Boganmeldelse: ‘VM’ af Louise Østergaard

Tekst Christina Svendsen | Foto Presse

 

 

Det kan være en hård rejse at vende hjem til der, hvor man trådte sine ungdomssko. Der kan være søde minder om det første kys, men også minder af den slags, man allerhelst vil glemme.

Stine, hovedpersonen i Louise Østergaards tredje roman, ’VM’, vender hjem til ungdommens ar på sjælen, da hun tager familien med på en uges sommerhustur i Sæby. For turisterne er det en idyllisk nordjysk lille perle, men for Stine er det noget helt andet.

 

”Tæt på havet, på skoven, på den idyl, jeg ikke rigtig kan få øje på. Jeg har drukket for meget Malibu og cola her og har haft for meget lak i håret.”

(Citat fra ’VM’)

Samtidig med at fortiden spøger, så lider hendes forhold stadig under mandens utroskab. Hvordan tilgiver man så stort et svigt? Der er kort sagt rigtig mange skeletter i Stines skab, både fra hendes fortid og nutid.

Skeletterne siver ud af sprækkerne

’VM’ er en stilfærdig roman, hvor der ligger rigtig meget gemt bag linjerne. Hvor en anden forfatter måske ville have blæst dramaet helt op, så er det på en måde passende for en nordjysk hjemstavnroman, at Louise Østergaard lader skeletterne sive ud af sprækkerne.

Samtidig så er det også en glimrende beskrivelse af det forhold, de fleste får til deres hjemby, specielt hvis man er vokset op et mindre sted. Folkene i Sæby er Stines stamme, om hun vil det eller ej.

På trods af at hovedpersonen bestemt har sine fejl og mangler, og tager nogle uheldige valg, så føltes det aldrig som om forfatteren dømmer hende. Og det gælder i øvrigt alle andre karakterer i bogen.

Når man i nutidige romaner bevæger sig udenfor storbyerne, så er der ofte en tendens til at der helst skal være en landsbytosse eller to og helst også en taber på knallert, men sådan er det ikke her. De fleste karakterer er beskrevet med empati og dybde, i stedet for at blive de stereotyper, som man ofte finder i litteratur (og specielt film), der foregår udenfor København.

Kort sagt, så er ’VM’ en roman, der giver et glimt ind i en helt almindelig kvindes liv. Styrken ligger i Louise Østergaards glimrende talent for beskrive det nære, på en måde, så det gav genlyd i mig. Selvom man ikke gemmer på de samme skeletter som bogens hovedperson, så er der alligevel noget helt alment menneskeligt ved at stå midt i livet og kigge sig tilbage. Jeg fik på ingen måde lyst til at genbesøge min egen ungdom, men jeg nød ethvert øjeblik af Stines møde med Sæby på godt og ondt.

Om forfatteren

Louise Østergaard, f. 1973, er født og opvokset i Sæby, men bor i dag i Aalborg, hvor hun underviser på VUC. Hun debuterede i 2014 med den meget omtalte roman Ord, som blev efterfulgt af romanen Eva i 2016. Louise Østergaards forfatterskab kredser om de nære relationer; kærlighed, sorg, svigt og alt det, der ikke bliver sagt.

Titel: VM
Forlag: Byens Forlag
ISBN 9788793758582
Udgivelsesdato: 28. juni 2019
Sidetal: 172
Pris: 229 kr
Se mere på byensforlag.dk

1 Trackback / Pingback

  1. Sommerlæsning – appetize.dk

Kommentarerne er lukkede.