En nordjyde i Berlin

Tekst Janni Birch Andreasen | Foto Jukserei

Armbånd fra Jukserei

Hos APPETIZE beundrer vi folk, der tør gå deres egne veje og følge deres drømme. Bag det dansk-tyskklingende smykkebrand Jukserei står en vaskeægte nordjyde, designeren Chanette Anderson, der har gjort netop det. Chanette er opvokset i den lille fiskerby Strandby nord for Frederikshavn og er uddannet designer fra Teko. Efter en håndfuld år i den danske modebranche søgte hun nye udfordringer og flyttede i 2010 til Berlin. Som så mange andre, der springer ud i det at flytte til udlandet, var Chanette også forbi en café som barista for en periode. Hun fandt hurtigt nyt ståsted i den tyske hovedstad og inspiration til at søge nye kreative udfordringer.

Kvinden bag Jukserei, Chanette Anderson

Et hobbyprojekt, der voksede sig stort

Jukserei startede som et hobbyprojekt med drømmen om at designe simple smykker i rigtig god kvalitet og naturligvis fri for nikkel. Hjemme i Strandby omtalte hendes far engang med et blink i øjet et af hendes smykkesysler som juks. En udtalelse der mange år efter kom til at ligge navn til brandet med den tyske endelse –erei. Det blev et smykkebrand, som tyskerne hurtigt tog til sig og som siden er kommet ud over stepperne.

I 2014 sagde Chanette sit job som tøjdesigner hos Kauf Dich Glücklich op og gik fuld tid med Jukserei. Dengang blev alle smykker og ordre lavet og sendt ud fra lejligheden i Berlin. Der blev satset, ansat en medarbejder og herefter tog det fart. Smykkefirmaet flyttede hurtig i større lokaler og efter knap 6 år står Chanette og resten af Jukserei-teamet, der i dag tæller 8 ansatte, overfor at flytte adresse for 3. gang, da Jukserei stadig vokser stødt. I dag er privaten og virksomheden adskilt og produktionen er for længst flyttet til Italien. Jukserei-studiet ligger nu i Choriner Strasse 6, hvor der er tilhørende butik, der fra tid til anden åbner som pop up shop og andre events i forbindelse med nye kollektioner, forskellige samarbejder eller outlets. Og så er det her der designes, laves social media, marketing, kundeservice, onlineshop, grafisk arbejde, kvalitetskontrol og pakkes ordre til retail-butikker samt online kunder over hele verden.

Øreringe fra Jukserei

Nede på jorden trods succes

Som en ægte nordjyde lader ejeren af Jukserei ikke den stigende succes og vækst stige hende til hovedet. De værdier hun prøvede at tillægge Jukserei fra starten var og er stadig at yde den bedste og mest personlige kontakt til kunderne. Selvom Jukserei vokser, er det rigtig vigtigt at den personlige kontakt med kunderne vedligeholdes.

Alt pakkes ind med håndskrevne kort. Det skal åbnes som havde man købt en gave til sig selv. Alt Jukserei er smykker lavet af sterling sølv, produceret i Italien og lykkearmbåndene i Nordjylland. Chanette tager også selv til Italien for at sætte kollektioner op, netop for at sikre den gode kvalitet.

Vi har mødt designeren bag Jukserei, Chanette Anderson og stillet hende nogle spørgsmål i forhold til det at blive iværksætter i et andet land. Hun giver også et par gode råd med på vejen, hvis du overvejer at springe ud som selvstændig.

Hvordan var det for dig at springe ud som selvstændig iværksætter?

– Jeg startede før jeg blev gift og fik børn, hvilket jeg tror er en kæmpe fordel. Du kan 100% råde over alle døgnets 24 timer og skal kun stille økonomisk sikkerhed for dig selv. Resten kan investeres i firmaet. Der er en kæmpe frihedsfølelse i sig selv at styre sin egen arbejdsdag. Man kigger aldrig på klokken for at se, hvor længe der er til man har fri, for det føles ikke som arbejde, når det er ens eget. Det er ren interesse og passionen for projektet, der er motivationen.

Hvordan er det at være iværksætter i et andet land? Er der fordele og ulemper?

– For mig har det været altafgørende at være startet op i Berlin. Her er så mange steder at købe materialer og lade sig inspirere. I Berlin er der også en fantastisk uhøjtidelig og opbakkende mentalitet omkring små firmaer, der producerer egne produkter. At handle lokalt prioriteres højt, og man behøver f.eks. ikke det helt rigtige designerinteriør for at starte en butik op. Indlevelsen er dog ikke til at tage fejl af og indehaveren vil med garanti udvise den bedste service og præsentere produkterne med liv og sjæl.

– Selvfølgelig har det været udfordrende at sætte sig ind i alle regler angående at starte firma op samt at føre regnskab, da alt er på tysk og ikke helt det samme som i Danmark. Men det er en af de ting, jeg elsker ved at være selvstændig. Du lærer så sindssygt mange ting om emner, man ikke havde forestillet sig, at man ville beskæftige sig med. Det er en lang skole, især i opstartsfasen.

 Hvorfor blev det lige Berlin? 

– Faktisk ville jeg rigtig gerne have været rejst til New York. Men da man dengang havde muligheden for at tage dagpenge med til et andet EU land et par måneder, mens man søger job, så faldt valget på mit andet ønske som rejsemål – Berlin.

Har du gode råd til andre, der drømmer om at springe ud som iværksætter?

– Man skal helt klart forberede sig på, at det kommer til at tage alt ens tid. Morgen og aften… og nogle gange nætterne med. Og så er det rigtig godt at have nogen at spare med. Det kan være udfordrende at sidde og idéudvikle på egen hånd. Andres input kan skubbe én i nye retninger og éns ideer udvikles helt i dybden. Det kan også forsikre én om, at den ide man har gang i er helt rigtig og bæredygtig.

– Som iværksætter tæller man ikke arbejdstimer. Hvis du ikke kan stoppe med at arbejde med det, du brænder for, skal du helt sikkert kaste dig ud i det. Du har ikke noget at miste, og man vil aldrig fortryde at have taget springet. Lykkes det ikke, vil man altid være rigtig mange erfaringer rigere. I mine øjne er det helt klart en styrke at have kastet sig ud som selvstændig. Det viser stort initiativ og mod. Uanset udfaldet.

Jukserei er at finde i mere end 250 butikker og onlineshops i flere lande verden over. I slut juli åbnes der op for salg i Norge og Schweiz, hvilket der har været store investeringer i. Det bliver rigtig spændende, og der er allerede kunder der står klar med en bestilling, forsikrer Chanette.

I Aalborg kan du finde Jukserei hos Blue and Berry, Fandango og naturligvis på jukserei.dkDu kan være heldig at vinde to par smukke øreringe fra Jukserei til dig og én du holder af. Følg med på Appetizes Facebookside i uge 29.