Nu det (ekstravagant) jul igen

tekst NICOLINE LINDBERG | foto TOVE KOCH

Som overskriften indikerer, så er det blevet jul igen. Julen er også traditionernes tid, og en af de traditioner, det er svært at komme i stemning uden, er: JULEPYNTEN. Nogen pynter deres hjem med nisselandskaber i vindueskarmene, andre hænger farvede guirlander i loftet, hvor andre er mere til det helt minimalistiske udtryk. For Aalborgs ukronede blomsterkonge, Jonas Jensen, skal det være storslået, autentisk og detaljeret

Jeg har før været forbi Jonas’ blomsterforretning i Jernbanegade, og jeg er altid imponeret over, hvordan hans sans for detaljer og hans evne til at sammensætte kommer til udtryk i hans udstillinger. Det er derfor med stor spænding, jeg skal besøge hans private hjem, og se hvordan han har pyntet op til jul.

Jeg bliver mødt af indtryk, da jeg træder ind i herskabslejligheden i Aalborg midtby. Det er alt, hvad jeg forventede: det er stort, det er storslået, det er for meget – så tilpas for meget, at det bare fungerer. Jeg kigger til højre, til venstre, op og ned og jeg nærstuderer det hele. Der er store julestjerner og bånd i hvert vindue, der er plastikjuletræer og julekugler i hvert rum, samtidig med at der er fyldt med kunstigt gran og granguirlander. Dertil er det hele toppet med massevis af stearinlys, julefilm på tv’et og julemusik i højtalerne.

Jeg går frem og tilbage, fra rum til rum, mange gange for at få det hele med. Her opdager jeg, at hvert rum har sin egen farve og sin egen fortælling. Køkkenet er rødt og soveværelset sort, hvortil julepynten matcher disse farver. Der er kælet for detaljerne, og jeg er ikke i tvivl om, at hver enkelt lille ting er placeret et bestemt sted af en bestemt grund. Jonas er perfektionist, og hjemmet afspejler hans personlighed. Han uddyber, hvordan det helst skal være storslået og detaljeret, da det skaber den bedste dynamik og hyggestemning for ham.

Han elsker at omgive sig med elementer, der har en kæmpe virkning. Når hjemmet er pyntet op, så bliver han glad, når han kommer hjem. Hvilket også er derfor, han allerede pynter op d. 1 november, for så kan han nyde stemningen lidt længere.

Det røde tråd gennem hele juleudstillingen, som jeg kalder Jonas’ hjem er, at Jonas har en forkærlighed for stjerner og julekugler. Han forklarer, hvordan han bevidst prøver at afholde sig fra at have julepynt, der ligner noget.

– En nisse med en rød hat og et ansigt er man ikke i tvivl om, er en nisse. Illusionen bliver for stærkt. Det må nemlig helst ikke ligne noget, uddyber Jonas.

Ifølge Jonas er det ikke vigtigt, hvad tingene har kostet. I køkkenet er der billige julekopper købt i en discountbutik, og de pyntede vinduer med de store stjerner har ikke kostet ret meget, får jeg fortalt.

– Det handler om hygge og om at føle sig godt tilpas i sit hjem, fastslår Jonas.

En ting er helt sikkert efter sådan et besøg – jeg skal hjem og pynte op, for nu er det blevet jul igen.

Se flere billeder fra Jonas’ skønne hjem

DE TO JULETRÆER I SOFASTUEN

Det er et bevidst valg, at Jonas har placeret de to træer sammen. Det ene træ er tæt, hvorimod det andet er bart, men i sin forskellighed skabes der en harmoni mellem de to stilarter.

BUKET I SPISESTUEN

En af de få buketter som Jonas’ har i sin lejlighed består af afskårne blomster fra amaryllis. Blomsten kaldes også for ’de re verdenshjørner’, fordi når den springer ud, peger de re sammenrullede blomster mod hvert sit verdenshjørne. Det er en af julens smukkeste blomster, og Jonas elsker den for sit smukke farvespil.

JULETRÆET I SPISESTUEN

På juletræet i spisestuen hænger tre små juleblomster, som er gamle klenodier, der står Jonas’ hjerte nær.

VINDUESKARM I SOFASTUEN

Jonas elsker de gamle og utætte vinduer i herskabslejligheden, som er pyntet med store julestjerner og julekranse med hvide bånd. Jonas trives bedst, hvis det er stort og detaljeret.

 

SENGEN MED DE TO SOKKER

Jonas har placeret en julesok i begge sider af sengen, for som han fortæller: ”Det er ikke sikkert julemanden ved hvilken side, jeg sover i”.

 

JULEFILM I SOVEVÆRELSET

Når Jonas skal se fjernsyn, er det altid en DVD, der bliver sat på. I denne tid er det julefilm, som han ser mest af, og han har derfor en hel bunke til at ligge fremme i soveværelset.

KUNSTIG GRAN I ALLE RUM

Jonas pynter allerede op til jul 1. november, og han bruger derfor kunstigt gran, som ikke visner. Til juleaften kommer der dog et rigtigt juletræ ind i lejligheden.

ADVENTSKRANSEN

Adventskransen er seks år gammel og bliver brugt hvert år. Den består af tørret gran med røde bær og sløjfer.

DEN LILLE RØDE SOLDAT

Den lille røde ”soldat” er et af Jonas’ yndlingsting i hele hans samling. Den lille mand står i stor kontrast til de store pompøse julestjerner og de overdådige juletræer. Den hænger så nt og pynter i gangen, så det er det første, der møder ens øje, når man træder ud af køkkenet.

Den lille mand havde en gang to brødre, men nu er det kun den ene, der er tilbage. Jonas er bange for, at det bliver den lille mands sidste år, da han er meget skrøbelig. Jonas k ham i gave for 15 år siden, det første år han var i lære som blomsterbinder.