En passion for Spanien

foto NIGEL MARSDEN

Du kender ham som vært på TV2 Nord. Når Morten ikke er på skærmen, kan man finde ham i sit andet hjemland, Spanien. Hans møde med Spanien for 26 år siden blev hans første og indtil nu eneste overnaturlige oplevelse. Netop færdig med gymnasiet og helt uden penge rejste han til Malága i Andalusien for at passe en familiens børn den sommer. På vej ud af flyet standsede han op – og følte sig hjemme uden nogensinde at have været i nærheden før. Overbevist om at et livslangt eventyr var begyndt

Hvad er din passion?

Det er meget få ting, som jeg ikke bryder mig om, når det handler om Spanien. Jeg har over årene lært mig sproget, så jeg kan følge med på alle niveauer. Spanien er meget anderledes end Danmark, selvom begge lande ligger i Europa. Jeg har i flere perioder boet og arbejdet i Spanien, og nu har jeg mit eget lille sted lidt syd for Alicante, som jeg rejser til, hver gang chancen byder sig. Det er et kæmpe kick for mig at have et land nummer to, som jeg føler mig næsten lige så hjemme i som i Danmark. Og hvem har ikke en passion for solrige klimaer, palmer, god mad og kølig vin på fortovsrestauranter…?

Hvorfor er det din passion?

Det er så spændende at forsøge at sætte sig ind i et andet lands sprog og kultur. Første skridt er at få lært sproget på et nogenlunde nuanceret niveau, og derfra begynder en lang og vanvittig interessant rejse ind i et andet lands sjæl. Man bliver aldrig færdig med geografien, historien, gastronomien, kulturen, historien og ikke mindst mentaliteten. Jeg lærer nyt på hver eneste rejse til den iberiske halvø. Spanien er meget mere end sangria, paella, endeløse strande og cikadesang.

Hvad er det bedste ved din passion? (Hvad er fordelene?)

Den største gevinst ved, at jeg har valgt at tage et enkelt land op under neglene i stedet for at rejse verden rundt, er, at jeg efter mange år har fået mig et netværk i Spanien. Der, hvor jeg har min lille lejlighed, kender folk mig, og jeg kender dem. Det giver nogle helt særlige oplevelser, som jeg ikke tror, at man kan få, hvis man altid rejser nye steder hen.

Hvad er det værste ved det? (Hvad er ulemperne?)

Det værste ved at have to lande at boltre sig i er, at jeg altid synes, at jeg også burde være der, hvor jeg ikke er. Men det er vist et luksusproblem.

Hvor mange timer om ugen bruger du på din passion?

Jeg bruger ikke fast et antal timer om ugen på Spanien, men det bliver til et par måneder på et år, når jeg ser på, hvor mange overnatninger, jeg har sydpå.

Er det en passion for alle?

Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror faktisk, at det er ret nørdet at interessere sig så meget for et andet land end sit eget. Men jeg har mødt andre, som er bidt af samme bacille. Det er ligegyldigt, hvilket land det er. Vi deler den samme fornemmelse af at have to lande, som vi elsker og føler os hjemme i.

Fakta om Morten Pedholt

ALDER 45
JOB Journalist og vært på TV2 Nord
CIVILSTATUS Ugift
BØRN Ingen
CITAT At rejse er at leve, H. C. Andersen – slidt, men det er nok fordi, det er verdens bedste citat.