Julemagi hos Klarborg

tekst MArIA tVerGAArd-jAkoBsen | foto joHny krIstensen

Hos Etly Klarborg i Moseby er der altid julestemning. Etly sidder nemlig hele året rundt og modellerer de skønneste Klarborg nisser, som i dag er en fast bestanddel af de fleste danske hjem i december. APPETIZE har mødt Etly til en snak omkring det at være selvstændig, og det at være julemor til så mange skønne nisser

Vi bliver mødt af en smilende Etly, som tager imod mig og fotografen i sin skønne butik, og sammen følges vi ad mod Etlys værksted for at tage en snak, og se hvor det hele starter for hver enkelt nisse. Vi kommer ind i Etlys værksted, og det er tydeligt, at det er hendes kreative frirum. Lokalet bugner af nisser, forskellige forme, arbejdsborde, en lænestol og der er en dejlig varme, så man føler sig med det samme godt tilpas. Jeg elsker jul, og jeg tror allerede, at jeg der kom en smule i julestemning. Det var svært at lade være, når man under hele interviewet sad omfavnet af så mange smukke nisser.

Kreativiteten i højsæde

For Etly har det altid været naturligt, at det var den kreative vej hun skulle gå, da det altid har været der interessen lå. Men hvordan kom hun mon i gang?

– Jeg tegnede og modellerede fra jeg var 4 år gammel, forklarer Etly. Min mor og moster var også meget kreative, så jeg er vokset op i et kreativt miljø. Når vi skulle lave noget sammen, var det ikke Ludo vi satte os med. I stedet for tegnede, malede, klippede, klistrede eller modellerede vi, fortæller Etly med et smil.

– Jeg har det bare i mig, jeg kan slet ikke lade være med at tegne. De steder jeg har været tidligere, der endte det jo altid med, at jeg havde tegnet på en papkasse eller en avis, eller hvad jeg nu lige havde ved hånden, siger Etly.

Da Etly var 21 år gammel søgte hun over til Thomas Dam, manden der stod bag de elskelige Gjøltrolde. På det tidspunkt arbejdede hun på Dancall i Pandrup, hvor hun samlede mobiltelefoner, mens hun drømte om nisser og det at få lov til at leve af at være kreativ.

– Min mor havde læst i avisen, at Thomas havde udtalt, at det engang ville blive et problem, da der ingen var til at overtage efter ham. Min mand Kristian skubbede også på, og jeg fik samlet alt mit mod og tog over til ham.

– Jeg kan huske, at jeg pakkede nogle af mine ting i en papkasse, som jeg kunne vise ham, og efterfølgende viste han mig rundt i sit værksted, hvilket jeg er utrolig stolt af, da jeg ved, at han aldrig nogensinde før har haft nogen til at hjælpe sig der.

Fotograf Johny Kristensen

Etly fik arbejde hos Thomas og var der i cirka 4 år, hvor hun lærte en masse. Thomas viste hende blandt andet, hvordan hun skulle lave gipsforme til sine egne modeller, hvilket åbnede nye spændende muligheder, da det jo gjorde, at Etly nu kunne lave hendes nisser i flere eksemplarer.

– Når jeg laver en ny nisse, kan det tage en uges tid, og det kan man jo ikke lave en produktion på. Det var nogle rigtig gode år hos Thomas, og han lærte mig rigtig meget og gav mig et tiltrængt selvtillidsboost. Det var ham, der opfordrede mig til at springe ud i det som selvstændig, da han syntes jeg kunne noget særligt, fortæller Etly.

Et familieforetagende

Klarborg nisserne er den dag i dag et stort familieforetagende. Etly og hendes mand, Kristian, har sammen tre sønner, Mathias, Mads og Martin, der alle tre er med inde over familievirksomheden. Mads er uddannet grafisk designer og har blandt andet lavet alle de nye emballager til nisserne og bruger sine kreative evner der. Martin er meget inde over det med patentsøgninger, rettigheder, mønsterbeskrivelser osv., og Mathias skal stå for den butik, Etly netop har åbnet i Hune.

Etly er, helt berettiget, meget stolt af sine sønner og fortæller med stolthed i stemmen om, hvordan alle tager en del i virksomheden.

– Min mand, Kristian, er selvfølgelig også inde over det hele med f.eks. royalties aftaler osv., men især også når jeg får nogle af mine skøre ideer med, at jeg skal have lavet nogle træstubbe eller nogle borde/bænkesæt, som vi kan have med på messe.

Familien betyder rigtig meget for Etly, og det er tydeligt, at hun er et familiemenneske med stort F. Det var da også, da familien blev udvidet, at Etly tog springet og sprang ud som selvstændig, nybagt mor til Martin samt nissemor.

– Dagpleje var ret dyrt dengang, og jeg havde en drøm om at blive selvstændig. På det tidspunkt kunne man få noget, der hed iværksætterydelser, så jeg sprang ud i det. Thomas Dam havde foræret mig hans gamle keramikovn, så det var den jeg startede med, forklarer Etly. Han hjalp mig virkelig i gang. Sådan en ovn var meget dyr, så ved den foræring gav han mig modet til at springe ud i det.

Etly fødte sønnen Martin i april 1986, og i efteråret 86 slog hun dørene op for sin første lille butik. I begyndelsen var det mange forskellige ting, som hun beskæftigede sig med. Krukker, små påsketing og selvfølgelig nisser, men pludselig tog nisserne overhånd, fortæller en grinende Etly.

– I starten pakkede jeg nisserne lidt væk, når vi kom til foråret, men folk spurgte efter dem hele året rundt.

Fotograf Johny Kristensen

Hvorfor nisser?

Jeg er selvfølgelig nødt til at spørge Etly, hvorfor det lige præcis er nisser, der virkelig fandt vej til hendes hjerte, og hvorfor det endte med at blive nisser, der blev hendes levevej.

– Min mor var utrolig god til at fortælle om nisserne og rigtig god til det med at jule. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at man kunne have haft en bedre barndomsjul, end den mig og min bror havde. Hun fortalte så levende om de nisser, at vi troede 100 procent på, at de fandtes. Især mig. Jeg var helt overbevist om eksistensen af de små væsner, og hvis vi begyndte at tvivle, kunne hun altid finde på noget, så vi troede igen.

I Etlys barndomshjem var det også nissen, der pyntede deres juletræ om natten, og den 23. december blev der sat grød og nisseøl op på loftet til nissen, som en tak til ham, og næste morgen havde han spist alt grøden og i stedet fyldt skålen med slik.

– Der var så mange traditioner forbundet med nissen, fortæller Etly, og der blev virkelig gjort noget ud af det. Min mor lavede hele december så mange sjove ting. Pludselig kunne der måske ligge noget halm inde på gulvet, så vi troede, at nissen nu havde været i en anden stald og slæbt halm med tilbage til vores hus.

Den skønneste højtid

Når man, som Etly, beskæftiger sig med nisser hele året rundt, bliver man så aldrig træt af nisser og selve julen? Kan det ikke blive for meget? Men Etly ryster på hovedet, og udbryder med det samme;

– Nej, jeg elsker jul. Julen betyder så meget for mig. Når vi går den her mørke tid i møde – prøv at tænk, hvis vi ikke havde julen. Hvor ville det dog være trist fra november og hen til januar, og nisser er bare noget der hører til. Jeg synes, det er så synd, når folk ikke pynter op, og børn ikke får lov til at tro ordentligt på nisserne. Grunden til at jeg kan huske så meget fra min barndomsjul er, fordi vi har fået lov til at tro på nisserne og det lidt eventyrlige.

Så selvfølgelig er jeg nødt til at spørge Etly, selvom jeg næsten kender svaret – om det er noget hun har givet videre til sin børn?

– Ja, jeg har forsøgt at gøre nøjagtig det samme, som min mor gjorde. Hos os er det også altid nissen, der har pyntet juletræet
om natten. selvom jeg måske har siddet i værkstedet til langt ud
på natten, som jeg ofte har gjort, så skulle jeg nok stadigvæk nå
at få gjort alle de ting, som nissen skal. Det hører sig til, og mine børn har troet lige så meget på nisserne, som jeg har – og er den dag i dag også lige så glade for julen, som jeg er.

Imens jeg sidder og taler med Etly, flyver mine tanker en smule, og jeg tager mig selv i at sidde og glæde mig endnu mere til jul – pynte op og gøre december måned lige så eventyrlig for min lille datter. Jeg kan kun give Etly ret, julen er en skøn højtid.

Hos Etly har sønnerne altid haft hver sin pakkekalender, og selvom de har den alder, de har nu, er det stadig noget, de synes er hyggeligt.

– Sidste år havde jeg ret travlt, siger Etly. Så jeg havde ikke noget at få taget pakkekalenderne op af skuffen og hængt dem op, men det fik de hurtigt lavet om på. Så i år skal jeg simpelthen huske at få dem op, fortæller en smilende Etly. De elsker alle tre hyggen ved det, men de er jo også født og opvokset i det her julemiljø.

I dag har Etly, som sagt, et skønt lille værksted, men tidligere sad hun i køkkenet, og drengene var dermed en del af det og fik også hver deres klat ler.

– Jeg kan huske, da Martin var 7 år gammel, hvor han modellerede nogle få nisser, som nogen i familien købte af ham, og de lignede fuldstændig de nisser, jeg modellerede, da jeg var 7 år gammel, fortæller Etly med stolthed i stemmen.

Fotograf Johny Kristensen

Nisser med navne

Efterhånden har Etly jo lavet nisser i mange år, og kan man virkelig blive ved med at finde inspiration til alle de mange nisser, og de andre smukke ting hun laver?

– Jeg elsker naturmaterialer, forklarer Etly. Og når man kigger sig omkring og ser, hvor familien bor, er det jo egentlig meget passende. Værkstedet ligger midt i det skønneste naturområde, og det er også ofte der, Etly finder sin inspiration.

– Jeg fandt en lille gren herude foran værkstedet, og efterfølgende fik jeg Kristian til at save den til, så jeg kunne lave en form af den og bruge den i en af mine dekorationer.

Til selve nisserne er det fra babyer og børn, at Etly henter inspirationen, og det var også på den måde, at hun fandt på, at alle hendes nisser selvfølgelig skulle have navne.

– Det var min ældste søn, Martin, der gav mig ideen til de nisser med de bare maver. Han var lige kommet i sit nattøj, og nattrøjen den røg sådan lidt op, så jeg kunne se den lille mave, der strittede frem, og det var simpelthen bare så sødt, så det var jeg nødt til at prøve at lave på en nisse. Da det var ham, der gav mig inspirationen til den nisse, kunne den simpelthen ikke hedde andet end Martin, og sådan startede det, at alle mine nisser begyndte at få navne, og da Mads og Mathias kom til, skulle der selvfølgelig også laves nisser til dem også.

Hvor er det bare en skøn historie, og det er da så hyggeligt, at så meget af inspirationen til nisserne kommer fra familien, og det viser endnu engang, hvor meget Etly brænder for det, og hvor meget af sig selv hun egentlig har med.

– Størstedelen af mine nisser er ene af navne fra familien og min omgangskreds. Men folk spørger ofte i butikken efter specifikke navne, og jeg har hundredvis af navne skrevet op. Derudover får jeg breve, mails og telefonopkald, og vi skriver selvfølgelig alle folks ønsker op. Der kan måske stå en mormor i butikken, som mangler 2-3 navne for at kunne have alle nisserne med hendes børnebørns navne. Jeg har også oplevet nybagte forældre, som simpelthen har givet deres børn navne efter mine nisser, og kigget mine kataloger igennem til inspiration, men der er jo også mange at tage af efterhånden.

Fotograf Johny Kristensen

Selvom der er så mange nisser, kan Etly huske navnene på dem alle sammen.

– Det er både mig, der har født og døbt dem alle sammen, siger Etly med et smil.

Nogle gange har Etly produceret helt op til 20 nisser om året, men det er, ifølge hende selv, lige i
overkanten.

– Det har jeg sagt til mig selv, at det er lidt for mange. Folk skal også nå at kunne følge med i forhold til at købe dem, og jeg skal jo også kunne blive ved med at finde på, selvom det ikke er noget problem endnu, griner Etly. I fremtiden regner jeg med, at der bliver omkring 10-15 nyheder om året, men der tæller jeg så også de produkter med, der kommer af eneforhandling til diverse kæder.

Vi hos APPETIZE er heldige den dag, vi er på besøg hos Etly, for i værkstedet er hun netop nu i gang med en nisse, som kommer til næste år. Nissen er pakket i en plastikpose, så den er klar til, at Etly kan arbejde videre på den. Det er rigtig sjovt at se, hvordan arbejdet med sådan en klump ler tager form. nissen, som hun viser os, mangler stadig alle de små detaljer, men er allerede så fin. Jeg glæder mig rigtig meget til at se netop denne nisse i handlen til næste år, nu jeg har set den i processen.

– Når du starter på en ny nisse, sidder du med en klump ler, og så starter du med at modellere. Jeg kan sagtens modellere på den en helt uge. Nogle gange har jeg bare ideen inde i hovedet og kan se den for mig – den er fuldstændig levende. Jeg behøver ikke engang tegne den ned på papir, men hvis jeg får mange ideer oveni hinanden, laver jeg lige hurtigt et par tegninger, fordi jeg er så bange for, at jeg glemmer en ide, hvis der står alt for mange i kø inde i hovedet.

Som noget helt nyt kan vi glæde os til foråret, for der vil Etly præsentere en serie af forårsting.

– Folk har spurgt efter påskepynt igennem de sidste mange år, og jeg har snakket om det længe, at jeg skulle i gang med dem igen. Men nu bliver det.

Besøget hos Etly bød også på en rundvisning i hendes fantastiske nissehus inde i skoven. Huset er noget så hyggeligt, og jeg er simpelthen nødt til at komme tilbage i december med min familie og opleve de små nisser løbe rundt ude i skoven, nyde et par æbleskiver og hele den magi, der er ved julen, og som Etly virkelig forstår at skabe i hendes lille perle i Moseby.