Keramisk unika langt ude på landet

TEKST MATHILDE FALDEN | FOTO STINE BRO & MATHILDE FALDEN

APPETIZE tog en tur til Vadum for at besøge keramiker Lone Hjørnet, der bor i idylliske omgivelser langt ude på landet. På gårdspladsen ligger en gammel stald, der udgør hendes værksted, hvor hun både producerer og udstiller sine kreationer. Værkstedet emmer af kreativitet og fordybelse, og ifølge Lone er det keramiske håndværk den bedste form for selvterapi.

Fra pædagog til keramiker

Lone startede som helt ung til keramik, og dengang var det blot en hyggelig eftermiddagsbeskæftigelse. Sidenhen fik hun travlt med både pædagogjobbet og sin egen familie, så hun satte keramikken på pause. I sit virke som pædagog slap hun dog aldrig sine kreative tendenser, og derfor er det noget, hun altid har inkorporeret i sin hverdag på den ene eller den anden måde. Hun fortæller endog også, hvordan hendes familie sommetider har set hovedrystende til, mens hun har slæbt utallige spraglede genbrugsfund hjem, som på ingen måde passede ind i familiens øvrige stil, men for Lone er det de forskellige udtryk og de mange farver, der skaber de bedste stemninger.

De seneste år har den keramiske kunst indvundet plads i mange danskeres hjem, og hvorfor det lige netop er keramikken, der hitter, er Lone ikke i tvivl om. For hende er det lerets utallige muligheder, der gør kunstformen helt speciel, og med hendes kærlighed til finurlige mønstre og eksplosioner af farver, er det endt ud i kreationer, du kan kigge på i timevis.

For 12 år siden faldt der ro på i hverdagen, og Lone genoptog passionen for keramik og startede på aftenskole-kursus, hvor hun brugte mange timer hver uge på at udfordre sig selv og sine kreative evner. En ungdomsveninde foreslog Lone at give sig i kast med at lave italienske keramikhoveder. Dog indså Lone hurtigt, at de italienske keramikhoveder ikke passede ind i hendes kunstneriske udtryk, men hun vidste med det samme, hvordan netop hendes hovedet skulle se ud – med inspiration fra selve formen og funktionen på de italienske hoveder.

Efter mange eksperimenter, blev resultatet dét, Lone nu har navngivet royalties. Disse skønne hoveder er Lones keramiske kendetegn, og hver og én har sin egen personlighed. Ingen af hovederne er ens, så der er noget til enhver smag – både i forhold til farve, størrelse og udtryk.

Lone fik sine kreationer ud i en lille butik i Aalborg, men det var da hun begyndte at lægge billeder af sine royalties op på sin Instagram, at det gik stærkt. Pludselig havde hun ikke nok timer i døgnet til både at følge pædagog- og keramikdrømmen, og derfor sprang hun ud i det noget mere usikre erhverv som selvstændig kunstner. Et spring, der har vist sig at bære frugt.

Lige nu forhandles Lones keramik 7 forskellige steder spredt ud over hele landet foruden hendes eget salg fra gårdspladsen og sin Instagram, som hun efterhånden har lært at manøvrere til perfektion. Da hun sprang ud i det selvstændige liv, var det ikke blot Instagram-evnerne, som skulle finpudses. Alt var nyt. Alt fra moms-indberetning til marketing skulle hun lære fra bunden, men som hun selv siger, er man altid motiveret til at gøre det godt, når det omhandler ens hjertebarn.

Ny kreation, samme farveeksplosion

APPETIZE var selvfølgelig nysgerrige på, hvordan fremtiden for Lone Hjørnet Keramik ser ud, og til det var der et klart svar: hele tiden at forny sig. Lone fortæller, hvordan det kan være svært at få inspiration i en hverdag, hvor der knap er nok timer til at producere alt det, forhandlerne efterspørger. Det er dog noget, hun bevidst tager sig tid til, hvor en handletur, en gåtur eller hendes arbejde med keramikken giver inspirationen til nye projekter. Hun har for eksempel udviklet små, finurlige badekar belagt med alle regnbuens farver og vaskeægte flydende guld, der med det samme skabte stor efterspørgsel på Instagram.

For Lone er det vigtigt at bevare autenticiteten, og som det ser ud lige nu, kan hun ikke forestille sig at have ansatte i virksomheden. Hun mener ikke, at personligheden og det unikke vil komme til sin ret, hvis hun ikke selv sidder og former hver enkel royalty eller selv er herre over hvert enkelt penselstrøg, når hun glaserer.

Følgende er en liste med fysiske butikker, der forhandler Lones smukke keramik, men husk også at besøge hendes Instagram-profil @LoneHjornet, hvor du kan følge med i de keramiske processer og være den første til at få fingrene i de nye kreationer.

Studio Unum:
Nørregade 27, Aalborg
Sankt Laurentii Vej 17, Skagen

Mageløs:
Mageløs 9, Odense

Igenibrug:
Bjergegade 15E, gården, Helsingør

Kræss Store:
Blågårdsgade 17, København

Deux Soeurs:
Hovedgaden 22, Hørsholm

Nina Friis Kunst og Livsstil:
Sdr. Strandvej 3, Løkken