Det skønneste natur i Nordjylland

Tekst Christina Svendsen/PM | Foto Presse

Fosdalen. Ny vandrerute åbnede i 2018, og turen giver god mulighed for at nyde de smukke udsigter over havet.

I Nordjylland skal man ikke køre langt for at ende i den smukke og vilde natur, så derfor er det da helle ikke mærkeligt, at vi er godt repræsenteret i Danmarks Naturkanon for 2018, der netop er blevet offentliggjort. I alt 15 steder i Danmark er blevet valgt, heriblandt Lille Vildmose, Skagen og Råbjerg Mile, samt Fosdalen og Svinkløv

Udnævnelsen af Fosdalen og Svinkløv vækker glæde hos Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V):

– Naturen er et af Jammerbugtens stærkeste brands. Noget, som vi har et særligt fokus omkring. At få tildelt et nationalt kvalitetsstempel vækker naturligvis lokal stolthed, men det kan samtidig få en positiv betydning for turismen i området. De unikke naturoplevelser i Jammerbugt kommune er et trækplaster, og i dag er naturen et ”reason to go” for både danske og internationale gæster. Denne udnævnelse kan dermed være med til at motivere flere gæster til at opleve den fantastiske vestkystnatur, og måske også være med til at inspirere til og skabe motivation for bosætning i områderne. Anerkendelsen giver samtidig anledning til at øge kendskabet, fremhæve og slå på den enestående og flotte natur – ikke bare i Svinkløv og Fosdalen, men som Jammerbugten i det hele taget er i besiddelse af, fortæller han i en pressemeddelse.

Da de 15 steder skulle udvælges, havde alle besøgende på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside mulighed for at nominere et eller flere af deres favoritsteder. Det blev til 1.671 forslag fordelt rundt i Danmark på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter og klipper. En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven Frank Erichsen, samlede alle forslagene og brugte dem som inspiration, da de i første omgang skulle finde 30 kandidater til den danske naturkanon, ligeligt fordelt blandt de danske regioner. Efter offentliggørelsen af de 30 nominerede steder kunne alle efterfølgende hjælpe deres favorit i opløbet om at blive blandt de 15 endelige naturkanon steder ved at dele deres personlige beretninger om et sted. 1.200 personlige beretninger blev det til, mange af dem er bevægende små fortællinger, som bekræfter, at naturen er noget særligt.

Juryen har i arbejdet udvalgt de 15 natursteder med baggrund i kriterierne for arbejdet:

  • Det enkelte sted skal have en smuk natur og have noget særligt, der er værd at besøge.
  • Stedet skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele stedet eller til væsentlige dele af stedet og en naturlig indgang for besøgende
  • Stedet skal være en specifik geografisk lokalitet, som nemt kan formidles
Svinklovene ved Svinkløv er et populært udflugtsmål, der byder på panoramaudsigt over hele Jammerbugten. Til Bulbjerg i sydvest og til Rubjerg Knude i nord.

Juryens begrundelse

Svinkløv:

Hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov på én gang. Fosdalen og Svinkløv rummer masser af natur trods den forholdsvis beskedne størrelse. Her kan man på en og samme gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Kysten ved Svinkløv er med udsigt til det voldsomme Vesterhav, med larm af blæst og bølger, og fra toppen af kystskrænten Lien er der udsigt til hele området.

Læs mere om Svinkløv

Fosdalen:

I Fosdalen hersker en grøn og frodig ro med en næsten regnskovsagtig stemning; der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner. I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Det er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på.

Læs mere om Fosdalen