Ejersbos sidste rejse

tekst asta olesen & christina svendsen | foto presse

Den 25. november havde dokumentaren om forfatteren Jakob Ejersbo premiere. APPETIZE var med og herunder kan du læse hvad vi synes om filmen og derefter vores dygtige erhvervspraktikant Astas anmeldelse

Jakob Ejersbo blev en uomtvistelig del af Aalborgs identitet, da han skrev sig ind i litteraturhistorien med hans gennembrudsroman Nordkraft. Den tegnede et lidet flatterende portræt af byen, men det er alligevel sådan vi fleste aalborgensere holder af byen, der har sine skyggesider, men vi tager det hele med. Jacob Ejersbo var utvivlsomt en fantastisk forfatter, hvilket han i høj grad beviste med sin ambitiøse Afrika-trilogi, der udkom efter hans død.

Han var også en mand med humoren på plads. Jeg husker tydeligt hans besøg på mit gymnasium, da jeg var ung og litteraturhungrende, hvor han kom på besøg for netop at tale om den dengang højaktuelle Nordkraft. Foran en propfuld festsal af heldige elever bemærkede han at forsiden på Nordkraft, med Aalborg havnefronts mange skorstene, nærmest indbød til dansklærernes fejlagtige fallos-fortolkning. Det var til stor morskab for eleverne og knap så meget for de benævnte dansklærere, hvoriblandt nogle vitterligt havde en stor trang til at se fallossymboler alle steder.

Dokumentarfilmen Ejersbo har netop haft premiere, noget som en i filmen bemærker at hovedpersonen selv næppe ville have brudt sig om. Det heldige er, at filmen egentlig ikke handler om ham, men i stedet er et intimt portræt af nogle fyre, der har mistet deres bedste ven. Vi følger dem på en rejse til Jakob Ejersbos elskede Tanzania, for at opfylde hans sidste ønske om at få sin aske spredt på Kilimanjaros top. Og undervejs får vi interviews med nogle af de mennesker, der havde stor betydning for Ejersbos liv. Den præmis fungerer glimrende og virker meget respektfuld overfor den tilbagetrukne forfatter. I stedet for en storladen dokumentar, der forsøger at tegne det ”virkelige” billede af manden bag bøgerne, så er det i stedet en ærlig og underfundig film om sorg og venskab. Filmen er endda forbavsende sjov til tider, hvilket kommer til udtryk i vennernes strabadser på turen op af Kilimanjaro.

Astas anmeldelse:

Aalborgenserne var trofaste og havde fyldt hele salen op, da dokumentarfilmen om forfatteren fra samme fødested havde premiere. I filmen fulgte man hans liv, og hans venners tur op til toppen af bjerget Kilimanjaro for at sprede Jakobs aske ud over.

Jeg er Asta, en erhvervspraktikant fra 9. klasse på Støvring Karensmindeskolen. Jeg er denne uge er på besøg hos Appetize, hvor jeg har været ude og opleve en masse ting. Som fx lykketroldene hvilket jeg synes var sjovt. Jeg fik en spændende oplevelse ud af det og samtidig et meget større indblik i bag om en artikel. I går var jeg med journalisten Christina inde og se Ejersbo i Biffen i Nordkraft Aalborg. Den handlede blandt andet om Jakob Ejersbos venner, der skulle bestige Kilimanjaro for at sprede Jacobs aske ud over bjerget. Indimellem vises små klip fra forældre og bekendte og med klip fra Jakobs tid. Jeg synes personligt dokumentaren var rigtig spændende og interessant, selvom dokumentaren omhandlede et seriøst emne formåede de stadig at få klemt noget humor ind, gennem de to venner hvor den ene havde problemer med at gå op af bjerget.

På forhånd viste jeg intet og Jakob Ejersbo, men fik et godt indtryk af hvem han var som person gennem de klip fra pårørende og klip af ham selv.

Filmen kan ses i Biffen i Nordkraft