Personlig Stylist vs. Personlig shopper

Tekst og foto Pernille Thulin

Når jeg fortæller at jeg er freelance stylist, er der rigtig mange der ikke ved hvad det indebærer. Det kan også være flere ting, og som stylist er der også flere områder man kan arbejde indenfor ligesom der er i mange andre brancher.

Man kan være stylist på photoshoots hvor der feks. skal styles til reklamer eller presse materiale for brands. Det kan også være til magasiner der laver modereportager eller lignende. Her er den vigtigste opgave at få det rigtige budskab klart igennem. Nogle gange er det måske high fashion hvor udtrykket i billedet er vigtigere end at man ser lige nøjagtig hvad det er modellen har på. For andre brands er det vigtigste måske at tøjet virker tilgængeligt og er noget for ”den helt almindelige pige”. Et alsidigt og spændende del af jobbet.

Personlig styling

Det jeg har den største passions for, er personlig styling. Det kommer helt tilbage til da jeg gik på skole og blev uddannet skrædder og modelkonstruktør. Alt jeg, og mine medstuderende, lavede under uddannelsen, var med udgangspunkt i os selv og vores kropstype og farver. Det blev hurtigt meget tydeligt at det absolut ikke var det samme der klædte os og passede til vores personligheder. Mens jeg har beskæftiget mig med andre grene af modebranchen, er min interesse for den personlige styling kun vokset og jeg besluttede at uddanne mig indenfor feltet.

Mange tror at det er noget eksklusivt at hyre en personlig stylist. Det kan det også være, men det behøver det absolut ikke at være. Den udgift en kunde har ved en konsultation med mig, lover jeg at de vil spare i fejlkøb….- mange gange 🙂 Det handler ikke om at havde mange penge at shoppe for, Personlig Styling kan tilpasses ALLE budgetter! Min største mission er, at give min viden videre så jeg kan se folk stråle og føle sig tilpas i deres tøj.

Det jeg gør som personlig stylist er, at jeg tager udgangspunkt i den enkelte kunde.

Figur analyse: Jeg laver en analyse af kundens figur, da det er alfa omega hvis man gerne vil klæde sig så man fremstår proportionel og med et harmonisk udtryk. Altså, har du brede skuldre ift. dine hofter, så viser jeg hvordan du skal klæde dig ved hjælp af de rigtige snit. Måske har du nogle træk du gerne vil fremhæve men ved ikke hvordan du får fokus på det.

Farveanalyse: Det er den tricky del, og samtidig den del der vil gøre den aller største forskel. Det er en klassiker at kunder til at starte med kigger på mig som om jeg taler et sprog de ikke forstår, men efter en konsultation ender det altid med at de har fået mange aha oplevelser. Det handler om din temperatur, dine kontraster og hvor meget farve du kan bære.

Det er en virkelig individuel ting, og som vil gøre en virkelig stor forskel hvis man klæder sig efter. Pludselig vil du vide hvorfor nogle farver kommer med dig og ikke omvendt, og hvorfor en virkelig smuk kjole bare aldrig er blevet en yndlings til trods for det.

Personlighed: Når jeg skal vejlede en kunde, er det vigtig for mig at få et indblik i hvem kunden er som person og hvad han/hun beskæftiger sig med. Det handler om at få vejledt sin kunde bedst muligt, så han/hun får en funktionel garderobe og som samtidig viser personlighed.

Jeg starter alle nye kunder med en konsultation, hvor vi er igennem de ting jeg netop har beskrevet. Det er nemlig grundlaget for at jeg kan gøre mit arbejde godt! Derefter er det individuelt hvad man har behov for. På min hjemmeside kan man læse meget mere om hvad det er jeg tilbyder og man er altid velkommen til at skrive hvis man har spørgsmål.

Hvad er forskellen på en Personlig Shopper og en Personlig Stylist?

Det kommer mere og mere frem med personlige shopper i forskellige butikker. Butikkerne tilbyder deres hjælp gratis, hvis du har et budget at handle for. Dette er en super service!

I den forbindelse har jeg selvfølgelig fået spørgsmålet om, hvorfor man så skulle benyttes sig af min service når det andet er gratis. Det kan jeg godt forstå! Men, hvis du har læst alt ovenstående, så ved du lige præcis hvorfor 🙂 Personlig shoppere er, som navnet siger, shoppere og ikke stylister. De er oftest butiksuddannede og har ekspertise indenfor salg. De har ganske simpelt ikke den baggrund og ekspertise som personlige stylister har. BUM! 🙂

Jeg har i alt fire kurser fra London College of Fashion. Ét i Fashion media styling og 3 indenfor personlig styling af både mænd og kvinder.

Det er stadig et stort stykke arbejde foran mig, for at få personlig styling gjort mere synligt og ”legalt”. Men det er min mission, og forhåbentlig er dette skriv med til at indvie Jer i min verden.