De 5 bedste danske serier, når du er i karantæne

TEKST OG FOTO MATHILDE FALDEN

Her på redaktionen havde vi en lillebitte optimist i maven, der krydsede fingre, tæer, arme og ben for at smittetallene for COVID-19 ville blive ved at falde, men sådan gik det desværre ikke. Tværtimod.

Den sidste månedstid har smittetrykket taget fart, og derfor er mange hjemsendt i karantæne – både fordi de er smittede, men også fordi de har været i nær kontakt med smittede.

Efter de uendeligt lange og mange fridage i foråret, kan det efterhånden være en udfordring at nyde en COVID-19 fridag. Dagene snegler sig afsted, og tiden indtil man er rask eller får svar på sine prøver kan synes endnu længere, end når man som barn skulle til Italien på kør-selv-ferie.

Som praktikant hos APPETIZE må jeg sige, at det var en temmelig nedslående nyhed, da jeg fandt ud af, at jeg havde været i nær kontakt med ikke blot én men to smittede. Jeg brugte de første par dage på at surmule over, at der nu var en masse ting, jeg ville gå glip af, og at jeg som alle andre ikke kunne nyde de sidste sensommerdage.

Men som alle ved, kommer der sjældent noget godt ud af surmuleri, og derfor besluttede jeg mig for at benytte lejligheden til at researche på, hvordan tiden kunne gå bare en lille smule hurtigere.

Derfor har jeg nu udformet en ultra-subjektiv guide til de 5 bedste danske serier, som måske kan få dine karantæne-dage til at flyve afsted.

 

1.   Rejseholdet – streames på Dr.dk/tv

Hvis du som mig er en kombination af lige dele bangebuks og lige dele detektiv, rammer Rejseholdet hovedet på sømmet! Du kan sidde trygt og godt hjemme i din sofa iført nattøj og med snacks inden for passende rækkevidde, mens du hjælper Ingrid Dahl, IP, Fischer og La Cour med at opklare 4 sæsoner af skrækindjagende sager, samtidigt med at der parallelt også udfolder sig kærlighed på kryds og tværs. Et godt tip, som jeg af og til selv benytter, er, at du altid kan spole frem eller trykke mute, hvis din indre bangebuks stikker snuden lidt for langt frem.

 

2.   Den som dræber – fanget i mørket – streames på Viaplay

Hvis du er fuldstændigt frygtløs og ikke kan få nok af at udfordre din indre detektiv, skal du fluks gå i gang med den lidt nyere serie Den som dræber – fanget i mørket. Her er der ikke tid til kærlighed eller hverdagsfinurligheder – fra start til slut er der action, psykologisk drama og makabre scener. På trods af ubehagelighederne, er den dog stadig så fængende, at jeg måtte se mere, selvom jeg sad med hjertet helt oppe i halsen, tæppet over hovedet og fingrene i ørene en stor del af tiden. Endnu et godt tip: lad være med at se den, når du skal ned i din kolde og mørke vaskekælder for at hente dit vasketøj sent om aftenen. Jeg taler af erfaring.

 

3.   Nikolaj og Julie – streames på Dr.dk/tv

Lyder krimisager som en lidt for nervepirrende form for karantæne-underholdning, så er mit næste bud en diametral modsætning. Tag på nostalgi-trip af dimensioner, når du tænder for start 00’er-serien. Der er ingen mord, men derimod 22 afsnit fyldt med kærlighed, drama og tårevædede scener. Tiden flyver afsted, mens du følger ét stort samsurium af vennepar, kærestepar og affærer, der til sidst ender på den helt rigtige og hyggelige måde. Den eneste hage ved serien er, at du ALDRIG får introsangen af hjernen igen; ’Cause you’re the fire, you’re the one and you will never see the sun […].

 

4. Rita – streames på TV2 Play

Hvis du trænger til mere action, men stadig får myrekryb af mordsager, er Rita anbefalingsværdi! Følg hverdagen hos den rapkæftede, bramfri skolelærerinde, der knalder inspektøren og har en smøg i kæften, så tit hun kan komme til det, men find også ud af, at selv de hårdeste negle er bløde som smør, så snart de møder nogle bestemte mennesker. Serien forarger og giver mavepine af de tåkrummende, bizarre og komiske scener, men sætter samtidigt mange af de store samfundsmæssige spørgsmål til debat og eftertanke. Og som i de fleste serier er der da også drysset med en stor håndfuld kærligheds-glimmer.

 

5.   Taxa – streames på Dr.dk/tv

Jeg havde altid tænkt, at taxa-branchen mest var præget af at fragte fulde mennesker fra A til B, hvor turen sommetider endte med aftørring af bræk på bagsædet. Disse kedelige fordomme får serien mig fuldstændigt til at glemme, og i stedet giver den mig egentlig mest lyst til at droppe min kandidatgrad og i stedet at springe direkte ud i taxaembedet! Gensynet med Preben, Verner, Lizzie, René og alle de andre fra Krone-Taxa får mig til at sidde klistret til skærmen, mens dramatiske kærlighedsforhold, økonomiske kriser og mystiske forsvindingssager udspiller sig. Allerede ved introbeatet sad jeg forventningsfuld og rokkede med, og selvom meget har ændret sig siden, åd jeg alle 24 afsnit råt! En serie, med store og knivskarpe danske skuespillere, der sender seeren direkte tilbage til 90’ernes markant anderledes livsstil, tøjstil og sprogstil, som vi alle husker og elsker den.

 

Serier i et Danmark uden COVID-19

Når jeg skuer ud over mine 5 anbefalinger, føler jeg mig meget mindre kultiveret, end jeg troede, jeg var, men i min karantæne-tid har en tur ned af memory lane med gode, gamle danske serier altså gjort underværker. Det giver mulighed for at drømme sig tilbage til et Danmark, hvor COVID-19 endnu ikke var en realitet. Og så kan jeg da heller ikke være den eneste, der synes, at serier fra slut 90’erne/start 00’erne virkelig kan noget, selvom de måske ikke foregår på et lige så højt abstraktionsniveau som mange nyere serier gør.