Claus Søgaard brygger dansk økologiske Island Whisky

REKLAME I SØGAARDS BRYGHUS

Claus Søgaard brygger lokal økologisk whisky

Reklame

I snart fire år har der i al hemmelighed, i lader på Livø, Fur, Egholm og Læsø, ligget nordjysk flydende guld og lagret i tykke trætønder. De aalborgensiske bryghus-indehavere Lisa og Claus Søgaard har nemlig fået en god idé. De vil lave den første økologiske Island Whisky i Danmark

Lisa og Claus startede i 2004 Søgaards Bryghus, og de har i mange år produceret deres egne øl, men nu skulle der ske noget nyt – Lisa mente i hvert fald, at det var tid til at Claus fik en ny hobby.

– Inspirationen stammer fra de skotske øer og den traditionsrige skotske island whisky. Ideen er opstået af, at Danmark deler breddegrad og vejrforhold med Skotland. Vi har derudover også prægtige øer, dygtige landmænd med generationers dyrkningserfaring og ikke mindst uudnyttet kapacitet på bryghuset, fortæller Claus.

Venner af huset Søgaard ved, at der sjældent er langt fra tanke til handling, når Claus først sætter sig noget for. Straks var der indkøbt førsteklasses destilleri og sammen med landmandsparrene; Bente og Karsten Kjærgaard på Livø, Thomas Olsen på Læsø, Erik på Fur samt Anne Kathrine og Ove på Egholm, fandt Claus frem til den bedste økologiske såsæd og korn – en særlig maltbyg ”Odyssey”, som er velegnet til whisky produktion.

– I foråret 2018 blev der leveret såsæd til hver af de fire landmænd, hvilket var en kæmpe succes. Der blev høstet 25 tons byg fra hver af de fire øer og derefter maltet, destilleret og lagret på øerne. I dag foregår det hele på Livø, beretter Claus.

Målet er klart; Claus vil skabe den bedst mulige maltbyg til økologisk whiskybrygning. En brygning, der sikrer Vindblæst Whisky sit helt eget kendetegn.

Island Whisky bruger korn fra danske øer

Hver sin ø, hver sin smag

Hver ø har egne unikke vækstbetingelser betinget af vind- og vejrforhold samt smagsnoter fra landbrugsjorden. Tilsammen vil disse forhold differentiere smagene.

– Whiskyen ligger lige nu og hygger sig på amerikanske Jack Daniels egetræsfade på Livø, mens de lagres dag for dag, fortæller Claus. Han nævner også, at whisky fra samme ø vil smage forskelligt.

– Det er en del af charmen. Modsat skotsk whisky er Vindblæst ikke røget. På sigt vil der måske også komme en røget variant, tilføjer han.

Tag på whisky tour i det nordjyske

Selve lagringen er et kapitel for sig. Whiskyen sejles ud til den enkelte ø, hvor den opbevares hos landmanden, som plantede, plejede og høstede maltbyggen. Egetræsfadene placeres som tidligere nævnt i forskellige rum på Livø. Har du og familien derfor lyst til at besøge den naturskønne ø i sin vinterfrakke, kan I samtidig slå vejen forbi gården, hvor Vindblæst Whiskyen lagres og avles. Fra sommeren næste år kan I også dufte og smage de forskellige varianter, lave en investering i whiskyen eller købe en flaske fra hver ø.

Sejltider til Livø kan findes på øens hjemmeside. Man kan selvfølgelig også på sigt købe whiskyen på Søgaards Bryghus, hvor den vil blive solgt i fine gavekits med tilhørende whiskyglas.

Vindblæst Whisky er produceret af danske råvarer

Smager rigtig godt

Inden projektet var Claus ikke selv den store whisky-drikker, og derfor har han allieret sig med blandt andre Aalborg Whisky Laug. Med smagsdommere fra Aalborg Whisky Laug i ryggen samt en række andre eksperter fra ind- og udland er testsmagning og udviklingen i gode hænder. De mener samstemmende, at whiskyen på nordjysk smager rigtig godt. Ydermere vil whiskyen i starten af næste år blive sendt til en international og anerkendt smagskonkurrence.

At være landmand er mange ting

Katten spinder på slagbænken, brændeovnen knitrer og der dufter af nybagt brød. Vi er i køkkenet på den store, gamle husmandsgård på Livø, som er beboet af parret Bente og Karsten Kjærgaard, der gennem 17 år har varetaget driften af gården på Livø for Naturstyrelsen. Indtil for nylig har deres produktion primært bestået af økologisk og biodynamiske produkter af både kødkvæg, grøntsager og korn.

– Det var lige indtil at Claus entusiastisk præsenterede os for sin idé. Efter at have tygget på ideen omlagde vi en del af vores marker til whiskyproduktionen, for som landmænd bliver vi nødt til at se muligheder, fortæller Karsten.

Derudover håber parret, at de samtidig kan trække folk til Livø udenfor sæsonen.

– Der er så smukt i vinterhalvåret – og helt, helt stille. Det vil vi gerne dele med flere mennesker, siger Bente.

Det er muligt at få rundvisning på deres fine gård, der er som taget ud af et postkort. Ydermere går parret meget op i at formidle Livøs historie gennem guidede ø-rundture og ved at lave skilte og stier til nysgerrige sjæle.

Kom med til lanceringen!

Den 10. juni 2023 kan du komme med til launchen i Musikkens Hus, hvor der er lagt op til et brag af en whiskyfest. 50 smagere fra hele verden vil indtage panelet, og du kan selv blive klogere på whisky, smage de fire nye whiskys og samtidig deltage i et festligt program, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Program
15:45 – 16:00 – Modtagelse af Sønderborg Pipes & Drums. Dørene åbnes.
16:30 – 17:30 – Historien bag Vindblaest – Danish Island Whisky
– Smagepanelet vurderer på scenen
17:30 – 19:30 – I foyer er der repræsentanter fra de fire øer, hvor whiskyen kan smages
19:30 – 00:00 – Buffet i teltet – der bydes bl.a. på Søgaards egenproduktion af:
Special øl, Gin, Snaps samt underholdning af Tørfisk og Nostalgi v/Claus Hassing. Der inkl. 4 drikkevarebiletter pr. deltager
00:00 – Arrangementet slutter med mulighed for uformel forsættelse på Søgaards Bryghus

 

 

BILLETTER til dette specielle event koster kr. 1.250,- inkl. moms + gebyr kr. 30,-

Køb dine billetter her

 

 

 

Se mere på om Vindblæst Whisky på soegaardsbryghus.dk