Rejs tilbage til renæssancen: Smag på maden og oplev menneskene

PRESSEMEDDELELSE - Aalborg Historiske Museum

Lørdag 18. februar fra kl. 11 kan du på Aalborg Historiske Museum smage ægte renæssancemad – både fra overklassens overdådige og veldækkede bord og fra de fattiges noget ringere bord.

 

Der serveres blandt andet fattigmandsmad som spegesild, søbekål og fra de riges bord er der konfekt og eksotiske frugter samt rødvinsdrikken Lutendranck, som er fyldt med eksotiske krydderier.

 

Du kan også denne dag møde folk fra renæssancen i levende live. I udstillingen ”Menneskeliv i renæssancens Aalborg” har museet besøg af byens bøddel, en borgerkvinde, en adelsdame, en troldkvinde samt en af Aalborgs rige storkøbmand.

Bispelort og bøddelsværd

På museet kommer man med på en levende rejse, der bringer dig tilbage til årene 1536-1660 – også kendt som renæssancen – hvor Aalborg var en blomstrede by i stor udvikling, og en tid hvor det myldrede med udenlandske købmænd og håndværkere.

 

Men det var også en tid med enorm social ulighed og med et barskt retsvæsen, der holdt styr på tyve, troldkvinder, ægteskabsbrydere og drukkenbolte – hvilket man med selvsyn kan opleve i museets udstilling, der blev åbnet i december.

 

Den nye udstilling ”Menneskeliv i renæssancens Aalborg” giver et tankevækkende indblik i denne tid – blandt andet kan du se en ægte bispelort fra 1600-tallet.

 

Den beretter om, hvordan de rigeste smovsede i overdådige fødevarer som eksotiske frugter og krydderier importeret langvejsfra, mens et kvindeskelet fortæller en barsk historie om en fattig borger, der levede et særdeles hårdt liv på sultegrænsen.

 

I udstillingen kan du også se det bøddelsværd, der blev brugt, når forbrydere blev halshugget på Gammeltorv, et brudeskrin, der har tilhørt en meget ung pige fra den velstillede del af byens borgere samt en barnekiste til et lille barn.

 

Alt sammen gør det os klogere på livet i datidens Aalborg, hvor byen med sine ca. små 4000 indbyggere faktisk var Danmarks anden største.

 

Sammen dag er der kl. 13. mulighed for at komme med på rundvisning i renæssanceudstillingen.

 

 

Renæssance i børnehøjde

I vinterferien kan børn i alderen 5-10 år komme med på en helt særlig børnetur til renæssancen. Her mødes man i den mørke renæssancestue, hvor guiden fortæller, hvordan folk levede for 400 år siden, og hvordan man troede på hekse, lygtemænd og varulve.

 

Derefter nærstuderes skelettet fra den fattige kvinde, bøddelsværdet fra 1664 og selvfølgelig bispelorten som er mere end 300 år gammel. Der er ligeledes smagsprøver på noget af det, man spiste og drak i renæssancen.

 

 

Voksenrundvisninger i renæssancen

Lørdag 18. februar kl. 13

Onsdag 22. februar kl. 15

 

For børn: Rundtur i renæssancen

Onsdag 22. februar kl. 10.30 og kl. 12.00

Fredag 24. februar kl. 13.00

 

Rundvisningerne er gratis, når entréen er betalt. Børn har gratis adgang-

Begrænset plads, fordeles efter først-til-mølle-princippet