Nordjyske Annika Aakjær udgiver ny single

“T-shirt” er en svingende erindringssang om de år, hvor crop tops sidste gang var på mode, de år hvor Britney med lolita-look sang sig ind i sin optur, før derouten, hvor Creamy sang børnesange i mavebluser, som det hed dengang, pakket ind i en slet skjult seksualisering. Dengang ingen kunne finde på at italesætte eller problematisere den ellers åbenlyse pornoficering af børn, i hvert fald ikke i det Nordjylland, Annika Aakjær voksede op i.

 

Dengang de fleste små pigers yndlingsfilm hed “Pretty woman”, en askepot-fortælling om prostitution. Små piger gik rundt i korte mavebluser, hvor der stod “babe” eller “angel”. Der står ikke så meget på crop tops i dag, allerhøjest “Beyonce” eller “Feminism”.

 

Et sted imellem de to mode-cyklusser er der sket noget i forhold til frigørelsen af den kvindelige seksualitet. Kroppen objektiviseres ikke på samme måde som tidligere, og det er præcis det, Annika Aakjær prøver at indfange med teksten i sangen, den er skrevet ud fra en 11-årig piges blik på en fremtid, hvor friheden synes begrænset. Hun ønsker at bryde ud, men ved egentlig ikke, hvad det hele handler om endnu.

 

Omkvædet er en hilsen fra Honolulu og dukker op som en tur til Hawaii, du havde glemt, du var på. Som en brise med en hilsen fra fremtiden om, at disse to piger, de er meget mere, end hvad folk ser.

 

Annika udtaler selv: “Jeg har skrevet sangen til min barndomsveninde, som var et par år ældre end mig, jeg så hende komme i puberteten, før jeg selv begyndte, og det var som at se ind i en fremtid, der virkede uendelig svær at navigere i og ikke mindst acceptere. At blive set som et objekt, eller ikke at være smuk nok til at blive det, var spørgsmålet, som jeg aldrig har ønsket svaret på. Der var Bibelen, og der var Baby-Spice, og så var der mig. Trods de tunge tanker bag føler jeg, vi har lavet en easy-breezy tilgængelig sang, som kaster med vibes, jeg ikke har prøvet at kaste med før.”

 

Sangen er ligesom Aakjærs seneste meget succesfulde single “POP”, skrevet og produceret i samarbejde med svenske Johan Eckeborn, som er Annikas nærmeste musikalske samarbejdspartner igennem 7 år. Pia “Vakle” Christensen står bag sangens svedigt kyndige flødekor. Mads Nilsson har mixet og masterered.

 

OPLEV Annika 6. maj 2022 på Skråen i Aalborg

 

 

 

 

T-shirt

 

Det var dig

der gik i kirke som barn

og mig der beholdt tøjet på

selv når sommeren blev varm

og selvom du var så blond som man ka bliv

så var det stadig mig, der var naiv

 

du sagde dit navn kommer fra biblen af

som om du skylder gud noget du ik ka betale tillage

du sad og græd hos mig med solbrun hud

jeg fatted ingenting og så så bleg ud

 

og på din T shirt

stod der voksen og følsom

på min stod der flirt

jeg aned ik hvad det handlede om

folk så os bare

som to piger

men jeg ser os som noget meget

meget friere

noget verden ik ka holde nede

historien ik ka fucke med

 

og vi dansed til Roxette i radioen

“it must have been love” and “she’s got the look”

og jeg tænkte alle sangene handlede om dig

før alt blev H2O og Levis

 

jeg troede at slyngveninder var et grimt ord

fordi de kom ud af munden på min stedmor

jeg sagde dit navn kommer fra bibelen af

og jeg går bare rundt og hedder Annika

 

og på din T shirt

stod der voksen og følsom

på min stod der flirt

jeg aned ik hvad det handlede om

folk så os bare

som to piger

men jeg ser os som noget meget

meget friere

noget verden ik ka holde nede

historien ik ka fucke med