Omtale: “Vi er vores valg” bogrelease

TEKST OG FOTO REDAKTION

Tirsdag d. 14. November udkom forfatter og foredragsholder, René Dahl Andersens nye bog med titlen “Vi er vores valg”. Eks-betjenten med dybe rødder i det nordjyske, havde valgt at udgive bogen ved et ekslusivt arrangement i AKKC, hvor René havde inviteret nogle af de personligheder, som dukker op i hans bøger og ikke mindst fra hans Podcasts; “Narkobetjenten” og “Panser”. Vi lagde nysgerrigt vejen forbi Aalborghallen denne tirsdag aften.

Til dem, der ikke kender René Dahl Andersen, så udlevede han i mange år sin drengedrøm som betjent, og arbejdede blandt andet i uropatruljen, som undercover-agent og ikke mindst i hjertet af Danmarks hårdeste narkomiljø. Men René er ikke en del af dansk politi længere, for i 2017 tog han et skelsættende valg, da han blev taget for at stjæle nogle lamper og pludselig befandt sig på den anden side af loven. Det blev startskuddet på Renés bogserie, hvor første udgivelse var “Hærdet” i 2021.

Vi ankom til et udsolgt arrangement med cirka 700 gæster. Setuppet i Aalborghallen var med rundborde og unummererede pladser frem for stolerækker – anderledes i forhold til sådan et arrangement, tænkte jeg. Men okay.

På scenen bliver der budt velkommen af radiovært og aftenens konferencier Niels Skovmand.

De første, der gik på scenen var Forlaget Grønningen 1, som har stået for at udgive alle René Dahl Andersens tre bøger. Meget kort fortalte de om deres første møde med René og til hvor de står i dag med en tredje bog i rækken. Det viser sig nemlig, at René til at starte med ikke ønskede at udgive sin historie under eget navn.

Da forlaget var færdige med deres forhistorie omkring René og deres bogudgivelser, gik ordet videre til René, som kort fortalte om den nye bog; “Vi er vores valg”. Han fortalte om de tanker han har gjort sig om bogens indhold, om processen og ikke mindst sit nære forhold til forfatteren Pia Møller Søe, som har skrevet det nyeste skud på stammen i samarbejde med René.

Havde man forventet en ny bog lig “Hærdet” og “Helhjertet”, hvor man møder René gennem hans politikarriere, fortalte han i stedet, at “Vi er et valg” er en selvhjælpsbog med fokus på at tage ansvar, gøre op med fortiden og om at kigge fremad. Den fortælling er han ikke ene om, og med sig i bogen og på scenen havde han nogle personligheder fra sit liv, bøger og ikke mindst podcasts, som har taget skælsættende beslutninger i deres liv og karriere.

Den første person vi mødte var Store Bjarne – en tidligere betjent og René Dahl Andersens chef fra Station City (1) i København. Store Bjarne har selv skrevet en bog om sin lange karriere som betjent, og det endte med et mindre foredrag.

Det samme gjorde næste personlighed, som vi mødte fra Renés bog. På scenen kom endnu en tidligere betjent, Flemming Sloth Andersen, der i visse kredse går under navnet Betjenten. Ligesom Store Bjarne har Flemming skrevet sine erindringer i en bog, som han kort fortalte om.

Efter en pause kom den nu forhenværende rapper og sanger fra duoen Djämes Braun, Kent Pedersen på scenen. I modsætning til personlighederne vi mødte i den første halvdel af arrangementet, har Kent været på den forkerte side i af loven. Det var første gang, at Kent stod på scenen for at fortælle sin historie om et alt for stort indtag af alkohol, stoffer og ikke mindst om at skylde en masse penge væk til de forkerte. Kent Pedersen udgiver også en bog om sin historie en gang næste år.

Da Kent trådte ned fra scenen blev han erstattet af endnu en personlighed fra Renés liv og nye bog. Hvis man har læst, set eller lyttet til de programmer, som René medvirker i, kender man ham som Kaliffen. Kaliffen, som fremstod yderst intelligent, veltalende og fuld af humor, kom på kant med loven, da han fandt ud af, hvor let han havde ved at sælge og importere hash. Han blev god til det og tjente rigtig mange penge, indtil René en dag mødte op i hans lejlighed for at anholde ham. Den dag vendte op og ned på hans liv, for det førte til en længere fængselsdom.

Jeg kan ikke sætte ord på, hvilke forventninger jeg havde til en decideret bogrelease. Men jeg havde måske nok forventet, at René var med hele vejen i gennem, så det blev en form for samtale frem for de fire miniforedrag, hvor personlighederne fortalt deres individuelle historie. Jeg forstår godt, at historierne er en del bogen “Vi er vores valg”, men dermed sagt havde jeg brug at René var en flydende del af det, i det han er afsender af bogen, hvor disse personer fremgår. Denne form fik mig også til at få følelsen af, at jeg sad til fire, nej faktisk fem forskellige foredrag, hvor jeg lige kunne købe en bog fra hver, på nær Kaliffen, som ikke har planer om at fortælle sin historie i bogform.

Når det er sagt, havde jeg glædet mig til at møde René Dahl Andersens partner fra podcasten “Narkobetjenten”, Pernille Brunse, som skulle havde været med ifølge beskrivelsen af arrangementet. I deres fælles podcast er hun den kritiske journalist, som skubber til René og stiller ham alle de svære spørgsmål. Hun kunne måske have samlet trådene i Aalborghallen denne aften. Pernille Brunse var ikke den eneste manglende gæst, der ellers var blevet lovet programmet. Det gjaldt også Mor Lene, F-16 og Bing-Bang

For mig manglede der noget eller nogle til at samle tingene og give arrangementet mere struktur og kant. Så kan man tilføje nok så mange musikindslag og andet, men hvis det virker ustruktureret, ude af kontekst og usammenhængende, så virker det ikke.