Kære gud: hvis du ikke kan gøre mig tyndere, så gør mine veninder tykkere!!!

tekst Henriette søvind | foto Henriette søvind & Presse | advertorial

Hvorfor lige dette emne nu. Jo, fordi mine kunder fortæller mig, at det nogle gange kan være vanskeligt at være sammen med kollegaer, familie, venner og veninder, som ikke kan glæde sig på ens vegne, når de taber sig eller fordi de har valgt at have en sund livsstil

Derfor lavede jeg et forsøg, jeg købte to billeder. De var ens, begge var lavet som en børnetegning af en sød lille pige der står og ”smiler”, den eneste forskel på billederne, var teksten.

Jeg hang dem op på vores toilet, hvor jeg vidste vores gæster ikke kan undgå at se dem! Nemlig lige der, hvor man sidder og tænker over livet!

På det ene billede stod der: Hvordan kan 1 stykke chokoladekage på 1 kg, få mig til at tage 3 kg på? På det andet billede stod der: Kære gud, hvis du ikke kan gøre mig tyndere, så gør mine veninder tykkere!!

Og hver gang en af mine gæster kom fra toilettet, spurgte jeg dem, om de havde set billederne og hvad for et de bedst kunne lide!!??

De svarede alle, det billede med teksten (Kære gud, hvis du ikke kan gøre mig tyndere, så gør mine veninder tykkere!!). Hvorfor det? var mit næste spørgsmål og svarende var; ”det er genialt, det er bare så meget mig, det er uhyggeligt, men jeg har tænkt det!!! ;-)”.

Ja det er måske uhyggeligt, for det fortæller nemlig en side, vi alle besidder. Vi bare ikke ønsker, andre ved vi har.  Vi vil alle gerne, glæde os på andres veje. Bare ikke det, sætter os selv i et dårligt lys.

Og derfor er det nogen gange så svært, at glæde sig på andres vegne! Ikke fordi vi er onde, men fordi følelsen af, ikke at slå til, gør så ondt, at de overskygger alt, så vi ikke kan være glade på vores veninders vegne. Derudover har vi så desværre også janteloven, ”nu skal hun heller ikke tro hun er noget, bare fordi hun har tabt sig! ”, Jeg har hørt kommentarer som; ”nu skal du ikke tabe dig mere, det vil ikke se pænt ud”, og ”er du sikker på, det ikke er blevet en spiseforstyrrelse!!?”, endda allerede da jeg havde tabt 10 kg …hallo jeg vejer 92 kg og min normalvægt er 65 kg!! Jeg tror ikke, jeg er ved at få en spiseforstyrrelse, JEG HAR EN!!! Og den hedder overspisning, men jeg har fået styr på den, derfor taber jeg mig.

Men hvorfor siger vi disse ting til vores bedste veninder, og hvorfor er det så svært for dine venner, kollegaer, familie, at se du taber dig, når de kan se du blomstrer, får mere energi og overskud!!?? Det er fordi, du rammer dem på deres dårlige samvittighed. De vil jo også gerne, se brand godt ud, have overskud og udstråle masser af energi! Men kan bare ikke rigtig komme i gang.

Jeg har eksempelvis haft en kunde, hvor svigermoderen fylder svigerdatterens fryser op med flødeis, på trods af, at hun lige havde fået et livsstilforløb i fødselsdagsgave af selvsamme familie, og svigermoderen ved, at is er svigerdatterens største last.

Veninder der inviterer deres veninder over til kaffe, og på trods af, at de ved, at veninden er på kostomlægning, på grund af helbredet, så har de bagt kage, så veninden ikke kan få sig til at sige nej!!

Kærester der henter junkfood til sig selv og lige tager lidt med til sin kæreste, for det kunne jo være, at hun fortrød. Selv om hun har sagt NEJ! Det kunne jo også være, at hun over tid, blev for lækker og en anden løb med hende!

Veninder som spørger, om man vil være den samme person, når man har tabt sig, simpelthen for at give dårlig samvittighed. (Der til, er svaret ja, du vil få en anden personlighed, for igennem et vægttabsforløb, kommer du tættere på dig selv, du vil lære at hvile i dig selv og smide de mennesker ud, der står og hopper i dit blomsterbed.)

(Ekstra bladet april 2007).

”… kvinder kan desuden være direkte onde, når en veninde er på slankekur. Hele 20 % indrømmede, at de helt bevidst har lokket en fastende veninde i fristelse. Det står i The Sun.“

Hvad kan vi så gøre, for ikke at falde i fælden ved de 20 %, der ikke ønsker os det bedste? Skal vi udelukke dem fra vores liv? Eller skal vi hjælpe dem og os selv, med ikke at få dårlig samvittighed eller ødelægge et godt venskab? Jeg vil vælge det sidste, fordi jeg er overbevist om, at mine veninder ikke gør det for at skade mig, men for at beskytte sig selv.

Gode råd til at undgå sabotører

  • Sig til dine veninder, inden du tager ud til dem, at du er i gang med en livsstilsændring og du har brug for deres støtte, ind til den kører. Og om I ikke kan holde jer, til et sundt alternativ, hvis I skal have noget at hygge med. Så bliver det lettere, også lettere at sige nej tak til et stykke kage, hvis hun alligevel byder på det.
  • Lav aftaler med din familie, at der ikke bliver indkøbt usunde madvarer ind. Især i den tid I skal ud af jeres sukkerafhængigheden, er det vigtigt i de første 3 uger, at der ikke er søde sager inden for rækkevidde når du kommer hjem.
  • Nogle folk vil altid kommentere hvad man spiser, når man forandrer sit spisemønster, især når ens primære mad består af kød og grøntsager. Der vil komme kommentarer som: ”Nu skal du også passe på det ikke tager overhånd” eller ”pas nu på, at du ikke får en anden spiseforstyrrelse”. Min kommentar til de mennesker er altid: (som Lene Hansson siger) ”Du bliver hvad du spiser, derfor spiser jeg som jeg gør, du skulle prøve det!!”
  • Der vil altid være nogen som vil sige, at man har forandret sig, fordi man har tabt sig. Det kan nogle dage såre dig. Men tag det som et godt tegn, naturligvis har du forandret dig, du er blevet gladere, mere selvsikker, og så passer du lige pludselig på dig selv, tilmed har du også lært ordet nej, for at passe på dig selv.

Jeg vil afslutningsvis sige, at jeg selv har haft masser af veninder, der har støttet mig hele vejen, og også efter jeg var kommet så langt, og har accepteret, at jeg lever den sunde livsstil.

Så hvis du har lyst til at ændre din livsstil, så klik ind på www.henriettesøvind.dk under kostvejlederuddannelsen og blive din egen kostvejleder og sundhedscoach, og du vil lære at sige nej, med god samvittighed. Vi starter nye hold i januar 2016.

Skærmbillede 2015-11-19 kl. 08.04.15