Ole Henriksens liv bliver til koncert i Musikkens Hus

Tekst christina svendsen | foto Betina Fleron Hede

Ole Henriksen får lov at dirigere symfonien for en stund

I går lød startskuddet til et spændende nyt projekt hos Musikkens Hus. Ole Henriksen bliver omdrejningspunktet i en musikdramatisk opsætning om hans liv og i den forbindelse inviterede Musikkens Hus til pressemøde, hvor Ole og husbonden Laurence blev introduceret for skuespillere og et par af sangene til det nye stykke, der kommer til at hedde ‘I Love It – In Concert’

Ole Henriksen er efterhånden blevet et ikon i Danmark med en livsglæde, der ikke kan undgå at smitte. Livet har dog ikke altid været en dans på roser for bysbarnet fra Nibe, så det bliver en fortælling om både glæde og sorg, når I love it – in concert får premiere i Musikkens Hus. Datoen for dette er dog endnu uvist, da det skal passe ind i et travlt skema hos Symfoniorkesteret, men det bliver efter sigende i løbet af 2017.

Hele holdet bag I love It - In Concert
Hele holdet bag I love It – In Concert

Stadig stor kærlighed til hjemegnen

Ole Henriksen har boet i USA igennem mange år, men har stadig et kærligt forhold til hjemegnen;

– Jeg har altid elsket Aalborg fra barnsben af. I forhold til Nibe var Aalborg en kæmpe storby, men de bedste minder jeg har fra barndommen, var egentlig mit abonnement til Aalborg Teater. Jeg var i teateret konstant gennem hele sæsonen og så hvert eneste stykke. Årsagen til at jeg var i stand til at gøre det, var, at jeg havde mit første job som mælkebud i Nibe. Så jeg havde min egen økonomi kørende, og det gjorde mig i stand til at købe sæsonbilletter. Det var noget jeg nød, fortæller Ole.

– At vende tilbage som en voksen og moden mand, det er vildt spændende. Ikke alene fordi har Aalborg udviklet sig meget kulturelt, ikke mindst her i Musikkens Hus, som jo er et arkitektonisk mesterværk. Det er så flot.

Han glæder sig over samarbejdet med Symfoniorkesteret, og virker rørt og overrasket over, at en dreng fra Nibe er centrum for en stort opsat koncert i form af I love it – in concert.

– Vi prøver at gøre det anderledes end nogen nogensinde har gjort det. Så er jeg selvfølgelig beæret over, at Caspar Phillipsen skal spille Ole, og nu har jeg så lært ham at kende ret så godt i dag og det har spændende. Jeg må sige, jeg er så begejstret for Christian Lund (der skal spille Laurence, red.) og Caspar Phillipsen. Gud, hvor er de dejlige, fortæller han.

I dag var første gang de fire mødte hinanden, men Ole var aldrig i tvivl om at de tre skabere ville finde de helt rigtige til rollerne;

Jeg stolede 100 % på de store talenter, Mathias, Claus og Rasmus, som har skabt denne her dejlige koncert. Det var deres valg. Jeg ved, at Mathias har arbejdet meget med Caspar. Det var åbenbart meget naturligt, at det var ham der passede ind i rollen. Han har en fantastisk stemme. Jeg føler allerede et nært forhold til ham. Han er et meget åbent menneske og så er han jo John F Kennedy, i filmen Jackie. Wauw! Det er helt vildt. Den har fået den fineste kritik i USA, fortæller Ole begejstret.

Pressemøde på I Love It i Musikkens Hus
Pressemøde på I Love It i Musikkens Hus

Troede Ole stod på ski som dreng

Glæden ved at komme hjem til Nordjylland deler Ole med sin amerikanske mand, Laurence, som fejrer fødselsdag i dag.

– Først og fremmest, så synes jeg at det danske landskab er så smukt. Jeg bliver lige nødt til at fortælle noget sjovt; En del folk i USA tror, når de hører at Ole er fra Danmark, at han er god til at løbe på ski, fordi de er dårlige til geografi, så de forestiller sig bjergene i Schweiz og tror at Ole stod på ski som dreng, så Ole siger ”Øh nej, Danmark er ret fladt”, fortæller Laurence med et stort grin.

– Jeg synes, det er skægt, at mange amerikanere tror, man automatisk er god til at stå på ski, fordi man er fra Skandinavien. Men tilbage til dit spørgsmål. Jeg elsker området og synes livskvaliteten er virkelig god. Aalborg er en smuk by, som jeg har set vokse i de 33 år, jeg har kommet her, til at blive mere og mere sofistikeret blandt andet med hensyn til restauranter. For mange år tilbage var der ingen steder at spise. I Amerika er det en del af kulturen at tage ud og spise, specielt i storbyer som Los Angeles og New York. Ole og jeg spiser ude 7 aftener om ugen. Jeg elsker at se hvordan restaurant-scenen er blevet bedre og mere international, både her og i København.

Danmark har visse ligheder med Laurences egen hjemstavn, så selv om her er mere stille end de storbyer, de normalt kommer i, så føler han sig også knyttet til landet.

– Ja, her er lidt stille, men jeg er fra forstæderne i Milwaukee, Wisconsin, så det minder lidt om det, jeg er vant til. Min familie stammer fra Tyskland og Norge, så vi har en del mad tilfælles og har lignende vejr. Wisconsin har måske mere ekstremt vejr, det er koldere og vi får rigtig meget sne. Det var derfor, jeg tog til Californien, fortæller han med et smil.

12122016-bfh-2644

I de 33 år Laurence har kendt Ole, så er Ole blevet mere og mere kendt i hjemlandet;

– Vi talte om det forleden, at da vi begyndte at date for 30 år siden og han tog mig med herover for at møde hans familie, så kom folk hen til mig og talte dansk i stedet for Ole, for de troede, jeg var den danske. Nu, da Ole er så velkendt, så går de efter ham og vil virkelig gerne være en del af Oles verden. Nogle gange er det svært, fordi man føler sig som en outsider. Jeg ved, hvordan man betjener alle kameraer, der nogensinde er lavet, for jeg får alle varianter i hånden, når folk vil have et billede med ham. De siger bare ”Her, tag et billede.” Så får man lyst til at svare: ”Tak. Jeg hedder for resten Laurence,” fortæller han og griner højt.

Let at sige ja

Det tog ikke Ole Henriksen lang tid at beslutte sig for at sige ja til at støtte I Love It;

– Det var egentlig ret let for mig. De tre drenge kontaktede mig for 2 år siden og præsenterede deres koncept, som var, at de gerne ville fortælle min historie musikalsk. Jeg mødte dem hos min mor i Nibe og der blev jeg med samme begejstret for den passion de havde og for deres talent. Som musikken blev skabt, så lyttede jeg selvfølgelig til den og var meget imponeret. Så vi har haft et tæt forhold de sidste par år og har mødtes mindst 8 gange og har talt i telefon adskillelige gange. Det har virkelig været et labour of love, må jeg nok sige. Det er deres projekt og årsagen til, at jeg egentlig sagde ja er, at jeg elsker at støtte folk, der har en kreativitet og en passion. Nu ønsker jeg dem bare en kæmpe stor succes med det her.

Hænger aldrig med hovedet

Når man ser ham i medierne, så virker Ole som en mand, der altid er ekstremt positiv. Han virker lidt mere nede på jorden på tomandshånd, men positiviteten er der ingen, der kan tage fra ham, ikke engang den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump.

– Jeg har ikke decideret dårlige dage. Hvis jeg vågner op og føler mig lidt ude af balance, så stiller jeg altid mig selv et spørgsmål, om hvorfor jeg er ude af balance. ”Er der noget i vejen? Er det noget, du spiste i går aftes, sov du ikke nok, eller hvad var det, der gjorde det?” Så finder jeg svaret ret hurtigt. Jeg synes, der er så meget at være glad og taknemmelig for i dagligdagen. Så var der valget i november, hvor jeg selvfølgelig var dybt skuffet. Der var jeg lidt nede, må jeg nok sige. Men der forsøger jeg også at bearbejde tingene og omstændighederne, for det er jo sådan det er; Vi har fået denne her nye præsident. som jeg slet ikke kan forholde mig til. Det er jo så dybt chokerende, for han er jo alt hvad man forbinder med negativitet, siger Ole bevæget.

– Ikke alene har vi jo en person, som har vist at han står for så mange dårlige livsværdier, at det er okay at lyve, han er jo racistisk og den måde han behandler kvinder på. Og det, at han ikke har erfaring indenfor politik. Så har han valgt et kabinet, der er ultrakonservativt og hvor mange også er uerfarne. At der var flertal nok til at få ham ind, har nok skuffet enormt meget. Men man skal jo blive ved og det har Hillary jo også sagt; man skal bevare positiviteten, også om den politiske scene i USA og det gør jeg også. Så jeg har ikke de her dage, hvor jeg bare hænger med hovedet. Jeg tror også, det er fordi, når man bliver ældre, så er man endnu mere taknemmelig for livet, fordi der er så meget at være glad for.

12122016-bfh-2543

Erfaring fra musicals

Caspar Phillipsen, der skal spille Ole Henriksen i I Love It, nød første møde med den velkendte nordjyde;

– Det har virkelig været dejligt. Det at mærke hvordan den livsglæde og begejstring, som han jo står for, stikker meget dybere end man måske fornemmer, når man ser ham på fjernsynet. Det har været rigtig godt, det må jeg sige, fortæller Caspar, som også havde et godt om end begrænset indtryk af Ole tidligere;

– Jeg tror, at det var en meget meget glad mand, som var fuld af farver, men jeg vidste faktisk ikke så meget om ham andet end det. Så det er jo spændende at høre hans historie. Han har jo været igennem forfærdelige ting og på randen af selvmord. Det er jo voldsomme ting, han har skulle kæmpe med i sit liv. Det gør jo bare min respekt for ham meget større.

Caspar kendte komponisten, Mathias Madsen Munch, i forvejen, så han blev hurtigt spurgt om han ville spille Ole, og med en stor erfaring fra blandt andet en del musicals, så han er godt rustet til rollen;

– Men det her er jo en ny måde at gøre det på, for det er jo ikke en teateropsætning, som eksemplvis en musical på Aalborg Teater med 7 ugers prøvetid og 2 måneders spilletid. Det er en decideret koncertfortælling, fordi vi gerne vil gøre det med det store orkester. Der bliver det jo anderledes, men det er klart at man trækker på sin erfaring. Jeg har dog også sunget koncerter her i huset med symfoniorkesteret tidligere, fortæller Caspar, der betegner sig selv som både skuespiller og sanger. Han har stor succes med begge, hvilket fører ham vidt omkring;

– Når det går godt, så kommer man jo rundt og prøver alt muligt forskelligt. Lidt TV, lidt film, lidt teater og koncerter, som det her.

Caspar Phillipsen, der skal spille Ole i I Love It - In Concert
Caspar Phillipsen, der skal spille Ole i I Love It – In Concert

En gave at være til

Selvom I Love It kun er i startfasen, så glæder Caspar sig til at komme på scenen.

– Jeg tror, det bliver skidesjovt. Min fornemmelse helt fra starten, da Mathias nævnte det første gang, er, at det bliver en hyldest til den samme begejstring og glæde som Ole gerne vil sprede. Selvfølgelig vil vi også gerne fortælle en bevægende historie, hvilket det

jo er. Den er også inspirerende for mange af os, for det er jo svært at leve en gang i mellem, og så er det jo meget godt at blive mindet om, at det er en gave, at vi er her. Det skal man nogle gange mindes om, og det er han god til. Det synes jeg er vigtigt.

Caspar er uddannet fra Aarhus Teater, hvor han efterfølgende arbejdede i 10 år. Han har også været en tur forbi Aalborg Teater, hvor han spillede med i Malene Schwartz’ afskedsforestilling Hofskandalen. Til sommer kan man være heldig at se ham i Tivoli i København, hvor han synger til Tirsdagskoncerter på Plænen.

Jul med blandede traditioner

Ole og Laurences smukke juletræ i deres hjem i Los Angeles

Julen hos Laurence og Ole blive fejret med plads til begge nationaliteter;

– Vi holder en amerikansk/dansk jul. Jeg føler dog ikke, at traditionerne er så forskellige. Vi fejrer det d. 24 og har en god middag hjemme, vi åbner gaver og hører musik. Det eneste vi ikke gør, er at danse om juletræet. Maden er en lille smule anderledes. Den danske mad er lidt tungere, og vi plejer at få kalkun og skinke, men jeg tror at til alle helligdage rundt omkring i verden, så spiser folk god tung mad, fortæller Laurence.

I år foregår det i deres hjem i Los Angeles, men sidste år var de en tur i Nibe.

– Sidste jul holdte vi jul hos min bror, Hans Henrik. Der var vi 22 mand stærk, det var fantastisk. Vi var hjemme i næsten 2 uger. I år fejrer vi dansk jul i Los Angeles, hvor vores bedste vennepar fra Danmark kommer over og skal være hos os i to uger. Så alt er dekoreret derhjemme, det er så smukt. Vi skal have ris alamende, gløgg og alle de her dejlige lækkerier. Vi glæder os som små børn, fortæller Ole, der nævner at savnet mod Danmark ikke er så stort.

– Det gør jeg egentlig ikke, fordi jeg har været bortrejst så lang tid. Jeg er i stand til, at hvis du smider mig til Shanghai i morgen, så er jeg glad for at være der, og hvis jeg er i New York den efterfølgende uge, så er jeg glad for at være der. Så jeg tænker ikke så meget på at savne tingene. Det er spændende uanset hvor man er, så længe man har en god seng at sove i, afslutter Ole.

Ole og Laurence
Ole og Laurence

1 Trackback / Pingback

  1. Få et kram af Ole Henriksen – appetize.dk

Kommentarerne er lukkede.