Hos JKE går de forrest på bæredygtighed

REKLAME I JKE NORDIC KITCHEN DESIGN

Annonce

JKE går forrest på bæredygtighed og har et klart mål – at blive grønnere og grønnere for hver gang, de designer et nyt køkken

Bæredygtighed er blevet en helt naturlig del af den måde JKE designer og indretter sig på. Det er det også inden for køkkener. Det handler både om de måder, som køkkenerne bliver produceret på, men også om de materialer, der vælges.

Siden de begyndte at lave snedkerkøkkener for over 50 år siden, har JKE gjort sig umage med at fremstille køkkener i god, bæredygtig kvalitet, der holder længe. Bæredygtighed ligger i deres DNA og har altid givet mening for dem.

Men i dag, hvor de ved, at det er essentielt at handle nu og forbruge med omtanke for mennesker og miljø, giver det mening at brede deres bæredygtige tiltag endnu mere ud. Der skal ikke bare fokusere på deres produkter og produktion, men også på vores omverden.

Sådan investerer vi i bæredygtighed

JKE tager bæredygtige skridt hver dag og investerer, når det giver mening. De har investeret et millionbeløb i en moderne produktion, som har energieffektiv belysning og bruger 100% grøn energi til produktion og opvarmning. Samtidig har de investeret i nyt lakanlæg og skiftet til en mere miljøvenlig, vandbaseret lak, der har samme høje kvalitet som deres gamle lak, men som ikke indeholder skadelige midler. Der investeres ligeledes i hjælperobotter på fabrikken, så deres medarbejdere belastes mindre, når de skal løfte en spånplade eller rejse et skab.

CO2 neutral produktion. 100% grøn energi

Virksomheden producerer på 100% grøn vind-, vand- og solenergi og opvarmer fabrikken med biogas. Det har reduceret CO2- aftrykket med 34% siden omlægningen i 2019. Med adfærdsændringer og udskiftning af armaturer er det lykkedes dem at nedsætte strømforbruget med 69% siden 2019.

Med omlægningen til en miljøvenlig lak, har de reduceret det sidste CO2 til et minimum således, at de nu har en CO2-neutral produktion i Nordjylland. De måler også på et køkkens samlede CO2-aftryk, som skal være reduceret med 50% inden 2030.

Certificeret træ

Træ er JKEs primære materiale. Træets naturlige liv giver så meget varme og hygge til et køkken, og når der arbejdes med træ, kan der kæles for snedkerkvaliteten. Derfor er mange af JKEs signatur-produkter også baseret på træ.

97% af alt træ hos JKE er certificeret og kommer fra bæredygtige plantager. Det betyder, at skov-arbejderne er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en rimelig løn, at der plantes et nyt træ, hver gang et andet fældes, og at der tages hensyn til skovens biologiske mangfoldighed. Inden udgangen af 2022 er 100% af firmaets træ certificeret.

Nye, bæredygtige materialer

JKE introducerer løbende nye, bæredygtige materialer som eksempelvis linoleum og Organiq bestikindsatser. Linoleum består udelukkende af naturlige miljøvenlige ingredienser og optager mere CO2 end de udleder under produktionen.

Deres Organiq bestikindsatser er lavet af 78% naturlige plantefibre fra hamp og hibiscus og 22% vandbaseret bindemiddel. Kombinationen af de to plantefibre giver et lækkert miljøvenligt og meget holdbart kompositmateriale, der optager mere CO2 end det udleder. Deres spånplader er primært lavet på genanvendt træ. Al plastik i indsatserne til f.eks. bestik og affald er lavet af genanvendelig PET-plastik.

Linoleum. Plus på CO2-regnskabet

Linoleum er en lille revolution til køkkenet: Slidstærkt, lydabsorberende og miljøvenligt. Og så er den matte, fløjlsbløde overflade helt utrolig smuk og behagelig at røre ved. Det findes nu i seks forskellige nuancer. Skal du have nyt køkken, så skal du ind og opleve det!

Det er et fantastisk naturmateriale, som består af linolie, harpiks, kalk, træmel og miljøvenlige farvepigmenter. De naturlige ingredienser optager mere CO2, end de udleder under produktionen. Linoleum giver altså plus på CO2-regnskabet.

Linoleum er nemt at holde i hverdagen, så det forbliver pænt at se på. Det er et slidstærkt materiale, der er let at rengøre og så er det naturlig hygiejnisk. Og et ekstra plus er, at det er lydabsorberende og dermed skaber en bedre akustik i dit hjem.

Miljøvenlig lak

En stor del af virksomhedens produkter gennemgår en lakbehandling. De har derfor investeret i et nyt lakanlæg, så de kan bruge en ny, miljøvenlig vandbaseret lak, der har samme høje kvalitet som deres gamle lak. Med den vandbaserede lak kan du være sikker på, at dit køkken ikke afgiver miljø- eller sundhedsskadelige stoffer og dampe.

Bæredygtigt design

Der tænkes konsekvent bæredygtighed ind fra begyndelsen, når JKE designer nye køkkener – herunder også, hvordan de kan forlænge køkkenets levetid. De vil aldrig lancere produkter, som ikke er bæredygtige, eller som skader naturen eller indeklimaet i de hjem, hvor deres snedkerkøkkener lever i mange år.

De tænker ligeledes i cirkulært design, så deres produkter bliver designet på en måde, der gør, at materialerne senere kan skil- les ad og genanvendes. I en skuffe skal hængslerne i metal for eksempel kunne skilles fra fronten i træ for at kunne blive brugt igen.

Det er JKEs ambition at blive bedre til at hjælpe sine kunder med, hvordan de bedst muligt bortskaffer køkkener på en bæredygtig måde. Derfor tænker de både i bæredygtig innovation, design, levetid og materialevalg – for eksempel hvordan de und- går eller reducerer farlige kemikalier.

Holdbarhed er bæredygtighed

Der vælges gode materialer, som holder i rigtig mange år. JKEs køkkener er ikke de billigste, men udregnet efter levetid er et JKE-køkken en god investering. Levetiden for et JKE-køkken er typisk 15-20 år, men det kan holde meget længere.

JKE bestræber sig på, at alle dele af et køkken skal laves med fokus på genanvendelighed. Samtidig skal de selvfølgelig være af så høj kvalitet, at de tåler at blive brugt, er enkle at reparere og vedligeholde og kan genbruges i en anden sammenhæng. Når et køkken endelig har aftjent sin værnepligt, skal det altså være muligt at genbruge det fuldt ud.

Uanset om du vælger en mere prisbevidst model, som den matte Nordic Silk eller en af signatur-modellerne, kan du være sikker på at kvaliteten er i top.

Godt for klimaet. Godt for dig

I deres køkkener har JKE fokus på træ og naturlige materialer, som sætter et minimalt aftryk på klimaet, men også er godt for indeklima og akustikken i hjemmet. Trælåger i lameldesign eller glatte låger fremstillet af linoleum, som er et blødt materiale, hjælper til bedre akustik i køkkenet og dermed et mere behageligt indeklima. Og så afgiver de naturlige materialer ikke farlige stoffer, dampe eller andet, fordi der ingen kemikalier er i deres produkter, eftersom firmaet bruger vandbaseret lak og maling.

Få inspiration til dit bæredygtige køkken i en af JKEs butikker. Her kan du se deres mange bæredygtige køkkener i nordisk design og snedkerkvalitet. JKE guider dig om alt fra indeklima og materialer til energivenlig LED-belysning og køleskabe, der giver fødevarerne længere holdbarhed og mindsker madspild.