Jonas – crazy blomsternørd med stort konkurrence-gen

Tekst Betine Brix | Foto Tove Koch/privat

Midt i august samles nordens største blomsterkunstnere i Finland til Helsinki FLORAL – de Nordiske Mesterskaber. Det hold som skal repræsentere Danmark har fire deltagere, som sjovt nok alle er fra Jylland! Blomsternørderne, som vores egen Jonas Jensen kalder sig, er alle utrolig dygtige, inspirerende og crazy, når det gælder blomster. Efter en hård træningsweekend har Jonas givet os lov til at stille et par spørgsmål:

Er det første gang du er udvalgt til at være på ‘landsholdet’?

– Det er anden gang jeg er udtaget. Første gang var i 2012, hvor vi som hold fik tilført en coach til at hjælpe os med at samarbejde mm. (hvilket også var helt nyt). Vi fik sølv til Danmark dengang, hvilket var første gang i mange mange år, hvor Danmark ellers havde fået en sidste plads 😉

Hvordan forbereder du dig til mesterskaberne?

– Når vi forbereder, mødes vi alle sammen over en weekend. 4 i alt, hvor vores coach har bedt os lave en opgave hjemmefra – den diskuterer og analyserer vi. Derefter skal vi skabe en opgave på stedet, enten sammen eller alene. Det, der er vigtigst, er, at vi bruger hinanden til at sparre på idéer og teknikker. Mentalt er også en stor del forberedelse, og ikke mindst at vi lære hinandens styrker og svagheder. Det er de fedeste og bedste weekender, for vi nørder totalt.

Blomsterdesigner Jonas Jensen, Aalborg

Har du mange nerver på ved disse konkurrencer?

– JA! Er spændt, men glæder mig også. Jeg vil jo gerne vise et flot resultat, når jeg nu er blevet udtaget til at deltage.

Hvor får du din inspiration fra?

– Hverdagen, blade, bygninger, tøj, kollager og ren interesse. Men det er altid svært at sige hvor lige nøjagtig… plejer at sige til det spørgsmål, at man kan få to ideer for 25 kr. i Brugsen…

Er I et godt team dig, Annie, Kristine og Louise?

– Vi er et super team. Fagligt og personligt. Vi kender alle hinanden fra tidligere og har det super sammen. Vi har alle været i branchen i mange år.Danmark stiller med et stærkt hold… som alle de andre Lande.

Krans lavet under trænings-weekend

I må være konkurrenter engang imellem – til fx. Danmarks Mesterskaberne – er det OK? 

– Det er vi også engang imellem, men det er kun en styrke, når man skal samarbejde. Så ved vi, hvad de andre på holdet står for, og hvad stil de har og så videre.  Det er også dejligt, at man engang imellem kan samarbejde i stedet for altid at skal konkurrere mod hinanden.

Hvad gør jer som hold anderledes?

– Alle vores forskellige personligheder. Og at vi alle er aktive konkurrencebindere.

Hvorfor vinder I mesterskaberne til august?

– Fordi vi vil og kan…

Hvad er moden indenfor blomsterverden? (Hvad er ‘det nye’? Er det mere natur/grøftekant?)

– Natur og grøftekant er meget in… men konkurrence-trenden er blevet mere med at klippe blomster i stykker og lime dem sammen igen – i og på nogle meget kunstneriske former.

Ved du altid præcis, hvad du vil lave, eller lader du inspirationen komme undervejs?

– Det kommer altid undervejs, efter hvad opgaven skal være. Er det en buket, jeg skal lave, duer det jo ikke at lave en dekoration. Men en lille idé har jeg altid inden jeg går i gang.

Hvad er din yndlingsblomst?

– Jeg elsker Lupiner, men når aldrig at plukke dem, når de blomstrer i vejkanten. Jeg opdager det altid for sent.

Jonas er godt trænet til at deltage i konkurrencer

Hvornår vidste du, at du ville arbejde med blomster?

– Jeg har altid haft interessen, og da jeg var helt ung, ville jeg være Gartner, men fik praktikplads i en blomsterbutik. Her fandt ud af, at jeg bedre kan lide den dekorations-delen end at plante og så blomster.

Hvad er den største oplevelse du har haft med blomster?

– Da jeg i 2000 fik Sølv i Ungarn til EM. En af de første store konkurrencer, jeg har deltaget i. Og det var jo bare helt fantastisk at komme hjem med en medalje.

Hvad er den værste oplevelse du har haft?

– Engang til et Danmarksmesterskab, hvor vi skulle bruge 2000 blomsterhoveder fra alpevioler. Alle var klippet og forberedt hjemmefra – da vi ankom til Fredericia hvor DM skulle holdes var alle døde! Så vi måtte arbejde kun med knopperne. Det var forfærdeligt, men sjovt nu her bagefter.

Hvis du skulle vælge et andet job – hvad skulle det så være?

– Hvis jeg skulle noget andet, og kunne, så ville jeg gerne være psykolog. Men jeg er ikke så stærk bogligt, så det er nok bedst jeg bliver her og er kreativ.

Fakta:

Nordisk Mesterskab 2017 i Helsinki

FLORAL 2017 fra 10.8-13.8

 

Jonas har også i 2015 deltaget i TV3 Puls udsendelserne, der hed BLOMSTER TIL STJERNERNE

Det danske hold:

Annie Ladefoged

Arbejder hos Tørring Blomster i Tørring

Jonas Jensen

Ejer Blomsterdesign i Aalborg

Kristine Lyngsaa Gudiksen

Arbejder hos Iris Blomster i Fredericia

Louise Graakjær

Ejer af blomsterbutikken Acacia i Skjern