Lykken er et godt, langt kys

tekst Else Olesen | foto Presse | advertorial

Vi bliver helt bogstaveligt lykkeligere, når vi kysser hinanden. Under et godt, langt kys udløses der lykkehormoner i kroppen, og undersøgelser viser, at par, der bliver ved med at kysse hinanden, når den første forelskelse er overstået, er sammen i længere tid og generelt er mere tilfredse med deres parforhold og sexliv

I min praksis spørger jeg ofte de par, der kommer til mig med problemer, om de kysser hinanden. Og jo, svarer de fleste, det gør de da, endda mange gange om dagen. Men når jeg spørger lidt mere ind til det, viser det sig næsten altid, at det der med tungekyssene vist er længe siden, og at det vist mest bliver til små, venskabelige tantekys.

Og det er der jo ikke noget galt i. Et hurtigt kys på munden eller kinden er dejlige gestusser i en travl hverdag, hvor vi måske ikke altid husker eller har tid til at prioritere parforholdet.

Meeeen…

De kys, som virkelig sætter fut i følelsen af at høre sammen som elskende, og som får sommerfuglene til at flakse lykkeligt rundt nede i maven, er altså de lange, dybe, intense tungekys. De inderlige, intime kys, som alt for mange af os desværre glemmer med tiden. Når der går ”sutsko” i forholdet, bliver de hede kys sjældnere og sjældnere, og efterhånden findes de kun frem, når der er sex i luften. Og det er synd! For når vi kysser hinanden ofte, langsommeligt, inderligt og dybt, forstærkes følelsen af kærlighed og af at være forelsket. Undersøgelser har vist, at par, der bliver ved med at tungekysse, bliver sammen i længere tid, skændes mindre og generelt føler mere kærlighed til hinanden. Desuden udløses der endorfiner, feromoner og oxytocin i kroppen, som giver en dejlig, behagelig lykkefølelse. Vi kan altså nærmest kysse os til lykken. Så hvorfor holder vi ofte op, når den første, vilde forelskelse i en ny partner har lagt sig?

Åh nej, skal vi så have sex?

En temmelig almindelig årsag er, at der kan ligge meget mere i et kys end bare et kys. Måske vil den ene part bare gerne kysse, mens den anden part forbinder kys med sex. Og når den ene part oplever gang på gang, at kyssene udvikler sig til sex, kan han eller hun begynde at trække sig væk fra de dejlige kys. For det kan være svært at give sig hen til lange, lidenskabelige kys, hvis man samtidig er nervøs for, om det fører til sex, hvis det ikke er det, man har lyst til (og det kan der være mange årsager til).

Derfor skal vi huske os selv og hinanden på, at gode kys ikke behøver føre til sex, hvis man ikke har lyst lige på det tidspunkt. Et godt, langt kys kan være næsten lige så eller endda måske mere tilfredsstillende end sex. Hvem har ikke lyst til at blive snavet i gulvet en gang imellem og blive efterladt med glødende kinder og svage knæ, med lykkestoffer susende rundt i blodbanerne? Et godt kys behøver slet ikke ende med sex for at være godt.

Hvis I er kommet ud af vanen med at kysse hinanden, kan det derfor være en god idé at aftale, at det under ingen omstændigheder må ende med sex i en periode. Det er vigtigt, at I kun kysser for kyssets skyld. Giv hinanden den gave at kunne mærke de lidenskabelige kys, sommerfuglene i maven og de kildrende fornemmelser i kønsdelene, uden straks at tage det skridtet videre. Nyd bare kysset, nyd de følelser, der dukker op.

Hvis din partner får rejsning af kysset – hvilket er meget sandsynligt – så prøv, om du kan tænke ”hvor er det fantastisk, at jeg kan tænde ham så meget med bare et kys” i stedet for at blive nervøs for, om det skal ende med sex. Hvis I begge bliver tændte, så forsøg, om I alligevel kan holde hænderne uden på tøjet og gem stemningen til senere. Hvor I så kan kysse igen. Jo mere I kysser, uden det ender med sex, jo mere fantastisk vil sexen blive, når I endelig giver efter. Eksperimentér med, hvor længe I kan holde ud.

Hvis I begynder at kysse hinanden ofte – altså de gode, lange tungekys, og kun for kyssets skyld – vil I opleve, at intimiteten mellem jer styrkes. I kan opleve at blive nyforelskede, at sexlivet bliver bedre og en større følelse af tilfredshed og lykke.

Kort sagt: Lykken er et godt kys!

Skærmbillede 2015-10-28 kl. 08.10.37(1)