Molbjerg Service: Når socialt ansvar går rent hjem

SMÅ JOB MED MENING | Molbjerg Service

Når Molbjerg Service udfører rengøringsopgaver hos socialt udsatte i Aalborg Kommune, ligger der stærke værdier bag. De handler om at se og anerkende alle mennesker. Derfor ansætter det familieejede rengøringsfirma mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet til de små jobs, der ikke tæller 37 timer

Knofedt og familiekapital

– Jeg har sådan en sød kollega derinde på over 80 år. Vi kommer godt ud af det, fortæller Margith og suppleres af Gertrud:

– Ja, det eneste tidspunkt han skruer op for høreapparatet, det er, når Margith er her. Det er min eksmand. Han reparerer støvsugere og er også ansat.

Alle ser mod døren til vaskehallen. Industrimaskinerne centrifugerer og efterlader tid til en kaffetår for Margith og to af ejerne hos Molbjerg Service: Gertrud og sønnen Mads. Tonen er familiær. Siden 61-årige Margith blev ansat i et småjob til at vaske tøj for firmaets kunder, har hun og Gertrud udviklet en gensidig respekt for hinandens ordenssans.

– Det er en central nerve, vi har fået i Margith. Vi har en erhvervsafdeling, der tæller skoler og kontorer, og vores Frit Valg-afdeling med 700 borgere. Der vasker Margith også mopper, klude og stiller op i kasser. Så kommer der en chauffør og bytter. Der har aldrig været så meget styr på det, som efter du er kommet, smiler Gertrud til Margith.

Det er store ord fra en iværksætter inden for rengøring. Gertrud startede firmaet i 1996. Knofedt og knokleri øgede medarbejderstaben fra seks til fyrre, sønnerne kom i ejerkredsen, og omsætningen steg til 12,5 mio. kr. sidste år. Nu ser Gertrud frem mod sin pension.

En nem rekrutteringsproces

Gertrud har ikke kun lagt planer for sit eget otium. Molbjerg Service arbejder på, at Margith overgår til et flexjob med max. 8-10 timer ugentligt. Så ved hun, hvad hun skal lave de næste 8 år frem mod sin pension. Trods de få timer er hun uundværlig for firmaet. Målet er at skrive hende ud af det offentlige system, så hun bliver selvforsørgende.

– Vi havde jo aldrig fundet sammen med Margith, hvis ikke det var for JobFOKUS. Det var et rigtig godt match, fortæller Gertrud.

Rekrutteringskonsulent Peter fra JobFOKUS var på besøg hos naboen og stak hovedet indenfor og spurgte, om de manglende en medarbejder til uløste opgaver få timer om ugen. Efter samtale med Margith var det på plads, uddyber Mads:

– Små Job Med Mening konceptet gør det nemt at få besat de små skæve stillinger, som ikke er så attraktive for alle. Tit er det jo rengøringsmæssigt to timer om dagen. Det er sjældent syv timer i streg, så der passer det godt med nogle, der har brug for de få timer.

En kernemedarbejder på faktura

Molbjerg Service har ansat tre småjobbere gennem JobFOKUS og Små Job Med Mening. Via ordningen kan en virksomhed ansætte direkte eller betale en faktura for udførte timer med løn efter overenskomst. Her er indregnet alle øvrige medarbejderudgifter.

– Det fungerer rigtig godt. Når det bliver regnet ud i sidste ende, er vores timepris cirka den samme, om vi har Margith eller en anden ansat. På den måde giver det mening, at vi skal bare betale fakturaen, og så skal vi ikke tænke på feriepenge eller noget andet, fortæller Mads.

For Molbjerg Service giver det en merværdi at tage socialt ansvar, selvom de ikke skilter med det. Det gør de heller ikke, når de møblerer en lejlighed til en socialt udsat borger, efter de har været ude og give den en hovedrengøring for kommunen. Det ligger til familien at hjælpe, hvor der er et behov, fortæller Gertrud:

– Nu siger jeg noget pænt om mine børn, ikke? Sådan er de. Hvis de ser en mand ligge på et tisset lagen, handler de. Det er noget, man har med sig. Det er ikke noget, der koster penge. Det koster penge at få væggene sæbet ned og gulvet skrabet rent, men hver eneste dag laver Mads socialt arbejde, fortæller Gertrud og drikker det sidste af sin kaffe.

HVAD ER SMÅ JOB MED MENING?

Små Job med Mening er virksomhedens nemmeste vej til at få løst helt konkrete opgaver få timer om ugen og tage socialt ansvar samtidigt. Få din næste medarbejder på faktura og gør en forskel.

Læs mere på www.job-fokus.dk eller Kontakt vores job – og rekrutteringsservice JobFOKUS

PETER LAURITSEN, seniorkonsulent, peter@job-fokus.dk, tlf. 61 15 87 83

SOFIE MØLLER JOHNSEN, rekruttering, sofie@job-fokus.dk, tlf. 40 12 36 66

RASMUS VESTERGAARD PEDERSEN, rekruttering, rasmus@job-fokus.dk, tlf. 24 94 44 07