Sidste chance for at opleve Spritten i denne omgang

PRESSEMEDDELELSE: Nordjyske Museer

Byvandringer i Vestbyen bringer publikum indenfor i Sprittens gamle fabriksbygninger. Spritnyt samarbejde mellem Aalborg Historiske Museum og Kunsthal Spritten forener fortid og fremtid i Aalborg Vestby. Det sker på en speciel byvandring, der dels fortæller bydelens industrihistorie med gamle fabrikker og de mange arbejdere, og dels fortæller om fremtidsplanerne for den kommende kunsthal på det gamle Spritten-industriområde – ikke mindst den omfattende skulptur Cloud City.

 

Byvandringen begynder i 1800-tallet i det gamle industriområde i midtbyen ved Vesterå, som var kendetegnet ved mange mindre fabrikker. Selvom de er forsvundet i dag, så ligger den gamle industrihistorie stadig lige for øjnene af os, for man kan nemlig stadig se nogle af de tidligere fabriksbygninger i gadebilledet, hvis man kigger godt efter.

 

I sidst halvdel af 1800-tallet begyndte Aalborg at vokse ud over sine gamle købstadsgrænser. Den gamle købmandsby ændrede sig på ganske få år ret markant og var pludselig blevet til en moderne industriby med masser af rygende fabriksskorstene og tusindvis af nye arbejdere indvandret fra landet. I løbet af ganske få år mere end fordobledes byens indbyggertal fra omkring 14.000 til 31.500, og i første halvdel af 1900-tallet vokser byen for alvor mod vest.

 

Efter at have genopdaget den gamle industri i midtbyen bevæger publikum sig derfor efterhånden ud til de nye fabrikker og arbejdere i Vestbyen.

 

Her er et af højdepunkterne C. W. Obels Tobaksfabrik, der var en af byens største arbejdspladser i det 20. århundrede. Den lå oprindeligt i midtbyen ved den nuværende C. W. Obels Plads, men publikum møder den på Strandvejen i Vestbyen, hvor den senere flyttede ud. Her havde mere end 2000 mennesker deres daglige gang i midten af det 20. århundrede.

Arbejdere fra C. W. Obels Tobaksfabrik samlet i gården ved det store fabriksanlæg på Strandvejen/Badehusvej. Byvandringen i Vestbyen bringer blandt andet publikum forbi netop her.
Foto: Aalborg Stadsarkiv

 

Den store spritfabrik blev opført i årene 1929-31 i såkaldt funktionalistisk stil, hvilket var et særsyn i datidens Danmark. På de særlige byvandringer kommer man indenfor i nogle af bygningerne og hører om både fortidens fabrikshistorie og fremtidens kunsthistorie – og den nye kunsthal – som åbner i 2026.
Foto: Aalborg Stadsarkiv

Kunst rykker ind i den gamle kedelhal

Lige overfor den gamle tobaksfabrik lå en anden af Aalborgs store arbejdspladser – Spritten – og anden halvdel af byvandringen foregår inde på selve fabriksområdet, som stadig er bevaret. Fabriksbygningerne er opført i årene 1929-31 og er tegnet af Alf Cock-Clausen, og på byvandringen kommer man ind i de to gamle kedelhaller og tidligere værkstedsbygning.

 

Her fortælles historien om fabrikken, der med Aalborg Taffel Akvavit – også kendt som Rød Aalborg – i den grad har sat Aalborg på verdenskortet som snapsens hjemby.

 

Herefter vendes blikket mod fremtiden, og man kommer til at høre mere om fremtidsplanerne for Kunsthal Spritten, som er en del af det store Spritten-industriområde. For det er netop i de gamle kedelhaller, at Kunsthal Spritten i 2026 åbner som kunsthal for samtidskunst.

 

En del af kunsthallen bliver det nye og meget store kunstværk Cloud City af den verdenskendte argentinske kunstner Tomás Saraceno. Et kunstværk, som forventes at kunne blive et nyt varemærke og kendetegn for Aalborg nationalt såvel som internationalt.

 

Spritfabrikken lukkede i 2015 og i dag er det samlede fabriksanlæg Danmarks største industrifredning. Den betegnes som et af de 25 umistelige industriminder vi har her i landet, og byvandringen er en af de sidste chancer i denne omgang for at se området, inden transformationen til nyt kulturområde begynder og for en stund omdanner området til en byggeplads.

De gamle kedelhaller står stadig rå og uberørte. Det er her, at der blandt andet skal indrettes flere udstillingsrum og café i den nye Kunsthal Spritten. Det sker med respekt for de gamle rammer – der bygges derfor ikke nyt til, men det gamle transformeres nænsomt af tegnestuen Praksis Arkitekter, som bl.a. også står bag transformationen af Maltfabrikken i Ebeltoft.
Foto: Rasmus Hjortshøj for Kunsthal Spritten

 

 

 

Byvandringen afholdes flere gange i februar og marts, og billetter kan købes via nordjyskemuseer.dk.

https://billetter.nordjyskemuseer.dk/da/buyingflow/tickets/19955/

 

Byvandringer afholdes

 

Onsdag 14. februar 2024 kl. 15.00-16.30

Onsdag 21. februar 2024 kl. 15.00-16.30

Onsdag 28. februar 2024 kl. 15.00-16.30

Onsdag 13. marts 2024 kl. 15.00-16.30

Onsdag 27. marts 2024 kl. 15.00-16.30

Lørdag 16. marts 2024 kl. 13.00-14.30, kl. 14.00-15.30 og kl. 15.00-16.30