DAT flyvende i over 30 år

BETALT ARTIKEL I FLYSELSKABET DAT

Annonce – Flyselskabet dat som blev grundlagt i 1989, har altid været kendt for at turde gå egne veje og tage de nødvendige beslutninger, som kræves for at overleve i en benhård branche. I sommeren 2020 under coronakrisen annoncerede dat, at de ville starte fast ruteflyvning fra Aalborg til København

Det er de færreste flyselskaber, der under coronapandemien annoncerer, at de opstarter nye destinationer. Siden opstarten på ruten mellem Aalborg og København, har DAT oplevet et behov for deres kvalitetsprodukter til fornuftige priser. I starten af året øgede DAT antallet af afgange med 33% på ruten. Det betyder, at rejsende med DAT får endnu flere afgange at vælge imellem, når de flyver fra Aalborg til København. I dag flyver DAT over 50 afgange om ugen.

Corona betyder også udvikling og innovation

Vi har efterhånden vænnet os til at ting bliver aflyst, ting lukkes ned og dagen i morgen kan tage en drejning og se helt anderledes ud end forudsat. Derfor introducerede DAT i december 2020 en ny fleksibel billettype, som er tilpasset coronasituationen.

– Vores passagerer har et større behov for fleksibilitet og derfor er vi glade for at kunne introducere vores nye Super Flex billet. Denne type billet er tilpasset coronasituation. Super Flex har vi valgt at kalde billetten og den koster gennemsnitligt kun ca. kr. 200,- mere end vores billigste billet. Med Super Flex billetten kan du blandt andet ombooke gratis og selvfølgelig lige så mange gange du ønsker. Billetten tillader navneændring, der er 24 timers fortrydelsesret og du kan medbringe 23 kg indchecket bagage. Vi har allerede set en flot fremgang i salget og er selvfølgelig utrolig tilfredse med, at vi har læst vores passagerers behov korrekt, fortæller Jesper Rungholm, ejer og direktør i DAT.

DAT udvider løbende ruteprogrammet på mellem Aalborg og København. Den nye Super Flex billet er nyttig især for erhvervsrejsende.

SUPER FLEX billetregler:

 • Ombooking (gratis lige så mange gange du ønsker)
 • Navneændring
 • Frit sædevalg
 • Håndbagage (8 kg)
 • 1 stk. indchecket bagage (23 kg)
 • 24 timers fortrydelsesret
 • Kan ikke refunderes

Super Flex billetten bookes på dat.dk For mere info se mere dat.dk/superflex

Højt serviceniveau i Aalborg Lufthavn

– Vi er naturligvis utrolige glade for at DAT lancerer Super Flex produktet, som er tilpasset situation med corona. En billet, som kan ændres lige så mange gange man ønsker, er meget hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt, og som endda ikke koster flere tusinde kroner for den rejsende, siger Niels Hemmingsen, lufthavnsdirektør i Aalborg Lufthavn og fortsætter:

– Vi fokuserer altid på at holde et højt serviceniveau, og bruger mange af vores ressourcer på det. Med flyselskaber som DAT og den innovative tilgang til udvikling af produkter, højner dette selvfølgelig også serviceniveauet i lufthavnen.

Status i en coronatid

I efteråret 2019 var DAT igennem en stor tilpasning efter et par år med ikke tilfredsstillende resultater. Organisationen blev slanket
 og effektiviseret, og næsten alle medarbejdere accepterede at gå ned i løn. Første kvartal gik forrygende, og indtjeningen var 35 mio kr bedre end året før. Selskabet gik derfor toptrimmet og kampberedt ind i krisen. I dag har DAT droslet kraftigt ned og en del aktiviteter er flyttet til Litauen.

Alligevel er Jesper Rungholm forsigtig optimist trods det mest udfordrende år i selskabets historie, han siger:

– Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi er kommet igennem 2020 med et resultat på omkring nul.
Sådan en melding er yderst sjælden i luftfarten i disse tider. Det skyldes en kombination af hårdt arbejde, besparelser, effektiviseringer, lønnedgang, hjælpepakker og et godt udgangspunkt. Dette er forklaringen på, at DAT har udsigt til at komme bedre igennem rædselsåret end de fleste andre selskaber, hvor massive tab er på dagsordenen.

– Vi har sagt farvel til enkelte medarbejdere, men det er lykkedes at undgå masseafskedigelser og det er hjælpepakkerne, som er hovedårsag til de få fyringer. De har virket, som de skulle, og de har sikret arbejdspladser. Det har fjernet noget af byrden for os og betydet, at vi kan komme igennem krisen, siger Jesper Rungholm og fortsætter:

– Men for at kunne lykkes, og komme helskindet ud på den anden side, er det også vigtigt at kunne se muligheder – også under coronapandemien. Derfor satte vi som det første flyselskabet i efteråret en prototype på corona sikker ferie til Porto Santo til salg. Her fokuserede vi på sikker destination, test og god plads ombord på flyet. Turen blev afviklet med succes.

Sommerrute til Bornholm

Igen i år gør DAT Danmark mindre, når selskabet fra den 31. marts starter en forår/sommer rute direkte mellem Aalborg og Bornholm. Ruten vil blive fløjet indtil den 29. oktober 2021 og DAT flyver følgende:

 • Fra uge 12 til uge 26 flyves onsdag, fredag og søndag.
 • Fra uge 27 til uge 32 flyves onsdag, fredag, lørdag og søndag.
 • Fra uge 33 til uge 42 flyves onsdag, fredag og søndag.

– Vi startede sommerruten i 2017 og har siden fløjet denne hver sommer. Så selvfølgelig glæder vi os meget til at starte ruten igen mellem Aalborg og Bornholm. Ruten har hidtil været en stor succes, og vi er sikre på, at nordjyderne stadig har lige så stor lyst til at rejse til Bornholm. 
Glæden er også stor nordpå, hvor det kræver godt en dagsrejse at komme til Bornholm, hvis man bor nord for Limfjorden.

– Vi er meget begejstrede for ruten, som skaber grobund for flere besøgende. Nordjylland har masser at byde på. Samtidig åbner ruten op for let adgang til ferie på Bornholm, uanset om det er forlænget weekend eller børnefamilien, der vil holde en uges sommerferie der, fortæller Niels Hemmingsen, lufthavnsdirektør i Aalborg Lufthavn og fortsætter:

– Vi er glade for at DAT igen flyver direkte mellem Aalborg og Bornholm, da det ligeledes støtter op om målsætningen om at få flere turister til Nordjylland.

Et kig tilbage

DAT blev grundlagt i 1989 af Kirsten og Jesper Rungholm. Dengang rådede man over et enkelt fly, som fløj med alt fra post og pakker til væddeløbsheste. I dag flyver DAT med over en million passagerer hvert år og flyflåden består af ATR 42/72, MD82/83 og Airbus 320/321.

– Vi har altid være drevet af at prøve kræfter med nye markeder, 
men har også været parat til at trække os, hvis det har vist sig ikke at være rentable eller hvis de forhindringer, der næsten altid er, har vist sig at være uoverstigelige, siger Jesper Rungholm.

I de første år fløj DAT med fragt på mindre fly. I 1996 etableres en passagerrute mellem Esbjerg og Stavanger og denne rute flyves fortsat. DAT købte i 1999 et ATR 42 fly med plads til 46 passagerer og ATR flyene er fortsat den bærende type i flåden. I 2003 vinder DAT to norske udbudsruter mellem Florø og Bergen/Florø og Oslo – selskabet fløj på disse ruter indtil 2012.

Første jetfly en MD87 kom til i 2007 og i årene efter kom også flytypen Airbus 320/321. I 2012 startede DAT på ruten mellem Bornholm og København efter Cimber Sterlings konkurs. DAT var allerede på vingerne få timer efter.

I 2014 opstartede DAT charterflyvninger for rejseselskaber og i 2015 begyndte selskabet sommerflyvninger fra Billund til Bornholm. I 2018 vinder DAT fem ruter på Sicilien i Syditalien og forbinder nu de vigtigste lufthavne med de mindre øer Lampedusa og Pantelleria.

Af andre spændende flyvninger har DAT fløjet på en kontrakt med Fifa/Coca Cola i 2013/2014 i forbindelse med VM i fodbold i Brasilien i 2014. Her besøgte Coca cola flyet 89 lande og turen svarede til to gange rundt om jorden.

SAFE TRAVEL MED DAT

„For os er sundhed og sikkerhed for vores passagerer og besætning den største prioritet. Især under coronapandemien er opmærksomhed omkring renlighed og hygiejne et vigtigt emne under vores daglige flyvninger. Alle procedurer er i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Alle sundheds- og sikkerhedsforanstaltninger opdateres og justeres ifølge nyeste tiltag og påbud.“

Se mere på dat.dk/safetravel

FAKTA OM DAT

 • Stiftet i 1989 af Kirsten og Jesper Rungholm
 • Hovedkvarter i Vamdrup, baser i Karup, Billund, København og Kaunas i Litauen
 • Flyver ATR-turbopropelfly med 46 og 72 sæder, samt Airbus og MD
 • Flyflåde på 20 fly
 • Flyver indenrigs i Danmark på flere 
ruter (Bornholm, København, Aalborg og Midtjyllands Lufthavn)
 • Flyver indenrigs i Norge og udenrigs mellem Danmark og Norge
 • Selskabet flyver på kontrakter i Ita
lien og Tyskland
 • Tilbyder kontraktflyvning med fly 
og besætning i kortere eller længere perioder
 • Se mere på dat.dk