Jagt med bue og pil

EN MAND OG HANS PASSION | Robert Bedsted

Robert Bedsted er journalist og tv-vært og arbejder til dagligt med nyheder og programmer på TV2 Nord. Han er en del af stationens faste outdoor-hold og bruger så meget tid som muligt i naturen. Robert ror havkajak og går på jagt med bue og pil og befinder sig lige så godt i en hængekøje ved lejrbålet som på de bonede gulve, når han dækker et royalt besøg i Nordjylland. Han har en fortid som professionel soldat og arbejder i dag frivilligt med skadede veteraner i organisationen Veteranstøtten

Hvorfor er det din passion?

Buejagt er en fantastisk måde at komme ud i naturen på. Når man går på jagt med bue og pil er det utroligt sjældent, at man har muligheden for at nedlægge et bytte, så de fleste buejægere jagter mere roen, naturoplevelserne, stilheden og den indre fred, som det giver at sidde i flere timer helt stille ude i skoven. Med en hverdag med masser af stress, larm og mange mennesker, er freden i skoven en af de ting, som forhindrer mig i at blive vanvittig.

Hvad er det bedste ved det?

En af de unikke ting ved buejagt er kammeratskabet. Der er henved 200.000 jægere i Danmark, men kun 2000 buejægere. Derfor er der en hel særlig fællesskabsfølelse, når buejægerne mødes til træning og på fællesjagter. Alle er sammen om den helt særlige jagtform og alle udviser en utrolig høj grad af etik og moral overfor naturen og de dyr vi møder. Det er en stor tilfredsstillelse, når det endelig lykkes. At bringe sundt og lækkert kød hjem til familien og vide, at dyret har levet et godt liv, indtil det blev aflivet, er noget helt særligt. Især fordi der kan gå halve og hele år mellem at det lykkes, at komme uset ind på de krævede 20 meter af et årvågent rådyr. Og så er det fedt at nørde med grejet. En jagtbue er et helt specielt våben, der indstilles specifikt til den enkelte jæger, så der kan gå hundredvis af timer med at pille.

Hvad er det værste ved det?

Der er ikke rigtigt noget træls ved buejagt. Det skulle da lige være at stå op tre timer før solopgang, så man kan være på plads en time før solens stråler rammer skovbunden.

Hvor mange timer om ugen bruger du på din passion?

I de måneder hvor der er jagttid på pattedyrene (rådyr, hare, ræv og hjortearterne) bruger jeg en del tid på det. Man skal træne meget med buen, så man kan afgive et helt sikkert skud. Til gengæld skruer jeg meget ned for træningen udenfor sæsonen.

Er det en passion for alle?

Ja. Hvis man vil gå på jagt med bue og pil, skal man først have et almindeligt jagttegn. Derefter skal man ”bygge ovenpå” med et buejagttegn, som består af et kursus og en teoriprøve samt en skydeprøve. Skydeprøven skal fornys hvert femte år. Men man kan også bare skyde på målskiver eller modeller af dyr. Det kalder man 3D-skydning og det kræver ingen jagttegn.

Sjov fakta omkring din passion

De fleste tror, at en jagtpil sidder fast i dyret, men faktisk ryger pilen tværs igennem dyret. En jagtpil flyver omkring 100 meter i sekundet og spidsen er udstyret med tre eller fire kraftige barberblade, så ofte opdager dyret ikke engang, at det er ramt. Det løber få meter væk, stopper op og bliver svimmel. Og så falder det dødt om.

Fakta

Navn Robert Bedsted
Alder 50 år
Job Journalist og tv-vært
Civilstatus Gift med Anne-Mette
Børn To piger på hhv. 7 år og 26 år
Yndlingscitat Så længe der er pile i luften er der håb