En nordisk perle mod øst

BETALT ARTIKEL I FLYSELSKABET DAT

Annonce – Sicilien. Sardinen. Bornholm … Det at være på en ø er noget ganske særligt. Den danske ø mod øst byder på masser af oplevelser for både krop og sjæl. Til maven, for øjnene. Til børnene og til kæresterne. Øen med flere øgenavne har nyt og gammelt – så hop ombord og kom østpå

Om du er én af dem, der har været der før eller ej, så er posen med oplevelser fyldt til randen, og der er kommet så mange flere til, siden vi alle gik i 8. klasse og var på den obligatoriske skoleudflugt til Bornholm.

Øen, der er kendt som både ”Solskinsøen” og ”Klippeøen”, er bestemt en tur værd, hvis man spørger Mai Kappenberger, som er en kendt hotelier, og som har tabt sit hjerte til Bornholm.

– Jeg er ikke én af dem, der besøgte øen som ung, men jeg har været der utallige gange i forbindelse med mit job og kokkekonkurrencen ”Sol over Gudhjem”, hvor jeg sidder i deres advisory board, lyder det fra Mai.

– Bornholm er rå, smuk, ren natur, energi, nordisk kultur, danskhed, autentisk. Et lille øsamfund, som igen og igen formår at vise sit utroligt smukke ydre og indre frem og fylde os alle med lyst til at se, smage og opleve mere. Du får simpelthen det hele her, lyder det.

Øen rundt

– Øen har gennem de seneste år fået flere og flere boutiquehoteller, gamle hoteller med nye ejere, der har renoveret med forskelligartede koncepter fra klassisk badehotel over gourmet til internationalt outdoor-koncept. Og de byder på virkeligt gode oplevelser, value for money, og selvfølgelig særligt uden for den traditionelle sommersæson. Flere steder på øen åbner efterhånden op i flere sæsoner, og enkelte satser på at have åbent hele året. Naturen er lige uden for med et varieret landskab, afhængigt af om man er nord, syd eller midt på øen. Trekking, klatring, surf, mountainbiking, havkajak og dyp i havet er tilgængeligt året rundt.

– Vandrestøvlerne er uundværlige, hvis man besøger Bornholm. Kyststien, som går øen rundt på 120 kilometer, er et hit, en fantastisk oplevelse. Man hiver fire-fem dage ud og traver et stykke hver dag. Man kan vælge at blive kørt ud til dagens startpunkt og
 gå et valgfrit antal kilometer pr. dag, inden man hen under aften lader sig forkæle på hotellet med en god bornholmsk gin og tonic
 og en god middag, tilberedt af de bedste – bornholmske – råvarer, godt rød i kinderne og godt øm i stængerne.

Natur og mad

– De lokale fortæller, at øens turisme de seneste år har udviklet og ændret sig. Det er sket i takt med verdens trend med outdoor- og naturrejser i eget land eller i nærmarkeder, hjulpet på vej af Covid, og øen tiltrækker nu et nyt segment, nemlig dem, som elsker og værdsætter naturens rene oplevelser og udbuddet af de skønne små, autentiske steder, som byder på særlige madoplevelser, takeaway, mikrobryggerier og fødevareproducenter, hvor man kan handle, se og smage. Blandt andet elsker jeg personligt en tur i Ekkodalen, og her i vinterhalvåret har den lille café dér serveret en virkelig god varm kartoffelsuppe to go, fortæller Mai og fortsætter;

– Det er jo muligt at flyve til øen med DAT. Nemt og meget behageligt. For mig, som har gjort det ofte, er det lidt ligesom at tage rutebilen efterhånden. Det er så hyggeligt at se de samme smilende cabin crew, også selvom de ikke må servere kaffe i disse Covid-tider, og der er faktisk en del pendlere, lyder det fra Mai. Hun anbefaler at leje en bil, hvis man skal være på øen mere end to-tre dage.

I 2021 finder den 12. udgave af kokkekonkurrencen ”Sol over Gudhjem” sted, og her er det ikke hvem som helst, der kan deltage og vinde. Det er nemlig Danmarks dygtigste kokke, og i år i marts blev der afholdt en ny talentkonkurrence, ”Rising Star”.

Dansk idyl

– Det er ikke muligt at opremse alt, hvad man bør opleve. Ofte er det også bare roen, der er attraktionen i sig selv, siger Mai og opfordrer i øvrigt til at bruge receptionen eller værterne på de givne hoteller til at få det bedste tip tilpasset ens ønsker og behov.

– Jeg bor i København, men jeg elsker øen. Den gør noget ved en. Flere scener er taget ud af et naturprogram, mens andre er taget ud af en Morten Korch-film. Når man sidder ved havnen i Gudhjem, mens man nyder en kop kaffe en morgenstund, kan man opleve det lokale kor bryde ud i morgensang – alt imens færgen lægger fra mod Christiansø … Det er da ren idyl …

Info

Download appen: https://bornholm.info/app-bornholm

Læs mere om billeje på: https://dat.dk/europcar

Oplev Bornholm på hesteryg

Alle kan. Sådan lyder det fra Mai Kaas, og nok er hun kun 23 år, men hun er også indehaver af rideture Bornholm samt størstedelen af de heste, der lægger ryg til. En oplevelse hun er sikker på, at alle som prøver, vil elske

– Dét at komme en til to meter op fra jorden betyder, at du ser noget helt andet. Det ér virkelig en helt anden oplevelse, fortæller Mai Kaas, som er indehaver af Rideture Bornholm.

– Der er dem, der har prøvet det masser af gange, og så er der dem, der aldrig har prøvet at sidde på en hesteryg tidligere, fortæller Mai og fortsætter:

– Størstedelen af vores gæster bliver overrasket over, at det faktisk er en anden måde at opleve naturen på – fra hesteryg – et par meter over jorden.

Ny eller erfaren

Statistikken hos Rideture Bornholm siger, at tre ud af fire gæster har ingen eller kun lidt rideerfaring.

– Er man nybegynder, er det den lette skridtrute, man kommer ud på, og er man erfaren, sker der lidt mere, men man er aldrig ude uden en guide. Vi er altid med, fortæller Mai.

For hende handler det om at skabe tilliden mellem rytter og hest og om, at alle får en fin oplevelse.

– En familie har måske en datter, som har redet i mange år, og som gerne vil lidt mere end trav. Så her køber man to ”pakker”. En, hvor datteren kommer ud med lidt fart på, og en, hvor hele familien er samlet af sted med en guide, forklarer Mai.

Book rideturen

Sidste år oplevede Mai og hendes ansatte et boom i antallet af besøg i naturen omkring Hammershus, og det regner hun med at gøre igen i 2021.
- Sidste år kom der rigtig mange danske turister til Bornholm, og vi oplevede en travlhed, som vi er ret sikre på, kommer igen. – Vi er klar, og vi glæder os. Vi har 23 heste, som også er klar, lyder det fra Mai, som opfordrer til at ringe, så man sammen kan finde den helt rigtige tur.

FAKTA OM RIDETURE BORNHOLM

  • ”Rideture Bornholm” tilbyder guidede rideture på Bornholm
  • De har 23 heste
  • www.rideturebornholm.dk

…after all you‘re my Wonderfestiwall

Det er måske for tidligt at sige, at de mange frivillige er klar, men at de glæder sig til den årlige Wonderfestiwall på Bornholm – det er på ingen måde forkert. Den intime festival er sat i kalenderen til uge 33

Torsdag den 19. august. Det er der, det igen sker. At Wonderfestiwall slår dørene op, og 30 kunstnere indtager de tre scener på Slotslyngen.

En af dem, der glæder sig, er formand for foreningen bag festivalen, Daniel Mühlendorph.

– Vi har alt det bedste i én og samme; intime ramme i den smukkeste natur med fantastisk musik og masser af glade mennesker, lyder det fra Daniel.

Siden starten tilbage i 2008 er festivalen vokset i deltagerantal og omfang og tæller nu godt 7.000 gæster og frivillige. På trods af sin forholdsvis lille størrelse tiltrækker Wonderfestiwall en stor håndfuld af landets allerstørste navne samt de kommende stjerneskud, som festivalen hvert år har øje for at fange før alle andre.

– Vi vil give folk en oplevelse – en kulturoplevelse, man kun kan få her på øen ved foden af Hammershus, fortæller Daniel Mühlendorph.

Værd at komme tilbage

– Vi er ikke blandt de største festivaler, men vi adskiller os klart med navnene på plakaten. Det nye upcoming til de fremadstormende danske og udenlandske stjerner.

– Vi ønsker egentlig heller ikke at blive nogen stor festival. Så skal man kunne noget andet. Vi vil gerne det mere intime. Og hvert år sætter vi os for at forny os på forskellige områder. Tænke nye tanker. Give nye oplevelser, så folk får lyst til at komme igen år efter år, fortæller formanden.

Plane eller luksus

– Vi har sat os for, at vi vil markere os på navnene og give publikum mulighed for at opleve de store navne på en stor scene, men stadig i en intim ramme. Vi har også forsøgt at skabe en festival, hvor alle kan være med, derfor har vi valgt at have ekstremt gode priser i vores barer. Folk kan ikke medbringe egne ”varme” drikke. De skal nydes kolde i vores barer – til skarpe priser.

Der er også flere muligheder for forskellige former for overnatning; fra almindelig camping til luksusudgaven i hytter. Musikken kører torsdag, fredag og afsluttes lørdag nat kl. 03.00 med fællessang – naturligvis til tonerne af ”Wonderwall”, hvor flere tusinde publikummer synger med på Oasis-nummeret, der har givet festivalen sit navn, ”Wonderfestiwall”.

– Det er en afslutning, vi altid ser frem til sammen med vores frivillige og publikum, afslutter Daniel.

Fakta

Festivalen har eksisteret siden 2008

Se festivalens program på www.wonderfestiwall.dk