Guide: Efterårsferie i Nordjylland

tekst KIRSTINE MARIE NIELSEN | foto PRESSE, FÅRUP SOMMERLAND, COLOURBOX, PEXELS

Efteråret er for mange, især børn, forbundet med en uges pause fra hverdagens hast – nemlig efterårsferien. Engang var ferien forbundet med hårdt arbejde og jord under neglene, da ugen var afsat til at få høsten i hus. Her særligt kartoflerne, hvorfor ferien tidligere hed kartoffelferien. Nu er efterårsferien præget af samvær, kastanjemænd og en frihed til at slappe af og opleve.

Netop dét at opleve spiller en central rolle i det nordjyske i uge 42, hvor man kan finde arrangementer i diverse afskygninger. Læs med videre for at få inspiration til præcis, hvad du og familien kan berige efteråret med.

Høstfest og lysfald i Fårup Sommerland

Høstfesten er et af de store arrangementer i Fårup Sommerland, hvor du kan træde ind i et univers af efterårsstemning med aktiviteter som høstmarked, bowling med knoldselleri og halmballe-labyrinten. Derudover kan I opleve Lysfald i sommerlandet, hvor parken prydes af tusindvis af funklende lamper og lys som sjældent er set mage. Derudover er der bedsteforældredage hele ugen, hvor netop bedsteforældrene bliver fejret med en særpris på 169 kr., hvis de tager deres barnebarn med i hånden.

FÅRUP SOMMERLAND
HVOR: Pirupvejen 147, 9492 Blokhus
DATO: 13. – 21. oktober

Snehvide – mimeforestilling i minerne

Du kan opleve Dunkelfolkets rørende opsætning af Snehvide i Thingbæk Kalkminer. En kongelig kernefamilie, der brydes op af dronningens død. En stedmor, som ikke vil sin steddatter noget godt. En flok mænd, der ikke er vant til damebesøg og en prins og en prinsesse, der får hinanden til slut. Det er nogle af ingredienserne, når masketeatergruppen Dunkelfolket spiller sin egen version af brødrene Grimms klassiske eventyr iført træmasker og sorte kostumer.

THINGBÆK KALKMINER
HVOR: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer, Røde Møllevej, 9520 Skørping
DATO: 22. oktober kl. 13.00

Svampetur med guide

Har du en spejder gemt i maven, eller er du bare naturinteresseret, så er dette event noget for dig. Mikkel Paulsen tager dig med på en spændende svampetur, hvor du lærer om svampebiotoper og hører om Læsøs svampe som rørhat, skørhat, kantarel og mange flere. Du kan også få hjælp til svampebestemmelse, så medbring endelig nogle svampe. Det eneste du skal medbringe, er en kurv og kniv, til de svampe du finder på ruten.

GUIDET SVAMPETUR
HVOR: Havnepladsen 1, 9940 Vesterø Havn, Læsø
DATO: 17. oktober kl. 11.00 – 13.00

Børnenes tørvetog – skind, kranier og gode historier

Tag dine forældre i hånden og stig ombord på mosens gamle Tørvetog. Når vi er ankommet til Birkesø, går vi i samlet flok til pavillonen for at opleve dyrelivet omkring søen. Måske er vi heldige at havørnen kommer flyvende forbi for at lede efter mad eller elgen kommer for at køle af i søens vand. Naturformidleren medbringer skind og kranier, som du får lov til at komme helt tæt på. Derudover kan du efter turen besøge Lille Vildmosecentret og give den gas på vandlegepladsen eller se vildsvinene blive fodret.

BØRNENES TØRVETOG
HVOR: Lille Vildmosecentret, Vildmosevej 100, 9293 Kongerslev
DATO: 14. oktober – kl. 11.00 – 12.00

Fodring af bondegårdsdyr

Vær med til at fodre grise, køer, høns, kaniner, geder, får og mange flere dyr. Kom på Nymarksminde, hvor du kan opleve alle de traditionelle danske bondegårdsdyr. Du kan gå helt ind til de fleste af dyrene. Ud over mini-zoo finder du også et legeland med forhindringsbaner, hoppepude, legetårn, sandkasse, fodboldgolf, og meget mere. Nymarksminde kører også traktor-ture ud over landskaber og marker, hvor du kan også opleve den guidede tur i Hammer Bakker, eller den spændende Hjorte-Safari ud til krondyrene.

FODRING AF DYR PÅ NYMARKSMINDE
HVOR: Nymarksminde Farmpark, Vestvej 91, 9310 Vodskov
DATO: 14. – 22. oktober kl. 10.15

Natursafari med Rønnerbussen

En 2-timers natursafari med Rønnerbussen er en fantastisk oplevelse for store og små. Turen går ”over sø og land” udover Rønnernes strandenge. Guiden fortæller undervejs om Læsøs fascinerende natur, kultur og historie. I det unikke kystlandskab er der sjældne planter som vildtvoksende orkideer, strandmalurt og de smukke hindebægre, der blomstrede i juli. De gule engmyrer kribler i græsset – og I kan smage på dem, hvis I tør!

RØNNERBUSSEN
HVOR: Hornfiskrønvej, 9940 Læsø
DATO: 17. oktober kl. 11.00 – 13.00

Græskarværksted

Hvis man besøger Rebildcentret i feriedagene, kan både børn og voksne hygge sig med at skære flotte, søde eller grusomme græskarlygter i velkomstbygningens caféområde. Derefter er det muligt at tænde fyrfadslys i græskarlygterne og placere dem i kalkminerne, som bliver endnu mere stemningsfulde – og helt klar til Halloween. Skulle man blive rigtig glad for sin græskarlygte, er det selvfølgelig også muligt at tage den med hjem. Billetten giver desuden adgang til resten af Rebildcentret og Thingbæk Kalkminer hele dagen.

GRÆSKARVÆRKSTED
HVOR: Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer, Røde Møllevej, 9520 Skørping
DATO: 14. – 16. oktober kl. 10.00 – 16.00

Efterårsaktiviteter på Dorf Møllegård

Dorf Møllegård holder åbent alle dage i uge 42 med efterårsaktiviteter i forskellige afskygninger. Årets tema er kæpheste, så kom og byg din egen kæphest i genbrugsmaterialer. Mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænser, når hestene skal skabes og genbrugsmaterialet får nyt liv. Til slut kan du teste din hests egenskaber på forhindringsbanen, ved ringridning, dressur og spring.

BYG EN KÆPHEST PÅ DORF MØLLEGÅRD

HVOR: Museum for Forsyning og Bæredygtighed, Storskovvej, 9330 Dronninglund
DATO: 14. – 22. oktober kl. 10.00 til 16.00