Jagten på medaljerne

Tekst Helena Ravnsbæk og Foto Betina Fleron

Elitesvømmer Helena Rosendahl Bach har en stor drøm. Hun drømmer om at stå til OL med en medalje om halsen og gøre hele Danmark stolt. Til OL i Tokyo i 2021 nåede hun til semifinalen og fik en 12. Plads, men med efterfølgende to EM-sølvmedaljer går hun nu fremtiden i møde sulten efter endnu mere metal

Duften af klor, lyden af brusende vand og våde tæer på klinkerne. Skansen i Nørresundby er blevet Helena Rosendahl Bachs nye habitat, hvor hun ti gange om ugen springer i vandet og svømmer bassinets længde, mens hun ser bassinbunden forsvinde under hende.

Siden august 2021 har elitesvømmeren skiftet Holstebro i Vestjylland ud med Aalborg, hvor hun er blevet en del af Aalborg Svømmeklub. Nu træner hun to timer ad gangen i Skansen, og selvom svømmetræningen til tider kan være hård, så er det tanken om målet, der driver den 22-årige til at fortsætte.

– Selvom jeg ligger og sveder i vandet og har det hårdt, kan jeg næsten få kuldegysninger, når jeg lige minder mig selv om, at det er dét her, jeg vil. Jeg er god til at visualisere nogle vilde øjeblikke og nogle gode medaljer, som jeg kan vinde.

Helena smiler. Det er nemlig medaljerne, der, siden hun var ni år gammel, har givet blod på tanden.

Smag for at vinde

Svømningen startede, som hos mange af os andre, ved, at forældrene gerne ville kunne lade ungerne bade trygt i poolen på sommerferierne. Derfor trådte Helena ind i Holstebro Svømme- Club som seksårig, og ingen havde alligevel troet, at en vaskeægte vandhund nu ville vise sig.

– Jeg har aldrig været god med en bold, og så har jeg gået til gymnastik og akrobatik, men svømningen kunne jeg virkelig godt lide. Jeg blev bare bidt af det, for det kunne jeg egentligt godt finde ud af,” fortæller hun beskedent.

I svømmehallen i Holstebro fik hun en masse gode veninder. Men hun fandt også en målrettethed og en vilje, da hun begyndte at træde op på sejrsskamlen foran kammeraterne.

– Jeg begyndte allerede til konkurrencer, da jeg var omkring ni år. Det var bare fedt at vinde medaljer, og det kan man jo netop i svømning, som har så mange forskellige discipliner. Man kan godt få høstet en masse medaljer i løbet af en weekend med stævne, og det er jo vildt fedt, når man ikke er så gammel.

I 2015 kom Helena med på juniorlandsholdet, hvor hun for alvor blev bidt af svømningen. Når hun ser tilbage på den tid, var de tre år på holdet mest en leg, men de gav hende også troen på, at hun kunne tage springet videre som seniorsvømmer på ’det rigtige landshold’. Som 17-årig trak hun så i svømmehætten med Dannebrog på siden og drømte nu om EM, VM og ikke mindst OL.

De fem ringe

Helena sidder på kanten af bassinet i Skansen. På anklen vidner de tatoverede fem små ringe om, at den unge svømmers drøm allerede få år efter er blevet til det hidtil stolteste øjeblik i sports-karrieren.

I sommeren 2021 drog hun nemlig til Japan og deltog i OL i Tokyo, efter at have kvalificeret sig til et stævne 15 uger forinden. I Tokyo stod hun side om side med store svømmestjerner, og her skulle den vestjyske svømmer repræsentere Danmarks farver.

Hun svømmede to distancer, hvor hun i 1500 meter fri præsterede sin anden bedste personlige tid på 16.29,56 minutter. Svømmerens bedste tid præsterede hun til OL-kvalifikationen i Sverige på 16.26,63. Til OL blev det til en 25. plads i den lange distance. I den anden disciplin i Tokyo, 200 meter butterfly, nåede Helena semifinalen, hvor hun svømmede sig til en flot 12. plads i tiden 02.10,05.

– Når man ser tilbage på det, klarede jeg mig ganske fint. Men lige i øjeblikket var jeg lidt skuffet, for jeg havde håbet på, at jeg ville svømme hurtigere, end jeg nogensinde havde gjort før. Det formåede jeg ikke helt. siger hun og tilføjer:

– Men jeg vil gerne i finalen næste gang. Det skal være endnu vildere, og det er det, jeg går efter.

For svømmeren var OL en stor oplevelse, og hun fik hurtigt vendt skuffelsen til ny motivation.

– Jeg vidste, at OL ikke var endestationen for mig. Det var egentligt ikke svært at komme videre, for det gav mig bare mere blod på tanden. Nu har jeg prøvet det. Det var vildt fedt, og det skal jeg igen, siger hun målrettet.

Metallet i hus

Helena Rosendahl Bach var hurtigt klar igen oven på OL, og der gik ikke mange måneder før hun fik sin første EM-medalje i hus som seniorsvømmer. Allerede i november 2021 svømmede hun sig til en sølvmedalje i 200 meter butterfly ved EM i Kazan i Rusland.

– Det var et godt skridt efter OL-oplevelsen. Jeg bliver mere og mere tryg, jo flere gange jeg ’optræder’ på den store svømme- scene. I starten var man meget ny, og det var nogle store navne, man stod overfor, hvor man kunne godt blive lidt star-struck. Nu har jeg vænnet mig mere til det, og jeg synes bare, det er fedt at træde ind i en svømmehal og repræsentere Danmark i røde og hvide farver, fortæller hun.

I sommeren 2022 fløj hun til Rom, hvor hun deltog i endnu et europamesterskab. Her foregik svømningen udendørs, og oppe på tilskuerrækkerne stod hendes familie, venner og kæreste, som havde benyttet lejligheden til at se elitesvømmeren i aktion, nu hvor svømningen foregik forholdsvis tæt på Danmark. Der var lidt pres på, husker Helena.- Det kan godt kilde ekstra meget i maven, når jeg står ude bagved, og jeg ved, at jeg skal ind og svømme en finale, som jeg har trænet op til i lang tid. Men jeg er også god til at nyde det.

Selvom der var ekstra mange nerver på med familien på tilskuerrækkerne, overgik Helena sine tidligere præstationer i 200 meter butterfly, hvor hun var over et halvt sekund bedre end sit hidtil personligt bedste, og hun svømmede sig til endnu en EM- sølvmedalje.

– Det øjeblik, hvor man sætter hånden i væggen, kigger op og ser sin placering; det er en vanvittig følelse. Der strømmer så meget lykke gennem kroppen, og man er helt oppe og køre. Det gør al træning værd.

– Så kunne jeg lige vinke op, og så sad min mor og far, mine venner og min kæreste bare lige der. Det er vildt fedt, at de også er med til, når det lykkes, for de ved jo, hvor lang tid jeg bruger på det, og hvor meget det betyder for mig.

 

Til- og fravalg

Med endnu en EM-sølvmedalje om halsen kunne Helena sammen med sin familie, venner og kæreste tage et par velfortjente fridage i Rom og se nogle seværdigheder. Hun sætter stor pris på at rejse rundt med sin sport, hvor hun lander steder, som hun ellers aldrig selv ville være kommet til. Men med den højtprioriterede elitesport er der selvfølgelig også ting, som Helena må vælge fra derhjemme, når hun forfølger sine drømme ude i verdenen.

– Det handler jo om fravalg og tilvalg. Så kan det være, at min farfar holder fødselsdag, mens jeg er til stævne eller på træningslejr, men sådan er det jo bare.

Svømning har fyldt i størstedelen af Helenas liv, og derfor har hun altid måtte navigere i at være med til noget og gå glip af noget andet.

– Der er nogle ting, som bliver valgt fra, hvis jeg er på den anden side af Jorden, men jeg føler mig samtidigt vildt privilegeret over, at jeg kan få lov til at rejse så meget, som jeg gør, og få alle de oplevelser, som jeg har. Jeg går ikke glip af noget, men jeg får nogle andre oplevelser, fortæller elitesvømmeren.

Fællesskab i vand og på land

En af de helt store oplevelser var, da Helena gik fuldtid med sin svømning efter handelsgymnasiet. Her tog hun et sabbatår for at deltage i International Swimming League, som hun sammenligner med fod- boldens Champions League.

Her var hun med på det europæiske hold Energy Standards sammen med knap 30 andre eli- tesvømmere, hvoraf flere havde OL-medaljer med i bagagen.

– Vi gik hen og vandt, så jeg var med på et vildt fedt hold med nogle af de allerstørste sportsstjerner, siger hun begejstret.

Nu er hun tilbage, hvor hun svømmer alene til stævnerne, og hvor de andre svømmere i vandet er konkurrenter. Men i snakken med Helena er det også tydeligt, at selvom svømning som oftest er en sport med personlige rekorder og individuelle sejrer, når elitesvømmerne er i bassinet, så findes et fællesskab blandt dem, når de er på land.

Det er et helt unikt bånd, som svømmerne har imellem sig. De deler den samme hverdag i svømmehallen og deler oplevelser på træningslejre og til stævner, hvor de rejser sammen, bor sammen og hepper på hinanden.

– Det er helt vildt så mange venskaber, jeg har fået gennem min sport. Det er helt klart nogle af mine bedste venner, som jeg har mødt på landsholdet. Man er der for hinanden gennem op- og nedture, hvor vi lærer meget om hinanden. Det er noget helt specielt, fortæller hun.

 

En bachelor i syne

Men for Helena er det vigtigt ikke at fyldehele sin verden med svømning. Da hun flyttede fra Holstebro til Aalborg kort tid efter sin OL-semifinale i 2021, valgte hun at begynde på Aalborg Universitet. Det var både fordi, hun elsker at sidde på skolebænken, men hun er også overbevist om, at det er sundt at putte noget andet end svømmesporten ind i sin hverdag.

– Det er også fedt, at jeg kan se nogle andre mennesker i hverdagen og få nogle andre veninder i Aalborg. Jeg håber faktisk på, at det er med til at gøre mig til en endnu bedre svømmer, at jeg også har noget andet ved siden af. Det er selvfølgelig på et lavere niveau end for andre, for jeg vil gerne gøre begge ting på én gang, men jeg vil jo heller ikke brænde ud, fortæller hun.

Helena læser på bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi (HA) på AAU, men fordi svømmetræningen tager over 20 timer i ugen af elitesvømmerens tid, studerer hun ikke på fuldtid. Her hjælper Nordjysk Elitesport med at kombinere sport og uddannelse og tilrettelægge undervisning med træning, så det giver mening i forhold til Helenas sportskarriere.

Normalt ville bacheloruddannelsen tage tre år, men Helena forventer, at hun kommer til at bruge fire eller fem år på det. Men det gør ikke noget, for hun er opsat på at komme i mål med begge dele, mens svømningen stadig vil være førsteprioriteten.

– Jeg synes, at HA (red.: erhvervsøkonomi) er en meget bred uddannelse, som åbner op for mange muligheder. Jeg har ingen planer om, hvor det skal bære mig hen til, men jeg elsker tal, og jeg elsker også at gå i skole. Så jeg synes, at det er fedt at have den mulighed ved siden af, siger hun.

– Det er tydeligt, at et liv efter svømningen ikke fylder i den 22-årige elitesvømmers tanker. Hun forventer ikke at pensionere sig fra svømmesporten de næste otte år, og derfor har hun god grund til at drømme og arbejde benhårdt for at opnå sine mål.

Drømmen om guldet

I december 2022 svømmede Helena Rosendahl Bach til verdens- mesterskabet i den australske storby Melbourne. Her svømmede hun sig til en flot fjerdeplads i 200 meter butterfly i tiden 02.04,41 sekunder, hvor hun ikke blot slog sin egen personlige rekord, men også slog den nationale rekord på distancen.

– Det var fedt! Det var også et skridt på vejen til at opnå de helt gode resultater i fremtiden, siger elitesvømmeren om VM i Australien.

Med to EM-sølvmedaljer i rygsækken og en fjerdeplads til VM går svømmeren nu fremtidens konkurrencer i møde med oprejst pande.

– Nu har jeg vundet to EM-sølv, så det næste må jo være EM-guld. Så skal jeg have en VM-medalje, og så må vi se, om jeg får en OL-medalje på sigt, smiler hun.

– Det er jo svært at sige, om jeg når det, men det virker ikke som en kæmpe mundfuld, hvis jeg ’bare’ tager ét skridt ad gangen. Jeg drømmer om at være blandt verdens bedste, komme i en OL-finale og jeg vil da gerne have en OL-medalje, men nu må vi se, afslutter Helena Rosendahl Bach.

Næste sommer-OL afholdes i Paris 2024, hvor kvalifikationstiderne skal være opnået mellem 1. marts 2023 og 23. juni 2024 – og efter snakken med Helena Rosendahl Bach tyder det på, at der er god grund til at holde øje med elitesvømmeren fra Aalborg Svømmeklub.