Klassikere er cool

Tekst Pressemeddelse (Biffen) | Foto Reservoir Dogs. Instruktør Quentin Tarantino

Publikum har taget godt imod Cinematekets nye filial i Biffen i Nordkraft. Faktisk har de ugentlige cinemateksfilm gennemsnitligt trukket 10 % flere publikummer end Cinemateket og Biffen forventede, da samarbejdet startede.

Det var med en vis spænding, at Biffen Nordkraft åbnede dørene for biografens nye Cinematekets-afdeling i januar. Siden er der hver tirsdag aften blevet vist alt fra ‘Alien’ til ‘Aristocats’ – ofte i nyrenoverede digitale udgaver af de oprindelige film.

– Vi er ved at lære publikum at kende og spore os ind på, hvilke film nordjyderne helst vil gense eller se, fortæller Sophie Engberg Sonne, redaktør i Cinemateket i København. – Målet er selvfølgelig er at fylde salene, men et af formålene med samarbejdet er også, at der skal være plads til det smalle. Smalt behøver dog ikke at betyde få publikummer, hvis filmene “pakkes ind” på en måde, der appellerer bredt.

Nostalgi og nørderi

Ofte suppleres filmene af et oplæg, en drink eller andet, som løfter filmoplevelsen.
– Det sætter gæsterne stor pris på, fortæller journalist Marianne Knudsen, der arrangerer cinemateksvisningerne. Det vakte eksempelvis stor begejstring, da Duchess i egen høje person mødte op til visningen af ‘Aristocats’. Her kom Duchess i skikkelse af skuespiller Susanne Bruun-Koppel, der lagde dansk stemme til figuren helt tilbage i 1971.

Ind imellem bliver Biffen også ringet op af filmnørder, der er vilde med en bestemt film eller genre, og gerne vil vise deres samlerobjekter frem i forbindelse med en cinemateksvisning. – Det er en fornøjelse at få kontakt med passionerede publikummer, siger Marianne.

Varieret program

Cinemateket lægger program for 2-3 måneder ad gangen, Der vises overvejende film, som er mere eller mindre usynlige i det almindelige biografrepertoire og mediebillede. Herunder klassikere, kult, stumfilm, oversete filmhistoriske værker og udenlandske kvalitetsfilm, som ellers ikke får premiere i danske biografer.

Programmet er foreløbig lagt frem til oktober, og her kan publikum blandt andet se frem til ‘Reservoir Dogs’ (1992) instrueret af Quentin Tarantino, der snart har dansk premiere på sin niende film ‘Once Upon a Time…In Hollywood’. Cinematekets program kan ses på Biffens hjemmeside eller hentes i Biffens Café.

”Et Cinematek er en biograf, der beriger filmkulturen ved at holde filmhistorien i live for forskere, filmskabere og offentligheden gennem visning af historiske film og filmkulturelle værker, som ikke ellers ville finde vej til et filmlærred. Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne og kunstmuseet er for billedkunsten.”

Det Danske Filminstitut.