Nordjysk hiphop hædres

tekst ANETTE VEDFALD | foto PRESSE

Hele 37 gange har Skråen afholdt Band Battle, som er et forløb, hvor man tilmelder sig enten i kategorien ’band’ eller ’songwriter’. Konceptet, der er en hyldest til den nordjyske musik, er et fremragende springbræt til at komme videre med musikkarrieren på.

APPETIZE var med til finalen, der løb af stablen lørdag den 13. maj i år, hvor Niels Skovmand og Marcus Muldvarp førte an på løjerne som værter. Niveauet virkede højt blandt de i alt otte optrædener, som var fordelt i de to kategorier. Der var stor variation rent musikalsk blandt de forskellige genrer, og det var overraskende, hvor dygtige de modige talenter på scenen var, hvilket bestemt også vakte ens nysgerrighed. Op til finalen havde det været op til publikum at finde finalisterne, men i selve finalen var det et bredt dommerpanel bestående af forskellige folk fra musik-og mediebranchens opgave, hvoriblandt også APPETIZE deltog. Det blev henholdsvis hiphop-bandet Rakkerpak, der løb med prisen for ’Årets Nordjyske Live Band’, og hiphopperen Klostermand med titlen som ‘Årets Nordjyske Songwriter’.

Mark Kühn

INTERVIEW MED MARK KÜHN

Hvad betyder det for Skråen at have et arrangement som Band Battle?

– Kort sagt betyder det utroligt meget. Band Battle er Skråens initiativ til at bidrage til den nordjyske musiks talentudvikling. Både deltagerne og Skråen er en del af musikkens øko-system, hvor Skråen kan hjælpe nye artister godt ind i fødekæden. Dette er ikke kun værdifuldt for artisterne selv, men også for Skråen på langt sigt. For Skråen får et stærkere forhold og kendskab til artisterne, som begge parter således kan drage nytte af, når der skal arrangeres koncerter i fremtiden. Derudover er Band Battle også med til at kortlægge musikkens „nye kuld“ anno 2023, hvilket giver os et overblik over, hvilke nye artister der rører sig i vækstlaget. Dette overblik er essentielt, når vi skal programlægge de omtrent 100 årlige koncerter med det nordjyske vækstlag, heriblandt Skråen By Night og Songwriters Beach Club samt supportnavne for større artister osv.

Hvad er Band Battle med til at give i forhold til deltagerne og det nordjyske musikliv?

– Ud over selve præmien, der indeholder 25.000 kr. og videoproduktioner, bidrager Band Battle med mange andre ting til deltagerne. Først og fremmest giver det scenetid. Som upcoming artist, kan det være svært at finde plads på de større scener. Dette får de muligheden for her med efterfølgende sparring og feedback fra Skråen samt vores gæstedommere og coaches. Ud over eksponeringen og den feedback de får via live-shows, er selve kvantiteten af den enkeltes artists koncerter også essentiel. De har brug for at teste tingene af foran et publikum for at kunne vokse og udvikle sig på scenen.

Under Band Battle forløbet inviteres deltagerne med til work- shops og foredrag, som er arrangeret i samarbejde med byens musikorganisationer som for eksempel KORMA og DMF Aalborg. Disse arrangementer har blandt andet haft temaer som; udvidelsesstrategi, jura i musikbranchen og hjemmeproduktion/sangskrivning. Deltagerne kan således få en know-how med sig, som de sandsynligvis ikke vil få nogle andre steder i uddannelsessystemet. Men samtidig skaber det også en synergieffekt og netværksmuligheder mellem deltagerne og Aalborgs andre musikorganisationer. Både Band Battle finalen og support-koncerterne henover sommeren som for eksempel Fredagsfest og Skovrock er et godt udstillingsvindue for de nye artister.

Rakkerpak

INTERVIEW MED VINDEREN AF ’ÅRETS NORDJYSKE LIVE BAND’ RAKKERPAK

Hvordan var det at vinde dette års Band Battle?

– Det var som forventet helt vildt fedt at få den anerkendelse, hvilket kun har givet os blod på tanden til at gøre Rakkerpak endnu større og bedre.

Hvilke muligheder tror I fremadrettet, at det her forløb har givet jer med i bagagen?

– Vi har forhåbentligt fået nogle gode kontakter og nogle folk som har lyst til at hjælpe os. Det har givet os muligheder for at udbrede vores publikum via de spillejobs som følger med sejren – og som vi selvfølgelig glæder os vildt meget til!

Hvad er jeres bedste råd til næste års Band Battle deltagere?

– Vores bedste råd ville nok være at øve sig rigtig meget, og så huske at nyde det, når man står på scenen, fordi det er virkelig noget publikum kan mærke.

Klostermand

INTERVIEW MED VINDEREN AF ’ÅRETS NORDJYSKE SONGWRITER’ KLOSTERMAND (AKA JENS MUNK PETERSEN)

Hvordan var det at vinde dette års Band Battle?

– I selve momentet var det en fuldstændig vanvittig følelse af eufori. Når jeg tænker på det i dag, virker det stadig ret vanvittigt og surrealistisk. På et splitsekund gik projektet fra at være et hobbyprojekt til at være en helt reel ting. Det fedeste ved at vinde er faktisk, at det er en blåstempling af, at man gør noget rigtigt. Jeg laver projektet Klostermand sammen med Hummerdreng (aka Martin Nielsen), som producerer musikken, og vi er dybt stolte af, at projektet resonerer hos folk, der ligesom os ofte har følt sig lidt misforstået.

Hvilke muligheder tror du fremadrettet, at det her forløb har givet dig med i bagagen?

– Helt overordnet tænker jeg, at der er 3 ting, vi kommer til at få rigtig meget ud af. Først og fremmest får vi mulighed for at spille en masse koncerter og få prøvet alle mulige vilde ideer af. Man kan være nok så genial i et øvelokale, men hvis det ikke virker på en scene, så kan det i mine øjne være ligegyldigt. Dernæst giver det os sikkerhed i, at nogen kan lide vores koncept, selvom det er lidt åndet og til tider fjollet. Sidst men ikke mindst er der jo selve præmien, hvor vi blandt andet får indspilning i hideout-studiet med tilhørende musikvideo.

Hvad er dit bedste råd til næste års Band Battle deltagere?

– Da jeg tilmeldte mig, havde hverken jeg eller Hummerdreng nogen forventninger om at skulle gå i finalen. Så da vi stod i finalen og der blev udbrudt „Klostermand“, forstod jeg det nok ikke helt. Så selvom det lyder lidt kliché, tror jeg, at man skal huske på, hvorfor man gør det. Personligt har jeg det således at, hvis det ikke var sjovt at lave, så ville der ikke være nogen grund til det. Så uanset hvor langt man kommer, så skal man nok bare stole på sit produkt og sin mavefornemmelse. Hvis det føles rigtigt, så er det nok rigtigt. Det er ikke, fordi jeg siger, man skal være blind for kritik eller råd. Men hvis man har fået en idé, så få den dog afviklet. For os var det i hvert fald vigtigt at gøre noget, fordi vi lige havde lyst til det i øjeblikket. Vi kan alligevel ikke vide, hvad årets sommerhit bliver, så hvorfor ikke bare lave den musik vi selv vil høre.

About Anette Vedfald 107 Articles
Anette er musikskribent for appetize.dk og laver både spændende interviews og anmeldelser. Derudover er vi så heldige, at hun også har sin egen appetize-blog. Den kan du læse her.