ØV – antallet af rygere er steget for første gang i 20 år

Pressemeddelelse:

 

Ifølge en ny undersøgelse mener fire ud af ti rygere, at rygning skal forbydes på danske arbejdspladser. Samtidigt ønsker mere end hver anden at kvitte smøgerne, og det giver salgsstigning i rygestopprodukter

 

Mens 93 procent af de private virksomheder har forbudt rygning indendørs på arbejdspladsen, tillader langt de fleste stadig rygning i arbejdstiden. Ifølge Dansk Erhverv havde hver niende private virksomhed indført røgfri arbejdstid i 2018 – men står det til mange af rygerne selv, skal flere arbejdspladser følge trop. Seneste Matas Barometer-undersøgelse viser nemlig, at fire ud af ti rygere mener, at rygning helt skal forbydes på arbejdspladsen.

Ifølge Janne Bech Rolsted, der er chef for Helse og Velvære i Matas, kan det skyldes, at flere har et ønske om at stoppe med at ryge og derfor ser det som en motiverende faktor, hvis arbejdspladsen helt forbyder rygning.

– Den dårlige vane har bidt sig fast hos mange, og derfor kan det føles som en hjælp til rygestoppet, hvis omgivelserne besværliggør rygningen, siger Janne Bech Rolsted.

At fire ud af ti rygere synes, at rygning skal forbydes på arbejdspladser, kan Ifølge Janne Bech Rolsted, der er chef for Helse og Velvære i Matas, skyldes, at flere har et ønske om at stoppe med at ryge og derfor ser det som en motiverende faktor, hvis arbejdspladsen helt forbyder rygning.
Foto: PR.

Hver anden ønsker at stoppe

Tal fra den årlige undersøgelse ‘Danskernes rygevaner’ viser, at antallet af rygere er steget for første gang i 20 år. Ifølge Matas’ undersøgelse ønsker 57 procent af rygerne at kvitte smøgerne og 78 procent har forsøgt at gøre det tidligere, og for langt størstedelens vedkommende endda ad flere omgange.

Rygestoppet – et af de nok mest populære nytårsforsætter – lader til at være kommet for at blive, og gennem de senere år har man hos Matas oplevet en markant stigning i salget af rygestopprodukter.

– Vi kan bestemt mærke, at der igen er kommet flere rygere i Danmark. Selvom flere og flere kunder fokuserer meget på bæredygtighed, sundhed og økologi, så mærker vi samtidig, at nogle af de dårlige vaner har bidt sig fast. Og så kan det kræve hjælp at komme af med den igen, fortæller Janne Bech Rolsted.

Hovedstadsområdet er den store skorsten

Der er generelt set stor motivation for rygestop, men Matas’ undersøgelse løfter samtidig sløret for regionale forskelle.

– Vores undersøgelse viser eksempelvis, at der er relativt flere, der ryger i Københavnsområdet end i Jylland, men til gengæld er det også københavnerne, der er mest motiverede for at stoppe. Københavnerne er også den geografiske befolkningsgruppe, som har forsøgt at stoppe flest gange, fortæller Janne Bech Rolsted.

Matas Barometer

Matas Barometer er en undersøgelse, hvor kunder, der er medlem af Club Matas, hver måned bliver adspurgt om deres holdning til en række forbrugerspørgsmål. Club Matas er med 1,6 millioner – primært kvindelige – medlemmer Danmarks største loyalitetsklub. Cirka 85 procent af de 1028 respondenter i undersøgelsen er kvinder. Se undersøgelsen her.