La Scala operaens kor og orkester gæster Aalborg med stor Verdi Galla

PRESSEMEDDELELSE: Musikkens Hus / Foto: Silvia Lelli

Få har komponeret musik, der taler så direkte til hjertet som den italienske komponist Giuseppe Verdi. Han har skrevet nogle af de mest kendte og elskede operaer, og flere af disse havde verdenspremiere i det verdensberømte operahus La Scala i Milano. Nu kan et dansk publikum opleve nogle af Verdis største værker – fremført af netop koret og orkestret fra det verdensberømte Teatro alla Scala di Milano. Det sker ved en koncert i Musikkens Hus i Aalborg 8. september.

 

Aalborg bliver det eneste danske stop på vejen, og der venter publikum en storslået oplevelse, når de cirka 100 kormedlemmer og det 80 personer store orkester går på scenen i Koncertsalen og fremfører en perlerække af operahits – blandt dem selvfølgelig et af de mest berømte korsatser, slavekoret Va, pensiero fra Verdis opera Nabucco. Publikum kan også glæde sig til uddrag af operaer som Don Carlos, Trubaduren, Ernani og Aida.

 

Legendariske La Scala

La Scala har altid været samlingsstedet for de største italienske operastjerner, men også internationale sangere som Maria Callas og Placido Domingo og dirigenter som Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti og Daniel Barenboim har haft stor betydning for stedet.

 

Teatro alla Scala di Milano blev indviet i 1778 som erstatning for det ældre Teatre Regio Ducale, der nedbrændte to år tidligere. La Scala har lige siden været centrum for italiensk operakunst, og mange mesterværker har haft premiere her – heriblandt flere af Giuseppe Verdis operaer. Til nogle af højdepunkterne i La Scalas imponerende historie hører de perioder, hvor den legendariske dirigent Arturo Toscanini var kunstnerisk chef – senest i 1921-29. Han vendte tilbage til La Scala i 1946 for at dirigere genåbningskoncerten, efter teatret i 1943 blev bombet.

 

Verdensberømt kor og orkester

La Scalas nuværende direttore musicale (chefdirigent og kunstneriske leder) Riccardo Chailly har siden 2015 ført det store orkester videre i den samme musikalske tradition, der gennem alle årene har kendetegnet det – evnen til på én gang at opnå en elegant lyd og en smuk, blød klang.

 

Lige så karakteristisk er La Scalas store korlyd – kraftfuld og bevægende på samme tid – ideelt for operascenen. Store korledere har gennem årene konstant arbejdet med at udvide og højne korets store kunstneriske kvaliteter og repertoire. Siden 2021 har Alberto Malazzi stået i spidsen for koret.

 

Chefdirigenten

Riccardo Chailly er født i 1953 i Milano, og har som dirigent virket på alverdens operascener – blandt dem Metropolitan i New York, statsoperaen i Wien, Covent Garden i London og Bayerische Staatsoper. Fra

1988 til 2004 var han chef for Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam, med hvem han bl.a. har cd-indspillet en cyklus af Gustav Mahlers symfonier. 1999-2005 var han tillige den første musikdirektør for Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, som blev stiftet 1993. Han har også haft titel af Kapellmeister for Gewandhausorkester i Leizig og siden 2016 Music Director for Lucerne Festival Orchestra.

Som en markering af hans 70 års fødselsdag udgav det ansete label Decca en indspilning kaldet Verdi Choruses med Riccardo Chailly på dirigentpodiet foran La Scalas kor og orkester. Nu gæster de Danmark med Verdi Galla.

 

Giuseppe Verdi

Den italienske komponist Giuseppe Verdi blev født i 1813 i Le Roncole og døde i 1901 i Milano. Han nåede at skrive hele 28 operaer, hvoraf de syv fik premiere på La Scala. Den samlede liste over hans operaer ligner meget listen over de mest populære operaer i verden, og dertil kommer, at han om nogen var med til at definere den italienske folkesjæl og derfor også blev kaldt Italiens nationalkomponist.

 

Hans nationale gennembrud og store popularitet i hjemlandet skyldes ikke mindst operaen Nabucco, som fik premiere i 1842 på La Scala i Milano. Dengang var Lombardiet, hvor teatret ligger, en del af Østrig, og handlingen i Verdis opera, hvor et undertrykt folk er under belejring af en fremmed magt. talte direkte ind i situationen i Milano, og korsatsen Va, pensiero – og Verdi selv – blev billedet på den italienske opstand. Derfor blev den populære komponist også valgt ind i parlamentet, da Italien bliver skabt i 1861, men han var ikke nogen god politiker og fandt jobbet jævnt kedeligt, så den karriere blev ikke lang. Til gengæld komponerede Verdi operaer helt frem til 1893, hvor hans sidste opera Falstaff fik premiere på netop La Scala.

 

Medvirkede

Teatro alla Scala di Milano, kor og orkester

Dirigent: Riccardo Chailly

Korleder: Alberto Malazzi

 

Hvad: Verdi Galla med La Scala operaens orkester og kor

Hvor: Koncertsalen i Musikkens Hus i Aalborg
Hvornår: Fredag 8. september 2023 kl. 19.30

Billetpriser: (A) 850, (B) 600 og (C) 400 kr. / Studerende 230 kr. (gælder C-billetter)

Arrangør: Musikkens Hus

 

 

La Scalas nuværende chefdirigent og kunstneriske leder, direttore musicale Riccardo Chailly har siden 2015 ført det store orkester videre i den samme musikalske tradition, der gennem alle årene har kendetegnet det – evnen til på én gang at opnå en elegant lyd og en smuk, blød klang. Nu gæster orkestrer og kor fra det legendariske operahus i Milano Danmark, nærmere bestemt Musikkens Hus i Aalborg. Det sker fredag 8. september i år.
Foto: Silvia Lelli