Kammaprisen vil nedbryde fordom om kvinder

Tekst og Foto Pressemeddelse (Kammaprisen)

Sidste års vinder, Jane Rygaard, sammen med de to stiftere af Kammaprisen, Maja Torp og Karina Burgdorff

– ”Det er lodret forkert, at der ikke findes tilstrækkeligt med kompetente kvinder til bestyrelser og ledelser – og vi kan bevise det”.

Igen i år kæmper Kammaprisen for at synliggøre nordjyske kvinders potentiale, og fra den 1. august åbnes der for indstillinger til Kammaprisen 2021. Prisuddelingen finder sted den 7. oktober i Musikkens hus, når Kammaprisen uddeles for anden gang.

En fremtrædende erhvervsmand skrev for nylig på sin LinkedIn: ”Enhver, og jeg mener ENHVER, der har været i nærheden af en topstilling i erhvervslivet ved, at der simpelthen ikke eksisterer hverken 40 eller 50 % kvinder (af den totale pool), der overhovedet interesserer sig for disse stillinger.”

Karina Burgdorff Jensen, medstifter af Kammaprisen og bestyrelsesformand for Foreningen Kammagruppen mener, at sådanne antagelser og udtalelser er med til at fastholde og legitimere en manglende kønsdiversitet i ledelser og i bestyrelser, også her i Nordjylland:

– Det er et udtryk for en generel fejlantagelse om antallet af kvalificerede kvinder, der ønsker en plads på ledelsesgangene. Se bare antallet af kvinder, som har gennemført bestyrelsesuddannelser, eller som har tilkendegivet på LinkedIn, at de står til rådighed til bestyrelsesarbejde. Flere er desuden medlem af forskellige bestyrelsesnetværk, og det viser med al tydelighed, at kvinderne findes.

Kammaprisen, som er et nordjysk initiativ, arbejder målrettet på at afhjælpe denne slags fejlforståelser. For andet år i træk slår Kammaprisen på tromme for de mest inspirerende kvinder i Nordjylland – og dem er der mange af ifølge Kammagruppen. Kammaprisen bliver uddelt til en af dem, og fra den 1. august er det muligt at indstille nominerede til prisen som årets Kammakvinde.

– Sidste år fandt vi 50 power-kvinder, som alle har det der skal til for at bestride både ledelses- og bestyrelsesposter, og i år finder vi 50 mere, siger Karina Burgdorff Jensen.

Kæmpe prisuddelingsshow i år

Sidste år blev prisuddelingen streamet live, men i år bliver det for første gang muligt at være en del af et brag af et prisuddelingsshow, som afholdes i Musikkens hus den 7. oktober.

– Det kan slet ikke beskrives, hvor meget vi i teamet bag Kammaprisen glæder os til at kunne invitere alle med til årets prisuddeling. Vi glæder os særligt til at kunne dele oplevelsen med nordjyderne, da det bliver et helt andet show i år, når vi endelig kan samles i Musikkens Hus og sammen hylde de mange inspirerende nordjyske kvinder, der er i spil til at blive kåret som årets Kammakvinde, slutter Karina Burgdorff Jensen.

Programmet til Kammaprisen 2021 byder på både overraskende underholdning og informative indlæg om blandt andet ligestilling. På scenen kommer blandt andre Sonja Christensen, der i sit oplæg vil fortælle den inspirerende historie om sit arbejde for afrikanske kvinder i Mellemamerika, hvor hun har et fritidscenter og godt 1000 arbejdspladser. Showet bliver igen i år drevet af frivillige kræfter, men dette kan ikke mærkes på kvaliteten af prisuddelingen. Der er kælet for detaljerne så de, der er hurtige nok til at få en billet, kan godt glæde sig. Billetterne bliver sat til salg inden længe.

Fakta om nomineringer til Kammaprisen 2021

Det er muligt at indstille kvinder til Kammaprisen fra den 1. til den 28. august. Alle kan indstille via Kammaprisens hjemmeside. Kriterierne for den ideelle Kammakvinde er, at hun skal udvise styrke, være feminin, inspirere andre, være modig, handle etisk, være empatisk og have et godt omdømme. Kort sagt skal hun være en kvinde, som i sit virke skaber positive resultater og har indflydelse. Hun skal være den type kvinde, som bruger sin platform til at løfte og inspirere andre.

Forud for sidste års Kammaprisuddeling modtog foreningen 131 indstillinger af inspirerende, nordjyske kvinder, og i år satser foreningen bag Kammaprisen på at modtage endnu flere indstillinger. Feltet bliver indsnævret til 50 semifinalister, hvoraf juryen udvælger 5 finalister, herefter kan alle deltagere ved prisuddelingen, og de som ser med via streaming, stemme på vinderen. Jurymedlemmerne fra sidste år får til dette års prisuddeling selskab af vinderen af Kammaprisen 2020, Jane Rygaard, som skal være med til at kåre dette års Kammakvinde.

Fakta om Kammaprisen

  • Kammaprisen er stiftet af Maja Torp og Karina Burgdorff Jensen
  • Prisen er opkaldt efter kulturpersonlighed og salonværtinde Kamma Rahbek (1775-1829)
  • Prisen uddeles til Nordjyllands mest inspirerende kvinde
  • Kammaprisen blev uddelt for første gang den 6. november 2020 og uddeles for anden gang den 7. oktober 2021
  • Juryen består af:
    – Lasse Rich Henningsen, direktør for Musikkens Hus – Mads Peter Veiby, iværksætter og erhvervsmand – Thomas Bælum, direktør for AaB – Michael Lundsgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland – Rikke Christoffersen, direktør for Aalborg Handelsskole – Anne Marie Svendsen, politidirektør for Nordjyllands politi – Catharina Engquist, direktør for Invest in Aalborg – Jane Rygaard, vinder af Kammaprisen 2020.