg havde snydt vores lyttere, fordi de simpelthen havde misset pointen med ”Læsø-nyt”, griner hun.

Ed Sheeran og Den Lille Havfrue på Læsø?

Da Kirstine er født og opvokset på Læsø, har hun hver onsdag nyheder med direkte fra den lille nordjyske ø, og konceptet har ændret sig lidt undervejs.

– Vi har forsøgt os med forskellige tiltag. I starten havde jeg Læsø-posten med i studiet, eller ”familie-albummet”, som vi kaldte det. Så var joken altid, at jeg lige skulle se, om der var nogle fra min familie med i den uge, eller i hvert fald bare nogle jeg kendte – og det var der jo næsten altid, fortæller Kirstine, mens hun griner og kigger på Johnni.

Men derefter gik de over til at lave ”overdrivelses-satire” som en del af Læsø-nyhederne…

-Jeg synes, det kunne være sjovt, at fremhæve Læsø som et sted, hvor der skete en masse kæmpe store begivenheder, fordi det jo netop ikke rigtig er tilfældet. Det skulle være begivenheder, der selvfølgelig var så langt ude, at jeg gik ud fra, folk godt kunne tyde, at det bare var satire – specielt fordi Johnni altid skyder det helt til jorden – men det kunne de altså ikke.

Kirstine fortæller, at én af nyhederne var, at Den Lille Havfrue var blevet flyttet til Læsø, da hun havde været udsat for hærværk – argumentet var, at der jo ikke fandtes kriminalitet på Læsø. Dét argument havde folk åbenbart godtaget, for da Kirstine så kom til Læsø, fik hun at vide, at et ungt vennepar var blevet lidt skuffede over, at de ikke kunne se Den Lille Havfrue.

– Det samme gjaldt da jeg havde sagt, at Ed Sheeran elskede Læsø så meget, at han ville holde sit bryllup og optræde derovre til sommer – det godtog folk af en eller anden grund også, og vi fik en besked fra én, hvis veninde forgæves havde søgt efter billetter på nettet… Og så fik jeg altså lidt ondt i maven, griner Kirstine højt.

Du må ikke være sart

Noget begge radioværter også kan blive enige om er, at du ikke må være sart i den her branche. Det er noget man lærer efterhånden, men det er vigtigt ikke at tage det personligt, når en lytter skriver en klage til dig – for det vil ske, på et eller andet tidspunkt.

– Når du laver satire, kan du ikke undgå at træde nogle over tæerne. Vi snakker jo også om alvorlige emner indimellem, og dem tør vi også godt joke med, det er bare ikke alle der altid er lige tilfredse med det, fortæller Johnni.

Det kan være en udfordring at forklare en lytter, at det ikke er en personlig holdning, der bliver ytret i radioen, men at de skal se det som når en komiker joker med fx handikappede i sit stand-up show. Folk ved godt det er for sjov, og derfor er det okay at grine af det.

– Johnni får sagt omkring 117 upassende ting – for meget – hver morgen, griner Kirstine.

Men folk kender efterhånden de to værter så godt, at der er langt i mellem utilfredse lyttere, der ikke ved, at Johnni ikke mener det, når han siger, at kvinder kun hører til i køkkenet – i hvert fald ikke hele tiden…

Hvad er god radio?

Der er nogle konkrete ting, der bliver lagt vægt på, når Johnni og Kirstine bliver spurgt, hvad god radio er.

Som radiovært – især i Morgenkøterne – er forudsætningen for succes, at du tør bruge dig selv – samtidig med at du har noget personlighed at byde på.

Johnni deler fx ud af privatlivet med kæresten, og fortæller hvordan det kan være ren krigszone derhjemme, når de skal gøre hovedrent. Han joker også med deres kat, og at han til tider har lyst til at smide den ud i skraldespanden.

– Vi andre ved selvfølgelig godt, at det bare er fis, men nogle gange kan jeg sgu godt blive i tvivl, griner Kirstine.

Hun holder heller ikke igen med at dele ud af privatlivet. De sidste to år har hun fx tjekket sin årsopgørelse live i radioen, begge gange med et lidt sørgeligt udfald. Og når Johnni ikke forstår sig på kvindekroppen, er Kirstine ikke bange for at fortælle hvordan tingene hænger sammen.

Noget andet de to morgenkøtere har fundet ud af i løbet af de sidste to år er, at når de selv synes noget er sjovt, så synes lytterne det også.

– Noget vi selv synes er rigtig sjovt, er vores faste indslag og karakterer. Vi har selvfølgelig Johnnis fredagsrap, som altid er en succes. Der er ikke mange der kan det, Johnni gør, når han spytter sine rim om, hvad der er sket i ugens løb. Derudover har vi Guitar-Guirlander, som er Johnni, der forsøger sig på guitar hver tirsdag, og Mystiske Mona der kommer helt fra Rumænien hver torsdag, fortæller Kirstine.

Mystiske Mona kan se ind i fremtiden

Mystiske Mona er egentlig bare Johnni, men det siger vi ikke til nogen… Lytterne kan stille spørgsmål om deres fremtid på en sms, og så besvarer Mona med den smukke rumænsk-svenske accent spørgsmålene ved at kigge i sin spåkugle.

– Mona har det med at se nogle lidt drabelige ting i sin spåkugle, og der er ofte nogle, der kommer til skade. Jeg ved ikke helt om hun har tabt den og bare improviserer, griner Johnni.

-Jeg skal tit lige tysse lidt på Mona, så hun ikke bliver for grov, supplerer Kirstine.

Det sjoveste de har oplevet med karakteren Mona indtil videre, var dog dengang hun rent faktisk fik ret i sin forudsigelse, forklarer de begge.

– Vi skulle til Sverige for at lave ”ski-radio”, og da Kirstine jo er single havde Mona forudset i sin spåkugle, at hun ville møde en ski-instruktør, med langt lyst hår, som hun ville falde i armene på. Da vi så kommer derop, skal Kirstine have nogle snowboard-instruktioner, og hvem står og venter på hende? Den smukke Mathias med langt lyst hår! Det var næsten for godt til at være sandt – og det blev kun bedre, da Kirstine begyndte at pege på sin numse, fordi hun var styrtet på snowboard sidste år, og at de så stod og holdt i hånd ned af børnebakken, fordi hun var bange, griner Johnni, – det var fantastisk radio og lytterne havde det mindst ligeså sjovt med det.

Morgenkøterne i fire timer – hver dag

Og tag ikke fejl: Morgenkøterne kan også sove længe. Eller ligge længe i sengen i hvert fald. Når det altså er weekend.

På alle hverdage kører Morgenkøterne fra 6.00 til 10.00. Fire timer.

Livet som morgenværter har givet både Johnni og Kirstine et andet liv. De møder ind i ANR-lokalerne i Aalborg Øst mellem klokken 5 og 5.30 på alle hverdage. Og vækkeuret ringer derfor omkring kl. 4 for dem begge. Det betyder at de skal tidligt i seng, og ikke kan leve et helt normalt liv, ligesom dem i deres omgangskreds.

– Der er selvføgelig ikke tid til at hygge sig om aftenen, når du skal i seng stort set efter aftensmaden, men så kan du så nyde det meste af dagen, når du har fri, fortæller Johnni.

-Ja, og når alt kommer til alt, så er det en lille pris at betale for at lave noget, du har det så fedt med, siger Kirstine.

Det er et no-go at lyde træt og uoplagt, når man er på. Der må gerne jokes med hvis man har sovet helt ad h… til, men du må aldrig lyde træt, når det er dit job, at gøre andre friske! Så hvis du er bombet, så må du kaste noget koldt vand i hovedet, drikke en ulækker stærk kop kaffe og så tage et par armbøjninger, inden du tænder for mikrofonen, lyder det fra værterne.

Blev du vågen? Vi siger tak – og fortsat god dag til hele Nordjylland…


KIRSTINE RICHTER
Alder 24
Opvokset på Læsø, bosiddende i Aalborg
Civilstatus Single
Studerede medievidenskab på Aarhus Universitet, da hun i blev tilbudt en stilling på ANR – og afløste Anne Kejser på Morgenkøterne.
Har tidligere boet i London i flere omgange da hun arbejdede som model
Morgenvært på Morgenkøterne på ANR siden 2016

JOHNNI GADE
Alder 30
Opvokset og stadig bosiddende i Hjørring
Civilstatus bor med kæresten og hunden Anton
Uddannet lærer i 2010
Studerede Sociale medier på kandidatuddannelsen på Aalborg Universitet 2010-14
Morgenvært på Morgenkøterne på ANR siden 2014