Cloud City er snart i mål

Tekst redaktionen/PR | Foto Cloud City

Ny Carlsbergfondet bevilliger nu 10 millioner kroner til det spektakulære kunstværk ”Cloud City” af Tomás Saraceno. Herved er endnu en væsentlig milepæl for projektets realisering nået.

Planerne for omdannelsen af Aalborgs ikoniske spritfabrikker er i fuld gang og får nu også støtte fra Ny Carlsbergfondet. Projektet hedder Cloud City og indebærer etablering af en helt ny kunst- og oplevelsesbydel i Aalborg med en gigantisk kunstinstallation af den internationalt anerkendte argentinske kunstner, Tomás Saraceno.

Kunstinstallationen til 100 millioner kroner har tidligere modtaget 50 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond samt 25 millioner kroner fra Aalborg Kommune, og nu bidrager Ny Carlsbergfondet med yderligere 10 millioner kroner:

– Tomás Saraceno er én af de mest visionære skikkelser på den internationale kunstscene. Med realiseringen af hans projekt får Aalborg ikke blot et nyt, monumentalt vartegn, der med respekt for sine omgivelser er med til at løfte dette helt særlige område af byen. Saraceno er også mester i at forene det spektakulære med tyngde. På intelligent og legende vis inddrager han os helt fysisk i en art fremtidsscenarier, der lægger op til diskussion og debat, og hvor alle kan være med, siger formand Karsten Ohrt fra Ny Carlsbergfondet.

Saracenos kunstværk kommer til at bestå af 68 mangekantede glasmoduler, der hver måler 4,5 meter i diameter. Når de sættes sammen, vil værket nå en højde på 30 meter. Besøgende vil kunne gå rundt inde i værket, og den samlede installation forventes at tiltrække et stort antal kulturturister.

I det hele taget spiller kunstværket en afgørende rolle for omdannelsen af Aalborg Spritfabrikker, der har stået ubenyttet hen siden sommeren 2015, og som i dag er Danmarkshistoriens største industrifredning. Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen ser Ny Carlsbergfondets bevilling som en stort skridt i den rigtige retning:

– Jeg synes, at det er fantastisk, at Ny Carlsbergfondet med denne flotte bevilling nu bringer Cloud City et stort skridt nærmere realisering. Jeg er meget taknemmelig for bevillingen og håber, at den resterende finansiering af Cloud City hurtigst muligt kan tilvejebringes, så det fantastiske kunstværk kan blive til virkelighed, siger han.

Investor og developer Martin Nielsen fra Cloud City Aalborg har en optionsaftale på halvdelen af spritgrunden og de tilhørende fabriksbygninger og har arbejdet intensivt med omdannelsesprojektet i en årrække. Udover kunstværket af Tomás Saraceno skal området også huse artcentret MonAA. De ikoniske bygninger må stort set ikke forandres hverken indvendigt eller udvendigt, og derfor er artcentret og de gamle industriinstallationer tænkt nøje sammen. Det er sket i et tæt samarbejde med stjernearkitekten Bjarke Ingels’ tegnestue BIG:

– Kunstværk og artcenter er hjørnesten i omdannelsen af spritgrunden, men området skal ifølge planerne også huse blandt andet Aalborg Teater, hotel, torvehal, chokoladefabrik, almennyttige og private boliger mv. Det bliver et helt unikt byområde i Europa baseret på de gamle industritraditioner, som i mange år har været en del af Aalborgs dna, fortæller Martin Nielsen.

Han oplyser supplerende, at han er i konstruktiv dialog med flere andre fonde om den resterende finansiering, og at han forventer at kunne melde yderligere ud inden for en overskuelig fremtid.

Fakta om Cloud City

  • Værket Cloud City er skabet af den argentinske kunstner Tomás Saraceno og består af 68 glasmoduler, der hver måler 4,5 m i diameter. Når de sættes sammen, vil værket nå en højde af 30 m. Besøgende vil kunne træde ind i værket via taget på en af de eksisterende bygninger på spritgrunden. Værket vil kunne ses under indflyvning til Aalborg Lufthavn og forventes at blive et markant vartegn for byen. Det vil koste ca. 100 mio. kr. at realisere kunstværket.
  • Udover kunstværket Cloud City ønsker parterne bag Cloud City, ledet af investor og developer Martin Nielsen, at etablere et kunstcenter på spritgrunden under navnet Art Center MonAA.
  • Artcentret skal drives af en erhvervsdrivende, selvejende fond.
  • Arealet planlægges endvidere, at huse det nye Aalborg Teater, et mikrodestilleri, en økologisk chokoladefabrik, torvehal, boutique-hotel, almennyttige boliger og luksuslejligheder m.m.
  • Hele den planlagte udvikling af Martin Nielsens del af spritgrunden vil koste ca. 500 mio. kr. Dertil kommer Aalborg Teater.