Danskerne er vilde med roommates: Søgninger er steget markant de sidste 10 år

Tekst Pressemeddelse | Foto Presse

Der er snart studiestart, så Aalborg kan i øjeblikket byde velkommen til en masse nye studerende | Foto pixabay.com

Danskerne flytter sammen, som aldrig før. Det er blevet en naturlig ting for danskerne at bo sammen i bofællesskaber, især i de større byer, og danskerne søger aktivt efter roommates. Nye tal fra findroommate.dk viser at danskerne søger efter roommate 65% mere i dag, end man gjorde for bare 10 år siden

August er årets travleste flyttemåned, viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik, hele 94.000 danskere skiftede adresse i august 2018, men danskerne er begyndt at flytte sammen.

En af dem er Amalie Svanholm, som siden hun flyttede hjemmefra har haft roommates, og det har faldet helt naturligt for hende fra starten at vælge at bo sammen med andre:

– I dag har jeg 3 roommates, eller 4 kan man vel godt sige, min ene roommate har en skildpadde. Det er fantastisk at dele hverdagen med andre, det er både godt for min økonomi og så er jeg generelt meget social, så jeg elsker at catche up og også lære nye ting fra mine roommates.

Amalie bor i Aalborg, og hun er en af de danskere, der aktivt har søgt efter roommates.

Den stigende tendens og interesse for roommates mærker man også hos Findroommate.dk, det største danske mødested for roommates, som i dag har 80% flere brugere end samme tid i maj, juni og juli sidste år.

– Hvis vi kigger 10 år tilbage, da vi startede, var der en interesse for bofællesskaber, men i dag er bofællesskaber en langt mere naturlig del af især de unges forventninger til at bo i en storby. Vi kan selv mærke den stigende interesse, og kan endda se at danskerne interesse for roommates er noget større end de både gør i Sverige og i Norge, fortæller Kristian Matthes, stifter og direktør ved findroommate.dk

65% flere søgninger efter roommates

– Vi har lavet en analyse af danskernes søgevaner, og ifølge Google Trends søger danskerne efter ordet roommate 65% mere i dag, end man gjorde for 10 år siden, hvor vi startede vores virksomhed,​ fortæller Kristian Matthes fra findroommate.dk

Kigger vi bare på det sidste år, søgte danskerne mere efter roommates end man gjorde i både Sverige og Norge. På en popularitets-skala fra 1 til 100, lå søgeordet ​roommate ​i gennemsnit sidste år på 60 i Danmark, 54 i Sverige og på 42 i Norge.

– At danskerne er mere aktivt søgende tror jeg selvfølgelig skyldes de stigende boligpriser i storbyen, at vores uddannelsesinstitutioner herhjemme er placeret i storbyerne, hvor de også tiltrækker internationale studerende, og så ikke mindst den store fokus på miljøet, som jeg også tror flere tænker på, når de vælger en roommate, ​uddyber Kristian Matthes fra findroommate.dk, som hvert år har over 100.000 nye brugere.

Kristian Matthes er uddannet slagter, men har kastet sin kærlighed over iværksætterprojektet findroommate.com, som nu har eksisteret i 6 år og har 2 millioner besøgende om året. Han indgår nu et samarbejde med en amerikansk boliggigant. Konkret går samarbejdet ud på, at man skal kunne finde nogle roommates på Matthes hjemmeside, og så skal man afterfølgende leje en bolig på amerikanske Forrent.com.
Foto: Jonas Pryner Andersen

5 fordele ved at have en roommate:

1. Boligsøgningen bliver lettere

Det kan være udfordrende at finde en lejebolig alene, og vælger man at flytte sammen har man ofte både større råderum over økonomi og kvadratmeter – specielt hvis man søger i storbyerne. Hos findroommate.dk får de mange spørgsmål til lejekontrakter, og med en roommate står man netop ikke med alt papirarbejdet alene.

2. Bedre økonomi

En af de store fordele ved at finde en roommate er selvfølgelig økonomien. Det er ikke bare huslejen, der bliver billigere. Det er lige så meget udgifterne til tv, internet, husholdning og indkøb til madvarer, hvis man også spiser sammen engang i mellem. Så foruden økonomien er det mindsker det ofte også madspild.

3. Du gør en forskel for miljø og mennesker

Foruden at minimere dine udgifter til indkøb, gør samboende også en forskel for miljøet rent ressourcemæssigt, da bla. strømforbruget mindskes ved at bo flere sammen. Hvert år op til studiestart er der mange der flytter hjemmefra eller flytter til en ny by, hvor de ikke kender nogen. Her kan du gøre en enorm forskel for nogen der er alene, og ikke har samme muligheder eller ressourcer som du har.

4. Socialt fællesskab

Flere vælger også at flytte sammen med en roommate på grund af det sociale. Et fællesskab og netværk kan give nye muligheder, nye venner, en kæreste, et job og meget mere. Det er både hyggeligt at bo sammen og indgå i en social relation, det gør både ensomheden mindre og hverdagen sjovere.

5. Du er ikke alene om pligterne

Med en roommate er du selvfølgelig heller ikke alene om alle pligterne. Du kan gøre dine forældre rolige om, at du og din roommate nok skal klare tingene sammen, for du er jo ikke alene når strømmen går, eller opvaskemaskinen går i stykker.

Kilde: findroommate.dk