Lejeboliger til et moderne samfund

REKLAME I HIMMERLAND BOLIGFORENING

Annonce

Hvor gemmer det gode liv sig? For nogen er det lykken at eje sit eget hus, men der er større fordele ved en lejebolig end mange måske ved. Vores livsmønstre har ændret sig meget bare de sidste 10-20 år, og det skaber behov for andre boligformer end tidligere.

Det ved de en hel del om hos Himmerland Boligforening, som har lejet boliger ud i 80 år, og derfor har kunne følge udviklingen fra første parket. En af de tendenser, der er tydelige for dem, er, at vi flytter adresse oftere nu end tidligere generationer.

– Da mine forældre levede, havde de ikke nogen planer om at skulle noget som helst andet end at bo nede i Sjællandsgade – bortset fra i deres sommerhus. Det er bare et andet scenarie i dag, hvor det er de her livsfaser, der afgør, hvor og hvordan du bor. For eksempel så renoverer vi i Aalborg Vestby, og der kan vi se nogen, der har boet i 50-60 år. Det sker ikke mere. De lejere, der boede samme sted i 100 år, det hører en anden generation til, fortæller Ole Nielsen, der er direktør hos Himmerland Boligforening.

At leje passer godt til nye livsmønstre

Ole kan også se en ændring i forhold til, at hvor det tidligere var mere almindeligt at eje, når man stiftede familie, er der nu flere, der vælger lejebolig i stedet.

– Vi kan mærke, at folk er mere påpasselige i forhold til de nyheder, der er i verden lige pt. Selvfølgelig også set i relation til, hvad det koster at låne. Og så er der alle de her forskellige livsstile, livsmønstre og familieformer, hvor mange ikke passer ind i at skulle eje noget.

På samme måde kommer der flere og flere, der vælger at bo alene. Også personer der er i et forhold, men har taget et aktivt valg om at bo hver for sig.

Attraktive boliger til alle behov

Himmerland Boligforening råder over 7500 lejeboliger, så de kan tydeligt mærke, hvordan markedet udvikler sig. Blandt andet er efterspørgslen på ungdomsboliger i Aalborg faldet de sidste 10 år, hvorfor Himmerland i øjeblikket overvejer at omlægge nogle af dem til seniorboliger. I det hele taget er det vigtigt for Ole, at boligforeningens lejemål så vidt muligt opfylder de behov og ønsker, som kvalitetsbevidste lejere har i dag.

Udover, at boligerne skal være attraktive, er det også vigtigt, at Himmerland kan tilbyde dem til en pris, hvor alle kan være med. Derudover skal de blandede boligtyper ligge i alle dele af byen, for på den måde skaber vi et samfund, hvor der er plads til alle.

– Den blandede by vil vi gerne have. Hvis en by eller et samfund skal fungere, er det vigtigt, at der er alle mulige blandede boligtyper. Så det ikke bare er Hasseris, eller bare er det østlige Aalborg, eller bare Gistrup. Men at de steder, hvor man er, der oplever man alle de forskellige boligformer og ejerformer, der er. Fordi hvis vi har det, vil man opdage, når man går rundt nede på gaderne, at vi ikke er ens.

– Havnefronten er et godt eksempel på, hvor det er blandet hele vejen hen. Altså, vi har siloen lige bagved bebyggelsen ved Musikkens Hus. Der har vi jo fem etager med ungdomsboliger, to etager med familieboliger, så er der ejerboliger ovenpå.

Et godt byliv giver glade lejere

For Himmerland Boligforening handler det ikke kun om at tilbyde de rigtige bolig-rammer for deres lejere, for de muligheder, der gemmer sig udenfor hoveddøren, er lige så betydningsfulde. Det gør sig blandt andet gældende i Sundheds- og Kvartershuset i det østlige Aalborg, hvor boligforeningen har sørget for gode rammer til blandt andet et fitnesscenter og en café, og derefter inviteret andre dygtige aktører indenfor, der kan stå for den daglige drift.

– Vi involverer os i det, der ligger omkring os, og stiller os til rådighed. Vi kigger meget ind i partnerskaber. Vi understøtter
en del idrætsforeninger, men vi understøtter også at kunne facilitere dem, at de kan være i vores lokaler. Vi er rigtig gode til at facilitere, men ikke verdensmestre til at skabe indhold. Så vi kan bygge et fitnesscenter, men vi kan ikke drive det. Det gælder for eksempel Sundheds- og Kvartershuset ude i Øst, hvor vi har sundhedstilbud, så det sprøjter. Og det er jo ellers ikke noget, en normal boligorganisation gør. Men det gør vi, fordi det giver god mening.

For Ole Nielsen er det en selvfølge, at Himmerland Boligforening er med til at støtte de tiltag, der skaber en velfungerende by.

– Nogle gange er der nogen, der spørger os, ’jamen skulle I ikke bare leje de her boliger ud?’ Men hvis vi ikke har en by, der fungerer, socialt og med hele paletten, så er der ingen, der vil leje vores boliger. Det er jo ikke raketvidenskab. Hvis Aalborg har et dårligt renommé, og ingen vil flytte til byen, kan vi ikke leje vores boliger ud. Derfor betyder det så meget for os, at vi har en god by. Vi blander os gerne i det, der er i byen, fordi det giver så god mening. Vi gør det for vores beboere, så de har gode muligheder det sted, hvor de bor. Det er en vigtig del af vores DNA, fortæller Ole.

Derfor har Himmerland Boligforening udviklet en app, der hedder Klub Himmerland, hvor der er lavet sponsoraftaler med flere af byens kulturinstitutioner, så boligforeningen kan tilbyde deres beboere billige billetter til for eksempel Musikkens Hus, Aalborg Stadion, Aalborg Teater og AKKC. Det er en prioritet, at beboerne hos Himmerland Boligforening har et bredt udvalg af muligheder i form af kultur, idrætstilbud og andre aktiviteter, når de går ud af hoveddøren.

Boliger til alle

Himmerland Boligforening gør en dyd ud af at have boliger til alle – både singler, studerende, familier og ældre, og i alle prisgrupper.

– Det er jo vores eftermæle. Og det gør vi ovenpå, at vi er nonprofit. Det vil sige, at vi ikke skal generere overskud, men vi skal heller ikke generere underskud. Der er ikke nogen, der skal tjene på det her. Så vi skal ikke spare penge op til andet end ejendommens vedligehold. Og det betyder jo alt andet lige, at vores husleje bliver billigere end dem, der ejer en ejendom og sælger den et par gange. Vi er ikke sat i verden for at lave penge. Vi er sat i verden for at lave nogle gode boliger til dem, der nu har valgt at bo hos os, og give dem så god service som overhovedet muligt. Her får du en god bolig og der er en lang række muligheder omkring dig. Hvad enten det er i byen på grund af vores placering eller i det boligområde, du bor i, afslutter Ole.

Direktør for Himmerland Boligforening, Ole Nielsen.

Fakta om Himmerland Boligforening

  • 7.500 boliger
  • Over 80 forskellige afdelinger – flest i Aalborg
  • 120 dedikerede ansatte
  • Kan tilbyde alt fra studieboliger til seniorboliger
  • Non-profit og en demokratisk organisation
  • De hedder Himmerland Boligforening, fordi første afdeling lå i Himmerlandsgade
  • I 2023 vandt de EU-prisen ”New European Bauhaus Prizes” for omdannelsen af det østlige Aalborg

KONTAKT

Himmerland Boligforening
Rendsburggade 22
9000 Aalborg

Tlf. +45 96 31 52 00
Mail: info@abhim.dk
www.abhim.dk