Nu det (ekstravagant) jul igen

tekst NICOLINE LINDBERG | foto TOVE KOCH

Som overskriften indikerer, så er det blevet jul igen. Julen er også traditionernes tid, og en af de traditioner, det er svært at komme i stemning uden, er: JULEPYNTEN. Nogen pynter deres hjem med nisselandskaber i vindueskarmene, andre hænger farvede guirlander i loftet, hvor andre er mere til det helt minimalistiske udtryk. For Aalborgs ukronede blomsterkonge, Jonas Jensen, skal det være storslået, autentisk og detaljeret

Jeg har før været forbi Jonas’ blomsterforretning i Jernbanegade, og jeg er altid imponeret over, hvordan hans sans for detaljer og hans evne til at sammensætte kommer til udtryk i hans udstillinger. Det er derfor med stor spænding, jeg skal besøge hans private hjem, og se hvordan han har pyntet op til jul.

Jeg bliver mødt af indtryk, da jeg træder ind i herskabslejligheden i Aalborg midtby. Det er alt, hvad jeg forventede: det er stort, det er storslået, det er for meget – så tilpas for meget, at det bare fungerer. Jeg kigger til højre, til venstre, op og ned og jeg nærstuderer det hele. Der er store julestjerner og bånd i hvert vindue, der er plastikjuletræer og julekugler i hvert rum, samtidig med at der er fyldt med kunstigt gran og granguirlander. Dertil er det hele toppet med massevis af stearinlys, julefilm på tv’et og julemusik i højtalerne.

Jeg går frem og tilbage, fra rum til rum, mange gange for at få det hele med. Her opdager jeg, at hvert rum har sin egen farve og sin egen fortælling. Køkkenet er rødt og soveværelset sort, hvortil julepynten matcher disse farver. Der er kælet for detaljerne, og jeg er ikke i tvivl om, at hver enkelt lille ting er placeret et bestemt sted af en bestemt grund. Jonas er perfektionist, og hjemmet afspejler hans personlighed. Han uddyber, hvordan det helst skal være storslået og detaljeret, da det skaber den bedste dynamik og hyggestemning for ham.

Han elsker at omgive sig med elementer, der har en kæmpe virkning. Når hjemmet er pyntet op, så bliver han glad, når han kommer hjem. Hvilket også er derfor, han allerede pynter op d. 1 november, for så kan han nyde stemningen lidt længere.

Det røde tråd gennem hele juleudstillingen, som jeg kalder Jonas’ hjem er, at Jonas har en forkærlighed for stjerner og julekugler. Han forklarer, hvordan han bevidst prøver at afholde sig fra at have julepynt, der ligner noget.

– En nisse med en rød hat og et ansigt er man ikke i tvivl om, er en nisse. Illusionen bliver for stærkt. Det må nemlig helst ikke ligne noget, uddyber Jonas.

Ifølge Jonas er det ikke vigtigt, hvad tingene har kostet. I køkkenet er der billige julekopper købt i en discountbutik, og de pyntede vinduer med de store stjerner har ikke kostet ret meget, får jeg fortalt.

– Det handler om hygge og om at føle sig godt tilpas i sit hjem, fastslår Jonas.

En ting er helt sikkert efter sådan et besøg – jeg skal hjem og pynte op, for nu er det blevet jul igen.

Se flere billeder fra Jonas’ skønne hjem

[masterslider id=”11″]