Hygge med juletapas

Opskift Laura Sahl | Foto Johny Kristensen

Salte æbleskiver med laks

  • En pakke røget laks
  • 
1⁄2 pakke flødeost, naturel
  • 2 spsk. creme fraiche 18%
  • 1 bundt purløg
  • 
1 citron
  • 1 rødløg
  • 
250 g. hvedemel
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. salt
  • 3 æggeblommer
  • 3 æggehvider
  • 4 dl kærnemælk
  • 
Smør til stegning

Bland mel, salt og natron. Pisk æggeblommer og kærnemælk sammen i en skål. Tilsæt melblandingen lidt ad gangen. Pisk æggehvider stive og vend det forsigtigt sammen med dejen. Varm en æbleskivepande med smør, og fyld hullerne op med dej. Vend dem halvvejs rundt, og fyld lidt mere dej i. På den måde får man fine runde æbleskiver. Når de er gyldne, tages de af panden.

Hak purløg fint, bland derefter flødeost, creme fraiche, citronsaft og purløg sammen. Hak rødløg fint. Åben nu forsigtigt æbleskiverne, og fyld dem med flødeost blandingen og top med laksen. Til sidst drysses der lidt hakket rødløg ovenpå.

Lys gløgg

  • 1 usprøjtet appelsin
  • 
2-3 stk. hel kardemomme
  • 5 hele nelliker
  • 
1 stykke hel kanel
  • 2-3 skiver frisk ingefær
  • 
1⁄2 liter æblemost
  • 75 g. abrikoser
  • 
1 flaske hvidvin
  • 
1⁄2 dl lys rom eller vodka
  • 
2 spsk. sukker
  • 
50 g. smuttede mandler

Vask appelsinen og skær den i skiver. Læg skiverne i en gryde med knuste kardemommefrø, nelliker, kanel og ingefær. 
Hæld æblemost på og giv det et langsomt opkog. Tag gryden af varmen og lad „essensen“ trække 1 times tid. Si det over i en ren gryde og tilsæt hakkede abrikoser og hvidvin. Varm det forsigtigt op, uden at det koger. Smag til med sukker og tilsæt rom eller vodka. Server i glas med fintsnittede mandler og abrikoserne

Sprøde risottorester

  • Risotto-rester. Jeg havde cirka hvad der svarer til 3 dl.
  • 1 dl mel
  • 1 æg
  • 3 dl pankorasp
  • Olie til fritering

Form risottoen til små kugler, cirka på størrelse med en bordtennisbold. Risottoen er vildt nem at arbejde med, da den har lagt på køl, og er blevet helt fast. Slå ægget ud i en skål, og pisk det sammen. Hæld mel på en tallerken, og pankorasp på en tallerken. Start med at vende risotto kuglerne i mel, derefter i æg, og til sidst i panko rasp. Hvis du ikke kan finde pankorasp, så fungerer almindelig rasp også fint. Varm en lille tykbundet gryde med rigeligt olie op. Start med at have komfuret på høj varme, og skru derefter ned på middelvarme. Friter kuglerne, til de er gyldne og sprøde. Lig dem på fedtsugende papir, og spis dem mens de er varme og sprøde.

Dadler med bacon og timian

  • 1 pakke bacon
  • 1 pose dadler
  • 1 bundt timian

Sæt ovnen på 180 C varmluft. Halver baconstrimlerne, så de bliver til to. Rul et stykke bacon omkring 1 daddel. Hvis du har købt dadler med sten, så husk at fjerne stenen først. Bag dem i ovnen til baconen er blevet gyldent og sprødt. Drys timian over, og server dem, mens de er varme.