Danmarks yngste politibetjent er Victor fra Kærbyskolen

Aalborg Kommune modtager flere og flere henvendelser fra borgere, der oplever, at trafikanterne kører for stærkt i villakvarterer og på skoleveje. Derfor sætter Aalborg Kommune i samarbejde med Nordjyllands Politi og elever fra Kærbyskolen og Tornhøjskolen nu fokus på farten, så vi sammen kan få mere tryghed på vejene. Det sker med kampagnen ”Sæt farten ned” som ruller ud i hele kommunen fra i dag. Og denne gang er det ikke de voksne, men børnene, der beder bilisterne om at sætte farten ned.

 

De yngste trafikanter er talerør i fartkampagnen og budskabet fra børnene er klart. De voksne skal have at vide, at de skal tænke over farten på vejene. De fleste voksne ved godt, at det er farligt at køre for stærkt. Og de fleste voksne kører også efter hastighedsgrænsen. Men hvad de fleste voksne ikke ved er, hvordan børnene oplever det, når bilerne suser forbi. Biler og fart skaber nemlig utryghed. Og især hos børn, der kan have svært ved at overskue trafikken.

Det skal være trygt og sikkert at færdes i vores kommune

Rådmand i By-og Landsskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen glæder sig over, at der med denne lidt anderledes kampagne bliver sat fokus på at nedbringe farten på vejene:

”Aalborg Kommune vil være i den grønne førertrøje, når det gælder mobilitet. Og med det nye budgetforlig kan vi se frem til flere nye cykelstier og sikre skoleveje. Det skal være rart og trygt at være borger i Aalborg Kommune. Og børn skal naturligvis føle sig trygge, når de går til og fra skole – og her er farten altså bare et væsentligt element. Jeg håber, at vores egne skolebørn kan være med til at få bilisterne til at lette foden lidt fra speederen og på den måde gøre vores kommune mere tryg at færdes i”.

Også hos Nordjyllands Politi er der fuld opbakning til denne fartkampagne, hvor en af deres egne færdselsbetjente medvirker i politiserien ”Victor & Kent sætter farten ned i Aalborg Kommune”. Sammen med Danmarks yngste betjent – Victor fra 3. klasse på Kærbyskolen – tager færdselsbetjenten Kent Glinvad på patrulje rundt i kommunen for at kigge nærmere på farten.

Alt for mange kører for stærkt

Alt for mange kører for stærkt på skolevejene – og det er endda ofte forældre, der er på vej til at aflevere deres børn eller måske netop har sagt farvel til dem.

”Mange bliver utrygge, når der bliver kørt for stærkt i deres eget lokalområde, og det er bestemt ikke uden grund, fordi høj fart er afgørende faktor i mange ulykker”, siger vicepolitiinspektør Søren Pejtersen fra Nordjyllands Politi og fortsætter:

”Det er derfor vigtigt, at vi konstant har fokus på at sænke farten på vejene – og jeg tror, at vi kan ramme voksne og dermed også forældre mere, når det er vores lokale skolebørn, der gør dem opmærksomme på problematikken omkring fart på vejene”.   

Hvordan får vi voksne til at sætte farten ned?

Aalborg Kommune har et samarbejde med UNICEF om at blive anerkendt som Børnevenlig Kommune. Derfor har vi naturligvis spurgt børnene om hjælp til fartkampagnen – og de har mange gode idéer til, hvordan vi får voksne til at sænke farten. Blandt andet siger Frida: ”Vi fortæller det til dem, at de ikke skal køre for hurtigt. Og folk kan komme rigtig slemt til skade. Man bliver kørt ind i, eller man kan slå hovedet ind i noget.”

Shadi har en anden idé: ”Man kan sige til børn, at de skal sige til deres mødre eller fædre, at måske de voksne kunne køre langsommere. Så det bliver spredt ud. Så alle kommer til at vide det. Hvis nu de lærer det i skolen, så kan børnene sige det til deres forældre.”

Kia Hansen, koordinator for Børnevenlig Kommune i By- og Landskabsforvaltningen, synes, det er spændende at høre børnenes mange gode råd til at få de voksne til at køre langsommere og fremhæver specielt én pointe, som hun håber, de voksne vil tage til efterretning, næste gang de sætter sig ind bag rattet:

”Du kører måske ikke FOR stærkt. Men derfor kan det godt føles farligt, hvis du kører efter fartgrænsen i stedet for at holde øje med forholdene. Børn oplever det ofte, hvis de spiller bold eller øver sig i at cykle. 50 km/t kan sagtens virke utrygt – selv om det ikke er ulovligt”.

Bag om kampagnen ”Sæt farten ned”

Kampagnen ”Sæt farten ned” kører i uge 40-44 og handler om at få bilisterne til at tage hensyn og skabe mere tryghed på vejene ved at sænke farten.

Fra uge 40 vil bilister blive mødt af store plakater langs vejene omkring skolerne i Aalborg Kommune, som skal minde dem om, at fart skaber utryghed – og at de derfor skal lette foden fra speederen. Alle citater på plakater er børnenes egne udsagn, som er blevet til ved en workshop om fart i juli 2021. Det er også skolebørnenes ansigter på plakaterne.

Sideløbende hermed vil kampagnefilmen ”Victor & Kent sætter farten ned i Aalborg Kommune”, som er en politiserie i fire afsnit med Danmarks yngste færdselsbetjent, blive vist på sociale medier. Hovedrollerne i politiserien spilles af færdselsbetjenten Kent Glinvad fra Nordjyllands Politi og Victor Bilde Bach, der går i 3. klasse på Kærbyskolen.

Bag kampagnen står Aalborg Kommune, Nordjyllands Politi og 3. klasse på Kærbyskolen og 5. klasse på Tornhøjskolen.