Dannebrog i det ydre rum – Aalborg Bibliotekerne

PRESSEMEDDELELSE

Danmarks svar på NASA – DTU Space – kommer d. 7-8. februar på besøg hos Aalborg Bibliotekerne og fortæller om gigantiske rumlyn, revolutionerende rumopdagelser og Danmark som rumnation.

 

Danmark har sin egen astronaut, sine egne satellitter og sin egen rumlov. Men noget tyder på, at vi først lige har skrabet overfladen og er på vej mod en ny dansk rumæra.
Aalborg Bibliotekerne stiller sig i februar måned på tæer, rækker ud efter stjernerne og inviterer DTU Space til at fortælle om en fremtid fuld af rumlyn, dansk rumindustri – og hvem ved – Dannebrog på månen?

Det knitrer i atmosfæren

Et af de områder, hvor Danmark i øjeblikket er førende, er forskningen i rummets kæmpelyn. Det er bl.a. resultater fra vores allesammens astronaut, Andreas Mogensen, og hans rummission, der har været med til at støbe fundamentet for denne forskning.
Den 7. februar får Hovedbiblioteket besøg af den fænomenale rumforsker, Carol Anne Oxborrow fra DTU Space. Hun vil tage publikum med ud til de enorme rumlyn, der flænger himmelrummet i udkanten af atmosfæren; og give os den nyeste viden om, hvordan lynenes enorme energiudladninger påvirker klimaet, vores klimamodeller og vores verden.

Dansk (og nordjysk) rumindustri

Dagen derpå, den 8. februar, får Hovedbiblioteket besøg af direktøren for DTU Space, astrofysiker Kristian Pedersen. Det er en mand med visioner. Som direktør for Danmarks svar på NASA har han i årevis kæmpet for at få Danmark på kortet som rumnation.
Kristians visioner er i disse dage ved at blive til virkelighed – ikke mindst i Nordjylland, hvor det aalborgensiske GomSpace har skabt en succés med deres nanosatellitter. Hør bl.a. om den danske rumindustri, der lige nu skaber jobs og omsætning for milliarder af kroner.
Med sig i tasken har Kristian desuden svarene på, hvad vi kan som rumnation og eksempler på ny dansk frontforskning. På dagen vil du derfor kunne blive klogere på rumbranchens fremskridt inden for bl.a. klima-overvågning, små og store satellitter og udforskning af mørkt stof og sorte huller.
Tid: Rumlyn – 7. feb, kl. 16:30-18:00 | Rumnation – 8. feb, kl. kl. 16:30-18:00
Sted: Glashjørnet, Hovedbiblioteket
Niveau: Både Kristian og Carol er fortræffelige formidlere og kan forstås uden at have en ph.d.