Dengang, jeg blev klogere.

Tekst & Foto Cecilie Vestergaard Wennerlin

Kære læsere, nye som gamle,

Jeg vil gerne præsentere LISTEN.

Listen over alle lister.

Listen, der rummer et bredt udvalg af de mest uvidende sætninger, jeg sagde om det at have børn, før jeg selv fik dem.

(Nærmere betegnet er de alle kommet ud af min mund, da jeg var gravid med mit første barn.)

Er I klar? Godt. For her kommer det…

1. ”Jamen, babyer sover jo meget, så jeg får masser af tid til at læse de bøger, jeg har købt, og jeg har faktisk også et projekt, jeg skal i gang med…”

FAIL. Jeg fik en af de babyer, som IKKE sov særligt meget. Og jeg lærte også meget hurtigt, at en baby altså ikke nødvendigvis bare sover, fordi man lægger den i en lift.

Det kan blive meget store foretagender med svøb, vuggen, hoppen, nynnen, ikke nynnen alligevel, dansende bevægelser, ingen bevægelser, white noise, amning, ikke amning alligevel, shhh-lyde og en stribe af andre tiltag.

Indtil baby måske sover. Og derefter kan man så fortsætte projektet med at få baby til at forblive sovende.

2. ”Hvad bruger man egentlig de der gammeldags stofbleer til? Kan man ikke bare tørre op med en karklud?”

I dag ser jeg tilbage på mig selv og tænker, ”Åh, søde ven… du vidste ikke en skid.”.

For vi fik et 1. klasses gylpebarn – og fik endda endnu et af slagsen et par år efter – og jeg har udviklet et forhold til de kære stofbleer, der er mere nært, end til min brudekjole.

F.eks. kan jeg også blive helt enormt glad og lidt nyforelsket, hvis min mand har overrasket mig med at sætte en vask over, som er fyldt op med dem. Så føler jeg det oprigtigt talt, som om jeg har fået en buket blomster… altså måske ikke lige en af de dyre fra blomsterhandleren – mere en af dem fra Super Brugsen. Men alligevel.

3. ”Jeg har generelt ikke brug for så meget søvn, så jeg tror egentlig ikke, jeg får de store problemer med at skulle op et par gange om natten….”

DOUBLE FAIL.

Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg skal sige.

Dybest set vil jeg nok allerhelst bare rejse tilbage i tiden og hviske skidtsnak i øret på mig og fortælle om de mange nætter, hvor ”et par gange om natten” faktisk har været ganget med både 5 og 10.

Og hvor jeg hele den efterfølgende dag har været så træt, at det føltes som om, der sad klor-rester efter en lidt for lang svømmetur i øjnene.

4. ”Jeg skal jo sidde og amme i gyngestolen i soveværelset.”

Og med den sætning mente jeg, at jeg KUN skulle sidde i den gyngestol i soveværelset og amme.

Jeg havde på ingen måde forestillet mig, at amning for det første er noget, der sker rigtig mange gange om dagen – især i den første tid, hvor det bestemt er helt normalt at amme hver time.

For det andet havde jeg heller ikke set komme, at amning i det virkelige liv ikke ligner det på film. Forstået på den måde, at det ikke nødvendigvis fungerer særligt godt at sidde ret op og ned i en stol med baby i vuggestilling.

Jeg endte i stedet med at sidde og ligge på alle mulige andre måder og på alle mulige andre steder end lige netop den gyngestol. Her, 3 år og 2 børn efter, har jeg stadig ikke ammet i den.

5. ”Vi SKAL altså have det hoved-hale fad!”

Sagde jeg panisk til min mand, da jeg meget højgravid fandt ud af, det var et glemt punkt på listen med 17439 ting, som vi skulle huske at købe.

Nøj, hvor kunne jeg lige se for mig, at vi stod der på en ny baby og ikke havde et hoved-hale fad. Så ville det hele da falde fuldstændigt fra hinanden.

Ikke at jeg sådan 100% vidste, hvad det fad skulle bruges til, men for søren, hvor var det bare med at få det købt.

For et halvt års tid siden gjorde jeg rent på hylderne under puslebordet og fandt hoved-hale fadet, vi dengang skyndte os at få fat i. Prismærket var stadig på, og noget gammel emballage havde taget bolig i det. Det var helt og aldeles ubrugt og er nu flyttet til den lokale genbrugsbutik.

Sådan er der så meget, og min panik dengang kunne jeg have sparet mig og ædt en flødebolle i stedet.

¨¨¨¨¨¨

Tak, fordi du læste med 🙂