Danskerne skal skabe ny viden om plastik i Danmark sammen med WWF

Tekst Pressemeddelse (WWF) | Foto Presse

Alt for meget plastik ender i verdenshavene. Her ligger det i flere hundrede år og skader natur og dyr.

Vær med til at gøre en forskel – lige nu søger WWF Verdensnaturfonden og Netto familier, der har lyst til at skabe ny viden om plastik i Danmarks natur.

Har du også oplevet, at Danmarks kyster sejler i plastik? Og vil du også være med til at gøre noget ved det? Så har du og din familie chancen nu.

WWF Verdensnaturfonden starter Danmarks første videnskabelige og folkelige plastik-projekt op, hvor alle danskere kan deltage. Målet er at finde ud af, hvor meget plastik der egentlig er på de danske strande, hvor det kommer fra og hvad vi skal gøre for at stoppe forureningen. Og alle familier kan være med. Det kræver kun, at de har lyst til at gøre en forskel for naturen og stoppe plastiktruslen mod vores have. WWF’s eksperter og danskerne skal undersøge ti forskellige strande fordelt over hele landet. Første undersøgelse foregår i maj og bliver fulgt op af en omgang til på de præcist samme områder i september.

Resultaterne bliver samlet og sammenlignet med lignende undersøgelser fra resten af verden. På den måde skaber WWF Verdensnaturfonden et reelt billede af, hvor slemt det egentligt står til i Danmark sammenlignet med andre lande.

– Verdensnaturfondens eksperter har deres daglige gang i naturen og ved, at der er masser af plastik på Danmarks kyster. Nu beder vi danskerne om hjælp til at gennemføre en storstilet videnskabelig undersøgelse, hvor vi sammen undersøger helt præcist, hvilken plastik der ligger derude, og hvor slemt det egentlig står til i Danmark i forhold til andre lande. Med Projekt Plastik-Smart skaber vi ny viden om plastik i den danske natur sammen med danskerne. Jeg håber, at rigtig mange familier har lyst til at være med til at gøre en indsats for vores natur, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

WWF samarbejder med supermarkedskæden Netto om at fjerne plastik fra naturen. Netto støtter projektet finansielt og byder også på kaffe og godter på stranden, når havfriske danskere starter de videnskabelige undersøgelser sammen med WWF. Projektet er en del af et partnerskab mellem Salling Group og WWF Verdensnaturfonden, der har til formål at mindske brugen af unødvendig plastik i supermarkederne, få genanvendt så meget som muligt og finde nye bæredygtige løsninger i fremtidens supermarkeder.

– Der er et stort behov for at vi bliver klogere på plastik sammen i Danmark. Lige fra os selv som forbrugere, over os i detailbranchen til politikerne på Christiansborg. Plastik bruges overalt i vores moderne hverdag, og det kommer vi aldrig uden om, men vi kan og skal lykkedes med at holde det i et lukket kredsløb, så det ikke ender i naturen og gør skade. Det er vi i Netto fuldt ud dedikeret til, og er glade for det samarbejde vi har med WWFs plasteksperter om at finde smarte måder at ændre vores plastikbrug på i vores butikker. Derfor støtter vi op om Projekt Plastik-Smart, siger Michael Løve, administrerende direktør for Netto International.

Hvis din familie vil hjælpe WWF og Netto med at skaffe ny viden om plastik på de danske strande, skal du tilmelde dig på wwf.dk/plastiksmart. Men alle danskere opfordres til at deltage i WWF’s Projekt Plastik-Smart. Danskerne kan nemlig selv dokumentere plastikforureningen på netop deres strand ved at downloade en app, på www.plastiksmart.dk og selv taste deres fund ind.

Fakta om Projekt Plastik-Smart

Du og din familie kan tilmelde jer nu og frem til 7. april 2019. I tilmelder jer på www.plastiksmart.dk

5. maj er den første dag med strandrensning – og derefter kører det flere steder, fem dage i træk forskellige steder i Danmark. Se en oversigt over, hvornår WWF er på en strand i nærheden af dig på wwf.dk/plastiksmart

Anden omgang af strandrensningerne foregår i september 2019.

Undersøgelserne foregår på ti strande fordelt over hele Danmark. Blandt andre Klitmøller, Tisvildeleje, Dragør og Moesgård Strand.

Projekt Plastik-Smart er en del af et større citizen science projekt som WWF står for i samarbejde med Netto.

Her kan din familie blive Plastik-Smarte med WWF

Jylland:

Klitmøller, 5. maj. Kl. 10-12.00

Hornbæk Plantage, 6. maj. Kl. 16-18.00

Nr. Lyngby, 6. maj. Kl. 16-18.00

Moesgård Strand, 7. maj. Kl. 16-18.00

Blåvand, 8. maj. Kl. 16-18.00

Fyn:

Flyvesandet, 9. maj. Kl. 16-18.00

Sjælland:

Dragør Strand. 5. maj. Kl. 10-12.00.

Tisvildeleje, 7. maj. Kl. 16-18.00

Karrebæksminde/Bisseup, 8. maj. Kl. 16-18.00

Sydhavnstippen, 9. maj. Kl. 16-18.00

Læs mere og tilmeld dig & din familie på www.plastiksmart.dk