Er du styret af angst uden at vide det?

tekst SuSSiE viNKEL MuNK | foto prESSE | advertorial

Ved første øjekast var der ikke nogen ridser i lakken. Da hun trådte ind i min praksis, forsigtigt satte sig ned og slyngede benene over kors, blev jeg helt overvældet over hendes elegante ydre, der var gennemført fra de perfekt manicurerede negle til hendes smukke håndlavede sko. Men indeni havde hun det slet ikke, som hun så ud. Hun beskrev det selv, som om hun altid var 10% på vagt indeni, og som om hun altid følte sig nervøs, selvom det ikke var noget som helst at være nervøs over.

Når hun afleverede sin datter i børnehaven, følte hun sig helt syg, når hun kørte derfra. Hun havde en uhåndgribelig følelse af, at der nok skete et eller andet med hendes datter, når hun ikke selv var der til at passe på hende. Nogle gange var hun nødt til at ringe til børnehaven i løbet af dagen under et eller andet påskud – bare for at sikre sig, at hendes datter var okay, at hun ikke var blevet kidnap- pet eller var død, uden at personalet havde opdaget det.

Kvinden havde vænnet sig til angsten som en evig følgesvend. Hun tænkte på den som et slags livsvilkår, og hun overvejede faktisk aldrig, at hun måske kunne slippe for den, for den havde altid været der. I stedet for at arbejde på at komme af med den, tillærte hun sig i stedet for forskellige strategier, der gjorde det muligt at leve med den, og endda være i stand til at leve et almindeligt liv med hus, mand, venner og karrierejob.

Hendes liv blev både hårdt og mere og mere energikrævende i takt med, at tiden gik, og hun fik flere elementer i livet at lade angsten omfatte. Da hun blev gift, begyndte angsten for at hendes mand forlod hende. Da de byggede hus, begyndte angsten for at lave fejl i byggeriet. Da hun fik sit spændende job, begyndte fantasierne om, at hun blev fyret. Da hun fødte sin datter startede bekymringen for, at der skete hende noget.

Angst kan være meget andet end panikangstanfald med åndenød og hjertebanken. Den kan også være forklædt som en uønsket livsledsager, der begrænser vores livsudfoldelse og kaster skygge over alt det, vi skal nyde i vores liv.


sussie-copy

Ring og få gratis og uforpligtende prøvetime!

Lokaler i Aalborg

BESTIL TID På TLF. 20 93 77 35