FORMAT – en ny stamscene for de teaterglade

Tekst af Julie Keldorff

Foto: Aalborg Teater

En række lysende pærer indrammer en dagligstue på scenen i det uformelle teaterrum: En sofa og henslængt over armlænet en lyserød cardigan. Et pyntetræ, en IKEA-lampe, et gulvtæppe. Fra publikum høres de sprøde ”klok” fra dåseøllene, som åbnes i småsnakkende forventning. Det er lørdag aften. Premieren på Aalborg Teaters nye koncept FORMAT er i gang.

Scenen hvor alt kan ske

Frem foran scenen træder en veloplagt chefdramaturg, Jens Christian Led. Han fortæller, at på en aften som denne, kan alt ske. Måske især for Aalborg Teaters nyeste tiltag FORMAT, som i anledning af Aalborg Festivals helt unikt har givet gratis billetter til denne premiere d. 18.8.

Ideen FORMAT er i tråd med teatersæsonens vision: At bringe os ud af vores ekkokamre; altså bryde med tendensen til, at vi søger sammen med dem, der ligner os, så der opstår et selvbekræftende ekko om vores meninger og livssyn. FORMAT er en ambitiøs og ærefrygtig efterkommer af den hedengangne men sagnomspundne eksperimentalscene, Transformator.

Med (trans)FORMAT(or) vil teatret skabe et imødekommende rum for teatersamtaler med afsæt i husets forestillinger iblandet tendenser i tiden, readings, impro og uropførelser fra scenekanten. Med de ord er vi forberedt på at blive skubbet ud af vores komfortzone, og det skal da også vise sig, at der er holdninger og høj puls i aftenens samtaler og repertoire-impro.

Foto: Aalborg Teater

Instruktøren og skuespilleren bag tæppet

Husinstruktør Martin Nyborg gør Jens Christian selskab i sofaarrangementet. Han forklarer, at scenen udgør scenografien til forestillingen Porno for begyndere, et stykke fra sidste sæson som, bemærker han kækt, fik overordentlig stor opmærksomhed fra medierne og lidt mindre opmærksomhed fra det publikum, som det skulle ruske op i underbevidstheden hos.

Vi hører om tankerne bag opsætningen og om hvilke forestillinger, Martin i samarbejde med teaterdirektøren og chefdramaturgen er blevet enige om, udgør hans arbejdsprogram for kommende sæson, og det er en varieret tur gennem ny dansk dramatik i Alle mulige ting til salg over skoleforestillingen Fyrtøjet til Et dukkehjem af udødelige Ibsen.

Martin giver plads i sofaen til norske Ferdinand Falsen Hiis, som fortæller, hvordan playlister til de enkelte forestillinger støtter hans skuespilarbejde. Som svar på en fælles undren uddyber han, at processen med at udvælge og lytte til musik hjælper ham til at indfange den tolkning af en karakter, han prøver at formulere for sig selv. Vi sidder som publikum med øreflapperne spændt helt ud, for det her er et livfuldt indblik i verdenen bag teatertæppet.

Superfans og løse lattermuskler

FORMAT fortsætter usnobbet med at lede publikum gennem de kunstneriske og politiske refleksioner forud for en sæson. Undervejs bemærker vores vært Jens Christian, at aftenens særligt inviterede alle er teatrets folk, hvorfor der er fare for, at Aalborg Teater selv kommer til at fremvise et ekkokammer, men så kommer en vaskeægte fan på scenen, og hun er ikke er bange for at indrømme både gode og dårlige teateroplevelser, og samtalen giver indblik i en person, som udfordrer sit verdensbillede hver sæson og aldrig misser én eneste forestilling.

Med det clue hopper et veloplagt skuespillerhold fra ensemblet op på scenen. Under kyndig og til tider drilagtig instruktion af Martin Nyborg spiller de sig med krop og kæmpestor opfindsomhed igennem en fortolkning af samtlige forestillinger i teatrets dugfriske sæsonprogram.  – Lige til svedperlerne triller på både skuespillere og på publikum, som har fået løse lattermuskler af den improviserede forestilling, der til slut gentages i rekordfart.

Foto: Aalborg Teater

En dagligstue med format

Som publikum får man fornemmelsen af at være med til en læseprøve og se, hvordan en forestilling tager form midt i rasende gode replikker. Her møder man skuespillerne helt tæt på; personer der brænder for det, de laver og okser løs på scenen for at vise os glæden ved at stille tekster til åben fortolkning, og man fornemmer en veloplagt lysmester og dj, som formår at holde trit med skuespillerne, da de i lyngennemspilningen af repertoiret når fra højstemte toner af Chopin til den vestlige coke-død til sangen Toxic af Britney Spears.

Hvor meget der er planlagt er uvist, men som aftenen går, bliver Aalborg Teaters mindste scene alt andet end et ekkokammer, når publikum stiller spørgsmål og kommenterer teatrets udvikling. Og når de formelle, indledende takter fra de interviewede parter opblødes i sofaen og bliver til godmodige drillerier og hjemlige jokes, føles det rent faktisk som en dagligstue, der når helt ud til publikumsrækkerne. En stue hvor vi tør tale om andet end vejret.

Næste spilledato

FORMAT spiller 3 gange inden jul og 3 gange efter. Næste gang d. 15. September handler om readings af ny dansk dramatik, og gangen efter dedikeres til en aften om Ingmar Bergman.

Billetprisen er 75 kr. og kan bestilles på dette link.

Foto: Aalborg Teater