Kom og oplev skeletterne fra kirkegården i din vinterferie

PRESSEMEDDELELSE: Nordjyske Museer

Det vakte stor opmærksomhed, da arkæologer fra Nordjyske Museer i november fandt 35 skeletter i forbindelse med etableringen af affaldsmolokker i Niels Ebbesens Gade tæt ved Vor Frue Kirke i Aalborg midtby.

 

Nu kan du komme helt tæt på de mennesker, som blev fundet.

 

Tirsdag 20. og onsdag 21. februar bliver nogle af skeletterne nemlig undersøgt nærmere af arkæolog og osteolog Susanne Østergård, der var med til at udgrave skeletterne. Det sker på Vikingemuseet Lindholm Høje – begge dage i tidsrummet 10.00-15.00.

 

Her kan publikum følge med i, hvordan skeletterne undersøges og analyseres med hensyn til blandt andet køn, alder og højde. Derudover kan man blive klogere på, hvad skeletterne fortæller os om sundhed og fysiske skavanker. Det kan allerede nu afsløres, at langt fra alle havde et let liv.

 

Skeletterne blev fundet ved Vor Frue Kirke, der stammer fra første halvdel af 1100-tallet. Den fungerede hele middelalderen som sogne- og klosterkirke til et nonnekloster. Selvom klosteret blev nedlagt ved middelalderens afslutning omkring 1536, så fortsatte kirkegården med at være i brug frem til 1806.

De fundne skeletter stammer fra 1500-1700-tallet og fortæller os en hel del om livet dengang, da Aalborg var præget af store købmænd som fx Jens Bang.

 

I forbindelse med undersøgelsen af skeletterne fra Vor Frue Kirkegård, er der også et lille skeletværksted for de 6-10-årige. Her kan de mindste prøve kræfter som arkæolog og udgrave sit eget mini-kranium. De kan også være kreative og lave sine egne skeletsprællemand og kraniemasker. Endelige kan de også gå på skeletjagt i udstillingen og vinde en fin lille præmie.

 

I november sidste år blev der funder 35 skeletter, da man skulle grave nye affaldsmolokker ned i Niels Ebbesens Gade. Tirsdag og torsdag i vinterferien bliver nogle af dem undersøgt på Vikingemuseet Lindholm Høje, hvor publikum kan følge med og blive klogere på, hvem de var.
Foto: Nordjyske Museer